Aleš Klopčič: Mlad fotograf, ki navdušuje s skrivnostnimi podobami Slovenije

Svoje fotografske utrinke je tokrat z nami delil Aleš Klopčič, 18-letni fotograf iz okolice Ljubljane.

Na družbenih omrežjih ga sicer najdete pod imenom Alex, ne Aleš. Zakaj?

“Že od otroštva sem se bolj udobno počutil v mešani družbi iz različnih držav in kultur in vedno, ko sem se spoprijateljil s kom od njih, sem se predstavil kot Alex, zaradi lažje izgovorjave,” pravi mladi fotograf, ki je svoj profil na Instagramu, kjer spremljamo njegovo delo, ustvaril leta 2016. Tam mu danes sledi več kot 15 tisoč ljudi in kot pravi, za to ne bi mogel biti bolj hvaležen.

In kaj je ključ do tako obsežne baze sledilcev? “Ljubezen do skupnosti, ki jo kot Instagramer gradiš. Vsak komentar, vprašanje ali pa navadno sporočilce od sledilca, je pomembno in to je ključ. Da gradiš skupnost na osebnem nivoju, kot da bi gradil prijateljstva. Kot pri čemerkoli v življenju, pa tudi tu velja, da več dela kot vložiš, boljši bo rezultat. Teh 15 tisoč sledilcev mi ni podaril nihče, ampak vsak dan delam na tem, da gradim skupnost. Skupnost je ključ,” nam pojasni.

Fotograf, ki ljubi slabo vreme

Tako dnevno ustvarja fotografije in kratke filmčke, vedno pa išče osrednje motive, saj meni, da mora imeti vsaka podoba svojo zgodbo. “Zgodbo trenutka največkrat poskušam ujeti tako, da v fotografijo postavim objekt ali osebo. Moja galerija pa je sicer fokusirana na naravo, tako, da pogosto lovim gore, reke ter slabo vreme.”

Zakaj slabo vreme? “Najlepši naravni trenutki so takrat, ko močno dežuje ali sneži, se čez drevesa mogoče spusti zelo gosta megla, letijo strele ali pa celo kakšni žarki sekajo čez oblake. Velikokrat se odpravim fotografirati brez večjega načrta, kam in kako, grem spontano. Vsaj do zdaj sem najboljše slike ustvaril takrat, ko nisem imel načrta,” za Vandraj pojasni Aleš, ki ga je fotografija popeljala na najlepše, mogoče celo ne tako znane evropske kotičke.

Fairyland.

A post shared by Alex Klopcic (@alexklopcic) on

V iskanje podob in samega sebe s fotoaparatom, šotorom in skromnim budgetom

“Ko sem začel z Instagramom, sem večinoma fotografiral samo v slovenskih pokrajinah, zdaj pa poskušam iti dlje, na bolj odmaknjene kotičke Evrope. Do zdaj sem videl veliko lepote, ampak švicarska pokrajina je zame nepremagljiva. Tja sem se septembra spontano odpravil na izlet s šotorom. Več dni sem hodil čez švicarske planjave, le z nahrbtnikom in zelo malo denarja. To potovanje je eden najlepših trenutkov mojega življenja, saj mi je predstavljalo večji izziv, kjer nisem le videl izjemne pokrajine, ampak sem se tudi bolj osebno spoznal,” razmišlja perspektivni fotograf.

I see life diffrently than others. I see it as one opportunity to do what your heart wants. But you keep playing the safe game – go get education,get a job that gets you lots of money,start a family.. But in your heart you don't want this,you want something else, but you don't go for it because you like to play it safe. Once you're 90 you'll regret it,but then..it's to late. Fuck the safe game. #lensbible #modernoutdoors #discoverearth
#artofvisuals #exploretocreate
#roamtheworld #mainvision
#welivetoexplore #earthfocus
#featurepalette #peoplescreatives
#agameoftones #greatnorthco #mistvision
#beautifuldestinations
#livefolk #folkmagazine
#TheGlobeWanderer
#awesomeglobe
#awesomeearth #ig_slovenia #awesomepix #bevisuallyinspired #fatalframes #moodygrams #nakedplanet #folkgood

A post shared by Alex Klopcic (@alexklopcic) on

“S fotografijo se soočam z različnimi izzivi, popelje me v najlepše kotičke sveta in mi omogoča najlepše trenutke ujeti v objektiv,” razmišlja Aleš, ki ga čim prej vleče še na Norveško in Islandijo, pa tudi v bolj odmaknjene pokrajine planeta, tiste, ki jih je le malokdo že lovil v objektiv. V takšne, ki poženejo adrenalin po žilah in te izzivajo na osebni ravni. “To so moje sanje, kot fotograf premikati meje in biti edinstven, ko pride do lovljenja trenutkov,” nam zaupa.

V njegovi fotografiji pa ni vse zgolj lovljenje trenutkov, ampak je tudi nekaj dela za računalnikom. Vsako fotografijo uredi na podoben način, da se ujema z rdečo nitjo njegovega Instagram profila. Vsako sliko, preden jo objavi, uredi na 15 različnih načinov, da vidi, kaj mu je najbolj všeč. Na dan si vzame vsaj 2 uri in ureja fotografije, tudi, če ve, da jih nikoli ne bo objavil. “Vaja dela mojstra, kajne?” pogovor z Vandraj sklene fotograf, o katerem bomo zagotovo še veliko slišali, do takrat pa se lahko sprehodite po njegovem Instagramu.

There was a person in my life that meant the world to me. I lost that person and due to me not able to cope with my feelings i've become extremely uninspired and lost. Thats why i haven't uploaded in a while. But i've got huge plans for the future month so i'll do my fucking best to get back on track. If anyone wants to create with me just hit me up on DM's! You guys are fucking amazing ?❤? #lensbible #modernoutdoors #discoverearth
#artofvisuals #exploretocreate
#roamtheworld #mainvision
#welivetoexplore #earthfocus
#featurepalette #peoplescreatives
#agameoftones #greatnorthco #mistvision
#beautifuldestinations
#livefolk #folkmagazine
#TheGlobeWanderer
#awesomeglobe
#awesomeearth #igslovenia #awesomepix #bevisuallyinspired #fatalframes #moodygrams #nakedplanet #folkgood #feelslovenia

A post shared by Alex Klopcic (@alexklopcic) on

Diffrent.

A post shared by Alex Klopcic (@alexklopcic) on

Frozen Waterfall in Slovenia w/ @lemondyt

A post shared by Alex Klopcic (@alexklopcic) on

 

Foto: Arhiv Aleša Klopčiča

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.