Glamping na Ptuju: Spanje v vinskih sodih in degustacija vin v podzemnih rovih

Za tokratni oddih po Sloveniji priporočamo nekaj malo drugačnega! Bi si dopust privoščili ob kozarcu rujne domače kapljice? Na primer kar v vinskem sodu v najstarejšem slovenskem mestu – na Ptuju! Spoznajte Glamping Vinska vas!

Na Ptuju lahko počnete marsikaj. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti in razvajanj, ki jih morate odkljukati ob obisku tega slikovitega mesta ob Dravi. Vinska vas je že prva od njih!

Glamping v vinskih sodih

Za edinstven oddih na Ptuju priporočamo Glamping Vinska vas, kjer ponujajo prav posebno izkušnjo bivanja v velikih sodih za vino. V skladu z bogato vinsko tradicijo vinogradništva na Ptuju, vas tam pričaka 9 vinskih sodov, ki so predelani v prikupna prenočišča za dve osebi na sod. Osem sodov je torej namenjenih spanju, deveti pa je v resnici finska savna.

Glamping Vinska vas najdete pri Termah Ptuj, kjer ponujajo sprostitev v slogu starorimskega hedonizma. Uživate lahko tudi v odličnih wellness centrih in velikem vodnem parku, ki ponuja veliko zabave in adrenalina.

Izbrskali smo odlično ponudbo za spanje v vinskih sodih (PREVERITE JO TUKAJ), vključuje pa tudi wellness, bazene ter savne, ki se nahajajo v Termalnem Parku v Termah Ptuj.

Sprehod na Ptujski grad

Ptujski grad je eden izmed najimenitnejših gradov v Sloveniji. Pogled od tod se razteza nad opečnate srehe in tlakovane ulice najstarejšega slovenskega mesta. Na ogled so izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: od glasbil, orožja, pohištva do tradicionalnih pustnih mask in slikarskih mojstrovin. 

Degustacija vin v rovih pod Ptujskim gradom

Na Ptuju lahko vino degustirate v rovu pod Ptujskim gradom! Vinska degustacija v temi nam približa vino drugače, kot smo vajeni. Popolna tema pomaga, da vino ne samo okušate, ampak ga tudi začutite. Potrebujete pa topla oblačila, saj je temperatura v rovu konstantnih 13 stopinj Celzija. A brez skrbi – če imate strah pred zaprtimi in temnimi prostori, obstajajo številne druge imenitne degustacije tudi na površju.

Pokušina vina blizu nekdanjega sramotilnega stebra

Če rovi niso kraj, kjer bi radi srkali vino, priporočamo obisk odlične Vinoteke Kobal in pokušino njihovih vin, kjer nekaj zase najde prav vsak okus. Najdete jo v samem srcu mesta na Prešernovi ulici, blizu Orfejevega spomenika in Mestnega stolpa, ki stojita na Slovenskem trgu. Mimogrede, 5 metrov visok marmornat Orfejev spomenik, ki ga krasijo prizori iz Orfejeve zgodbe, še danes stoji na mestu, kjer so ga dvignili Rimljani. V srednjem veku so ga uporabljali kot sramotilni steber.

Vinsko potovanje skozi čas pa najdete tudi v najstarejši kleti na Slovenskem – v Ptujski kleti. V svoji arhivski zbirki hranijo Zlato trto, najstarejše slovensko vino iz leta 1917. Klet je znana z znamko vrhunskih vin Pullus, s katero pobirajo nagrade na vinskih ocenjevanjih širom sveta.

Ogled Dominikanskega samostana

Dominikanski samostan na Muzejskem trgu ima gotsko in baročno podobo, njegov zelen vrt pa gleda na mogočno Dravo. Leta 1230 ga je ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega. Deloval je do razpustitve v letu 1785. Prenovljeni prostori zadnja leta služijo kot prizorišče kulturnih dogodkov, od aprila do oktobra pa jih lahko obiščete tudi zgolj za ogled notranjosti. Med arhitekturnimi posebnostmi je gotski križni hodnik s poslikavami in bogatimi kamnoseškimi elementi ter kapiteljska dvorana z romansko in gotsko bioforo. 

Dom kulture Muzikafe

Na Vrazovem trgu 1 najdete multikulturno zgradbo s kreativno kavarno muziKafe. Če imate radi kotičke, ki so videti povsem drugače, kot karkoli drugega, kar ste kdaj srečali, toplo priporočamo obisk družinskega obrata s pisano in umetniško dušo. Imajo sončno teraso in odštekano notranjost, ki se je kar ne boste mogli nagledati. Poleg teras tudi v polkletnem prostoru – galeriji – prirejajo kulturno umetniško vsebino. Tu se odvijajo koncerti, predavanja, literarni večeri, predstave, plesni performansi, razstave, delavnice. Nudijo pa tudi sobe z odličnimi zajtrki.

Na Mestni trg do Mestne hiše 

Na mestnem trgu vas čaka še ena mogočna hiša. Mestna hiša je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja. V poročni dvorani vsako leto usodo zapečati več kot sto parov, na trgu pred magistratom pa domačini radi spijejo dopoldansko kavo.

Ptujsko jezero, oziroma morje

Aktivnim dopustnikom predlagamo kolesarsko turo okoli Ptujskega jezera, ki mu domačini radi rečejo kar Ptujsko morje. Tam lahko opazujete tudi številne vste ptic.

Razvajanje v Termah Ptuj

Ptuj poganjata reka Drava in termalna voda. Ptujski vodni krog sklenite s skokom v termalno vodo. Če imate raje od glampinga v vinskih sodih zbujanje v hotelski sobi, potem priporočamo nočitev v Grand Hotelu Primus. To pa pomeni, da se boste razvajali tudi v wellnessu in termalnem parku v Termah Ptuj.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Blaguško jezero: 2 nočitvi z zajtrkom v glamping hiški ob vodi

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.