Istanbul, mesto za vsakogar

Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, Istanbul so imena, ki označujejo nekoč mesto osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov. Danes govorimo o sodobnem mestu, ki kljub temu še zmeraj buri naše duhove, pa naj bo vzrok v turških osvajalcih, ki so odpeljali lepa dekleta ali nemirnim stanjem v državi, s katerim živijo Istanbulčani.

Kljub vsemu je Istanbul vreden obiska. Kdo si ne bi želel okusiti mesta, v katerega je od nekdaj pritekalo bogastvo iz vseh koncev sveta? Svila, slonovina in začimbe iz Indije ter Kitajske, pšenica in suho sadje iz Anatolije in Egipta, koža in krzno iz Rusije. Vse poti so vodile v Konstantinopel in njegove čudovite vode, ki ga obdajajo. Ne glede na to, ali je bilo mesto v rokah bizantinskih cesarjev ali osmanskih sultanov, so prti njemu plule polne ladje, ki so oskrbovale prestolnico velikega cesarstva. To kar danes za svet pomenijo New York, London, Tokio, je nekoč pomenil Istanbul. Pa poglejmo, kaj se skriva za vrati največjega turškega velemesta, ki me vedno znova in znova očara, kadar sem tam.

istanbul_shutterstock_291252509

Kadarkoli lahko kupiš karkoli

Istanbul je zame edinstveno mesto na svetu, ki nikoli ne spi in v katerem se prav za vsako dušo najde nekaj, pa naj si bo to duša zgodovinarja, romantika, odvisneža od nakupov, gurmana, nočne ptice, žurerja, klošarja, petičneža, glasbenika, avanturista, nogometnega privrženca in vse tako naprej do črke ž. To je mesto, v katerem sredi noči lahko kupiš korenček, polnilec za telefon, spodnjo majico ali gumb, ki si ga ravnokar izgubil.

Mesto že od nekdaj predstavlja pomembno točko na zemljevidu sveta. Zato ni naključje, da je prav zaradi njegove specifične lege glavni povezovalec vzhoda in zahoda, modernega in tradicionalnega. To je mesto, kjer na svoji levi vidiš moderno oblečeno mladenko, ki ravnokar vstopa v nakupovalni center in na drugi strani povsem zakrito gospo, ki vstopa k molitvi v mošejo. To je mesto, ki diši po Orientu, katerega vonj je zaznala tudi pisateljica Agatha Christie, mnogoteri sultani, rimski cesarji, trgovci, ki so potovali po svileni poti in številni drugi.

Mesto, kjer lahko okusiš Evropo in Azijo

To je mesto, ki leži na dveh celinah. Evropo in Azijo loči naravna morska ožina imenovana Bospor. Plovba po njej je čudovito doživetje, ki jo, če izberemo pravo uro, polepša  romantičen sončni zahod in če imamo srečo, nas pozdravijo tudi delfini. Če pa se odločimo za prečkanje iz enega kontinenta na drugega preko mostov, lahko pričakujemo nepričakovano. Promet tam je namreč zelo nepredvidljiv in lahko se zgodi, da nam bo kratka razdalja vzela tudi dve uri vožnje.

istanbul_shutterstock_291314654

Hagia Sofia, nekoč ena največjih cerkva na svetu, ki je postala mošeja, danes igra vlogo muzeja. Nasproti nje stoji Modra mošeja, ki jo krasi tisoče in tisoče keramičnih poslikav. Tudi podvodna cisterna, ki je v bližini, je zanimiva za ogled. Dobro bi del sprehod po ulici Istiklal, po kateri se dnevno sprehodi toliko ljudi, kolikor nas domuje v Sloveniji. To je raj za tiste, ki radi zapravljajo in nakupujejo. Najlepši razgled mesta te čaka na stolpu Galata, iz katerega naj bi poletel prvi človek. In potem še po nekaj omamno dišeče kumine ter slastnih oreščkov do Egipčanksega bazarja. Vse to lahko obiščeš peš!

Postani mojster barantanja

Istanbulski bazar predstavlja svojevrstno doživetje in ko prestopimo prag , bo zelo težko oditi brez vsaj enega nakupa. Turki so namreč rojeni prodajalci in pogajalci. Zato se čimprej nauči baranatanja, o katerem si lahko prebereš tukaj.

Danes te v Istanbulu ne pričakujejo divjaki s turbani na glavah in sabljami v rokah, ampak gostoljubni, navihani domačini in domačinke, ki ti bodo z veseljem pokazali, kaj vse se skriva pod zelo bogato in pisano paleto turške kulture. Pri tem pa dokazali, da v tem času ne boš ostal brez glave. No ja, ali pa tudi. Turki so veliki zapeljivci in glava je lahko izgubljena ne da bi vedel, kdaj se je zgodilo.

istanbul_shutterstock_173993843

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.