Komarji: Zakaj nekatere pikajo bolj kot druge?

Kljub toplemu vremenu in neštetim dopustom ima tudi poletna sezona slabo stran – komarje.

Te dni ste se gotovo veliko potikali ob morju ali pa vsaj katerem izmed jezer. So vas napadli komarji? Nič čudnega. Po poročanju Daily Maila jih je v letošnjem letu izjemno veliko, prav tako pa komarji vse bolj invazivno prenašajo tudi bolezni. Medtem, ko je bilo primerov okužb le 27000 v letu 2004, je številka do leta 2016 narasla na kar 96 000.

Malarijo in dengo poznamo že dolgo, pred leti je populacije po vsem svetu ogrozil ZIKA virus, te dni pa se ponovno veliko govori o smrtonosnih komarjih, ki prenašajo takšne in drugačne (tudi smrtonosne) bolezni.

Pa ste se kdaj vprašali, zakaj komarji nekatere ljudi pikajo veliko raje, kot druge? Odgovor namreč ne tiči v krvni skupini ali telesnem vonju, kot bi si morda mislili.

Komarji bližino svoje tarče občutijo glede na izdihan ogljikov dioksid v zraku ter se tako usmerijo proti njej. Ali jim vaša kri diši, pa se v resnici odločijo na podlagi sprememb v mikrobioti vaše kože. Tako se eni naslednje jutro zbudite brez pikov, med tem, ko je lahko vaš sosed celo noč trpel nadležne ugrize.

Kako se jim izogniti

In ker se te dni verjetno vsi ukvarjamo s komarjevimi piki, naj še opozorimo, da se je pred njimi dobro zaščititi. Repelent, ki ga boste kupili v bližnji drogeriji ali lekarni bo seveda dovolj, pomagate pa si lahko tudi z domačimi naravnimi pripravki. Komarji namreč nikakor ne prenesejo vonja limonske trave in olja evkaliptusa, pomaga pa tudi eterično olje sivke.

Preberite še:

Kambodža: Kavarna, kjer vam družbo delajo kače, tarantele in kuščarji

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.