Top 10 stvari, ki jih lahko počnete na rajskem otočku Gili Trawangan

Indonezija je veliko več kot le Bali. Le streljaj od tega slavnega otoka ležijo še trije, ki si prav tako zaslužijo mesto na vaši TO DO listi. Giliji!

Imenujejo se Gili Air, Gili Meno in Gili Trawangan. Po tem vrstem redu si ob boku sledijo vzhodno od Balija, tik ob zahodni obali večjega otoka Lombok. Do njih večkrat na dan vozijo ladje tako z Balija kot Lomboka.

Otočki so pravzaprav tako majhni, da jih po obali okrog in okrog prehodite v kakšni uri, med njimi pa se lahko s čolnom preselite v desetih minutah. Na otokih ni avtomobilov, ceste so prekrite z mivko, po njih se premikate peš, s kolesom ali pa skočite na voz, ki ga vlečejo konji – čeprav vas bo to ob pogledu na utrujene živali minilo in jo boste čez otok raje mahnili sami.

Po čem se otoki razlikujejo, smo pisali že TUKAJ, v nadaljevanju pa se bomo tokrat ustavili kar na največjem, otoku Gili Trawangan. Kaj vse tam lahko počnete?

Degustacija VSEGA na nočni tržnici

Gili Trawangan od manjših bratcev izstopa že s svojo nočno tržnico. Cvrčanje vokov, omamen vonj, ki prihaja z žara in razposajen vrvež lačnih obiskovalcev vas bodo navdušili ob prvem obisku. Naročite hladen Bintang in preizkusite vse. Od odlične morske hrane, skled riža, zelenjave in mesa, pa seveda odličnih sladic, izbira je velika, cene nizke, lačni pa zagotovo ne boste ostali.

Potapljanje

Giliji slovijo tudi kot odlične destinacije za potapljanje, kjer greste lahko na tečaj in pridobite potapljaško licenco, pod vodno gladino pa ujamete osupljive prizore.

Snorkljanje

Če je potapljanje za vas prevelik zalogaj, boste veliko videli že zgolj med snorkljanjem. Če niste spakirali svoje maske, brez skrbi, za okoli dva evra na dan jo lahko tudi najamete. Poleg pisanih ribic pa lahko z nekaj sreče ugledate tudi želve!

Skočite na kolo in ga raziščite do zadnjega kotička

Najboljši način, kako raziskati ves otok, je s kolesom! Tega lahko za drobiž za ves dan najamete kar na ulici. Prekolesarite ga lahko okrog in okrog po robu plaže ali pa ga presekate po sredini. Na poti vas čakajo čudoviti razgledi.

Ne spreglejte gugalnic v morju

Ene najbolj znanih fotografij z Gilijev so seveda tiste na gugalnicah. Začelo se je s kreativno idejo Hotela Ombak Sunset, ki je v morje postavil najbolj instagramabilne gugalnice na svetu. Ker so na Instagramu postale takšen hit, pa so jih hitro postavili še sosedje in gugalnice sredi morja so postale zaščitni znak Gilijev, brez fotografije katerih se ne vračajte domov.

Vsrkajte vsak sončni zahod

Sončni zahodi na Gilijih so čudoviti, rožnate barve ob turkiznem morju, beli plaži in palmah pač nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Pojdite na malo drugačno jogo

Hipijevsko vzdušje Gilijev je odlična atmosfera za iskanje svoje duše in dihanje. Ne glede na to, ali jogo prakticirate že leta ali pa boste na podlago sedli prvič, Giliji so odlična iztočnica za kaj takšnega. Joga studii so na vsakem vogalu, če pa ste za nekaj res posebnega, preizkusite jogo v zraku ali na SUP-ih.

Masaža!

Če ste eni tistih, ki na dopustu mišic ne uporabljate najraje, je na otoku tudi malo morje masažnih salonov. Tam vas bodo razvajali kot kralje in kraljice, zato si le privoščite!

Zabavajte se, tudi če ni petek! 

Gili Trawangan je prvi od trojice, ki slovi po divjih zabavah, na katere ni treba čakati do petka. Čez del otoka, kjer pristanete, gre namreč glavna ulica, kjer najdete kup trgovin, restavracij in barov, ne manjka pa niti četica diskotek, ki so polne ves teden. A brez skrbi, če vam ni do žuranja, je drugi del otoka tih in miren tudi zvečer.

Skočite k sosedoma

Kot rečeno, so opevani Giliji trije. Poleg vedno živahnega Gili T-ja, kot mu skrajšano radi rečemo, sta tam še Gili Meno in Gili Air. Prvi je umirjen in manj oblegan, drugi pa je mešanica Mena in T-ja. Med otoki vsak dan vozijo ladjice, zato lahko med njimi preskakujete kot vam je volja.

Foto: Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.