Top 10 stvari, ki jih lahko počnete na rajskem otočku Gili Trawangan

Indonezija je veliko več kot le Bali. Le streljaj od tega slavnega otoka ležijo še trije, ki si prav tako zaslužijo mesto na vaši TO DO listi. Giliji!

Imenujejo se Gili Air, Gili Meno in Gili Trawangan. Po tem vrstem redu si ob boku sledijo vzhodno od Balija, tik ob zahodni obali večjega otoka Lombok. Do njih večkrat na dan vozijo ladje tako z Balija kot Lomboka.

Otočki so pravzaprav tako majhni, da jih po obali okrog in okrog prehodite v kakšni uri, med njimi pa se lahko s čolnom preselite v desetih minutah. Na otokih ni avtomobilov, ceste so prekrite z mivko, po njih se premikate peš, s kolesom ali pa skočite na voz, ki ga vlečejo konji – čeprav vas bo to ob pogledu na utrujene živali minilo in jo boste čez otok raje mahnili sami.

Po čem se otoki razlikujejo, smo pisali že TUKAJ, v nadaljevanju pa se bomo tokrat ustavili kar na največjem, otoku Gili Trawangan. Kaj vse tam lahko počnete?

Degustacija VSEGA na nočni tržnici

Gili Trawangan od manjših bratcev izstopa že s svojo nočno tržnico. Cvrčanje vokov, omamen vonj, ki prihaja z žara in razposajen vrvež lačnih obiskovalcev vas bodo navdušili ob prvem obisku. Naročite hladen Bintang in preizkusite vse. Od odlične morske hrane, skled riža, zelenjave in mesa, pa seveda odličnih sladic, izbira je velika, cene nizke, lačni pa zagotovo ne boste ostali.

Potapljanje

Giliji slovijo tudi kot odlične destinacije za potapljanje, kjer greste lahko na tečaj in pridobite potapljaško licenco, pod vodno gladino pa ujamete osupljive prizore.

Snorkljanje

Če je potapljanje za vas prevelik zalogaj, boste veliko videli že zgolj med snorkljanjem. Če niste spakirali svoje maske, brez skrbi, za okoli dva evra na dan jo lahko tudi najamete. Poleg pisanih ribic pa lahko z nekaj sreče ugledate tudi želve!

Skočite na kolo in ga raziščite do zadnjega kotička

Najboljši način, kako raziskati ves otok, je s kolesom! Tega lahko za drobiž za ves dan najamete kar na ulici. Prekolesarite ga lahko okrog in okrog po robu plaže ali pa ga presekate po sredini. Na poti vas čakajo čudoviti razgledi.

Ne spreglejte gugalnic v morju

Ene najbolj znanih fotografij z Gilijev so seveda tiste na gugalnicah. Začelo se je s kreativno idejo Hotela Ombak Sunset, ki je v morje postavil najbolj instagramabilne gugalnice na svetu. Ker so na Instagramu postale takšen hit, pa so jih hitro postavili še sosedje in gugalnice sredi morja so postale zaščitni znak Gilijev, brez fotografije katerih se ne vračajte domov.

Vsrkajte vsak sončni zahod

Sončni zahodi na Gilijih so čudoviti, rožnate barve ob turkiznem morju, beli plaži in palmah pač nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Pojdite na malo drugačno jogo

Hipijevsko vzdušje Gilijev je odlična atmosfera za iskanje svoje duše in dihanje. Ne glede na to, ali jogo prakticirate že leta ali pa boste na podlago sedli prvič, Giliji so odlična iztočnica za kaj takšnega. Joga studii so na vsakem vogalu, če pa ste za nekaj res posebnega, preizkusite jogo v zraku ali na SUP-ih.

Masaža!

Če ste eni tistih, ki na dopustu mišic ne uporabljate najraje, je na otoku tudi malo morje masažnih salonov. Tam vas bodo razvajali kot kralje in kraljice, zato si le privoščite!

Zabavajte se, tudi če ni petek! 

