Francozi odločno v rdečo, Japonci le redko kršijo pravila

S potovanji spoznavamo, kako različne so si kulture, kako vsaka družba deluje drugače in ene so nam bližje, druge občudujemo, pri tretjih se čudimo. Marsikomu se zdi misija nemogoče čez cesto med drvečimi motorji, ki zasedajo ceste azijskih mest. Ali pa se držimo za glavo, ko vidimo, kako Francozi prečkajo cesto. Prav Francoze so pod drobnogled vzeli na strasbourški univerzi, ki je analizirala obnašanje na treh prehodih za pešce v Strasbourgu in na štirih v japonskem mestu Nagoya. Zabeležili so 3814 prehodov v Strasbourgu in 1631 v Nagoyi.

Kršenje pravil se je med obema državama močno razlikovalo. V Franciji je 41,9 odstotka pešcev prečkalo cesto pri rdeči luči, medtem ko je na Japonskem to storilo le 2,1 odstotka pešcev. K nezakonitem prečkanju so bili bolj kot ženske in starejši nagnjeni moški in mladi med 20. in 30. letom.

Za britansko revijo Royal Society Open Science so raziskovalci zapisali, da je razlika v obnašanju med državama posledica različnih stopenj družbenega konformizma.

Vodja raziskave Cedric Sueur je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da Francozi ne upoštevajo pravil in ne iščejo družbenega odobravanja. “Ne gre za to, da se na Japonskem bolj bojijo kazni kot v Franciji, temveč se Japonci bolj obremenjujejo z mnenjem drugih,” je dodal.

Na podlagi raziskave so ugotovili, da je obnašanje pešcev pomemben dejavnik pri zagotavljanju varnosti. Zapisali so še, da lahko takšna raziskava pripomore k posebnim preventivnim in kulturno specifičnim rešitvam za varnost pešcev.
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto umre 300.000 pešcev.

Vir: STA
Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.