Trije otočki poleg Balija, ki jih morate obiskati

Indonezija je polna rajskih kotičkov, le o redkih pa slišimo toliko, kot o Baliju. Če vas v kratkem zanese prav tja, je le streljaj od Balija še trojica otokov, ki jih morate videti.

Imenujejo se Gili Air, Gili Meno in Gili Trawangan. Po tem vrstem redu si ob boku sledijo vzhodno od Balija, tik ob zahodni obali večjega otoka Lombok. Do njih večkrat na dan vozijo ladje tako z Balija kot Lomboka.

Raj brez avtomobilov, ki ga prehodite v eni uri

Otočki so pravzaprav tako majhni, da jih po obali okrog in okrog prehodite v kakšni uri, med njimi pa se lahko s čolnom preselite v desetih minutah. Na otokih ni avtomobilov, ceste so prekrite z mivko, po njih se premikate peš, s kolesom ali pa skočite na voz, ki ga vlečejo konji.

Katerega izbrati? Prav na vseh boste našli peščeno plažo s pisanim morskim svetom, idilične bungalove pod palmami in odlično hrano, res pa je, da vsak od njih privablja nekoliko drugačne množice.

Gili Trawangan

Gili Trawangan je prvi od trojice, ki slovi po divjih zabavah, na katere ni treba čakati do petka. Čez del otoka, kjer pristanete, gre namreč glavna ulica, kjer najdete kup trgovin, restavracij in barov, zvečer se tu odpre tudi tržnica, kjer hrano pripravijo pred vašimi očmi, ne manjka pa niti četica diskotek, ki so polne ves teden. A to ne pomeni, da je ves otok namenjen le temu. Krajši sprehod na zahodno stran otoka se zabava umiri in odprejo pogledi na rajske resorte, kjer vodo iz svežega kokosa lahko spijete le ob zvoku šumenja valov. Tu boste našli tudi šopek potapljaških šol, kjer lahko opravite licenco ali zgolj pokukate v podmorski svet. Na otoku je tudi mošeja, z njenega minareta pa boste slišali tudi pozive k molitvi.

Gili Meno

Gili Meno, srednji od otočkov, prisega na romantiko in je eden tistih, kamor greste lahko na medene tedne ali zgolj odklop od … no, vsega. Če vam potapljanje ne diši, lahko že med snorklanjem zagledate ribe vseh barv mavrice, pa tudi verjetnost, da zagledate velikansko morsko želvo, je precej visoka. Pečena riba v senci palme za kosilo, mangov smuti za malico in pogled na sončni zahod med jezdenjem konja, potem ko vam je prijazna indonezijska maserka zrahljala še zadnji vozel na vratu. Tako je, tudi na teh indonezijskih otočkih ne manjka lepotnih in masažnih salonov ali zgolj maserk, ki svoje storitve ponudijo tudi na plaži. In bonus: na tem otoku najdete celo jezero!

Gili Air

Gili Air je mešanica obeh svojih bratov. Tu najdete tihe kotičke za meditacijo, rajske plaže za snorklanje, pa tudi vesele bare, kjer pijačo točijo še dolgo v noč. Katerega bi najraje izbrali? Vandraj gre na vse tri!

Foto: Maja Fister, Pixabay, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.