Gili Trawangan je prvi od trojice, ki slovi po divjih zabavah, na katere ni treba čakati do petka. Čez del otoka, kjer pristanete, gre namreč glavna ulica, kjer najdete kup trgovin, restavracij in barov, ne manjka pa niti četica diskotek, ki so polne ves teden. A brez skrbi, če vam ni do žuranja, je drugi del otoka tih in miren tudi zvečer.

Skočite k sosedoma

Kot rečeno, so opevani Giliji trije. Poleg vedno živahnega Gili T-ja, kot mu skrajšano radi rečemo, sta tam še Gili Meno in Gili Air. Prvi je umirjen in manj oblegan, drugi pa je mešanica Mena in T-ja. Med otoki vsak dan vozijo ladjice, zato lahko med njimi preskakujete kot vam je volja.

Foto: Maja Fister

Trije otočki poleg Balija, ki jih morate obiskati

Indonezija je polna rajskih kotičkov, le o redkih pa slišimo toliko, kot o Baliju. Če vas v kratkem zanese prav tja, je le streljaj od Balija še trojica otokov, ki jih morate videti.

Imenujejo se Gili Air, Gili Meno in Gili Trawangan. Po tem vrstem redu si ob boku sledijo vzhodno od Balija, tik ob zahodni obali večjega otoka Lombok. Do njih večkrat na dan vozijo ladje tako z Balija kot Lomboka.

Raj brez avtomobilov, ki ga prehodite v eni uri

Otočki so pravzaprav tako majhni, da jih po obali okrog in okrog prehodite v kakšni uri, med njimi pa se lahko s čolnom preselite v desetih minutah. Na otokih ni avtomobilov, ceste so prekrite z mivko, po njih se premikate peš, s kolesom ali pa skočite na voz, ki ga vlečejo konji.

Katerega izbrati? Prav na vseh boste našli peščeno plažo s pisanim morskim svetom, idilične bungalove pod palmami in odlično hrano, res pa je, da vsak od njih privablja nekoliko drugačne množice.

Gili Trawangan

Gili Trawangan je prvi od trojice, ki slovi po divjih zabavah, na katere ni treba čakati do petka. Čez del otoka, kjer pristanete, gre namreč glavna ulica, kjer najdete kup trgovin, restavracij in barov, zvečer se tu odpre tudi tržnica, kjer hrano pripravijo pred vašimi očmi, ne manjka pa niti četica diskotek, ki so polne ves teden. A to ne pomeni, da je ves otok namenjen le temu. Krajši sprehod na zahodno stran otoka se zabava umiri in odprejo pogledi na rajske resorte, kjer vodo iz svežega kokosa lahko spijete le ob zvoku šumenja valov. Tu boste našli tudi šopek potapljaških šol, kjer lahko opravite licenco ali zgolj pokukate v podmorski svet. Na otoku je tudi mošeja, z njenega minareta pa boste slišali tudi pozive k molitvi.

Gili Meno

Gili Meno, srednji od otočkov, prisega na romantiko in je eden tistih, kamor greste lahko na medene tedne ali zgolj odklop od … no, vsega. Če vam potapljanje ne diši, lahko že med snorklanjem zagledate ribe vseh barv mavrice, pa tudi verjetnost, da zagledate velikansko morsko želvo, je precej visoka. Pečena riba v senci palme za kosilo, mangov smuti za malico in pogled na sončni zahod med jezdenjem konja, potem ko vam je prijazna indonezijska maserka zrahljala še zadnji vozel na vratu. Tako je, tudi na teh indonezijskih otočkih ne manjka lepotnih in masažnih salonov ali zgolj maserk, ki svoje storitve ponudijo tudi na plaži. In bonus: na tem otoku najdete celo jezero!

Gili Air

Gili Air je mešanica obeh svojih bratov. Tu najdete tihe kotičke za meditacijo, rajske plaže za snorklanje, pa tudi vesele bare, kjer pijačo točijo še dolgo v noč. Katerega bi najraje izbrali? Vandraj gre na vse tri!

Foto: Maja Fister, Pixabay, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.