Ideja za izlet: Od rovov do razgledov, vse to skriva prestolnica slovenskih Alp

Zakaj Kranj nosi naziv prestolnica slovenskih Alp? Od tod namreč vidimo Triglav, Stol in Grintovec, tri kralje med dvatisočaki. Je tretje največje mesto v Sloveniji in prestolnica Gorenjske regije.

Kranj je balkon pod Alpami, njegovo mestno jedro pa stoji na skali med dvema rekama, Savo in Kokro. To mesto skriva kup odličnih znamenitosti, ene nad tlemi, druge globoko pod mestom. Kaj si ogledati v Kranju in zakaj je odlična ideja za izlet?

Stari Kranj in skrivnostni rovi pod njim

Najprej začnimo tam, kamor vas ne bo zaneslo kar ponesreči. Da najdete to skrivnost, morate dobro vedeti, kje in kaj iskati. Pod starim mestom se skriva 1300 metrov podzemnih rovov, zgrajenih med 2. svetovno vojno, ki so služili za mestno zaklonišče. Podzemni rovi so z leti pridobili naravno patino, čisto prave kapnike, v mrzlih zimah pa tudi ledene kapnike.

V njih si lahko ogledate različne priložnostne razstave. Na ogled je razstava mineralov in fosilov ter rekonstrukcija zaklonišča iz 2. svetovne vojne, kjer lahko doživite tudi simulacijo letalskega napada. Danes pa se v rovih dogajajo veliko bolj prijetni družabni dogodki.

Noč čarovnic ali Vinska pot v rovih (oktober in november)

Poleg klasičnih ogledov rovov tu občasno prirejajo prav posebne dogodke! Vsako jesen se konec oktobra v Rovih pod starim Kranjem odpre pravljični svet. Noč čarovnic je grozna, temna in strah vzbujajoča dogodivščina, na kateri otroci spoznajo čarovnice in druge pravljične like, s katerimi se nato skupaj soočajo s svojimi strahovi in jih poizkušajo premagati. Novembra pa se v rovih predstavijo vinarji iz vse Slovenije, poskušanje žlahtne kapljice pa popestrijo z lokalnimi mesninami, siri in namazi. Na začetku rova torej dobite svoj kozarček, ki ga med sprehodom skozi rove pridno polnite in praznite.

Po 163 stopnicah do odličnega razgleda na mesto Kranj

Če smo začeli globoko pod zemljo, pojdimo zdaj nad mesto! V mestnem jedru, na robu glavnega trga, se dviga gotska Cerkev sv. Kancijana, ki zaznamuje podobo mesta. Njen zvonik se dviga 60 metrov visoko. Vanj se vije 163 stopnic, ki se končajo ob razgledni ploščadi. Za skoraj 600 let starimi zidovi se obiskovalcu razkrivajo arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve.

Prava posebnost je tudi cerkveno zvonovje. Korak na razgledno ploščad razkriva zgodbe mesta na skali v objemu dveh rek. Razgled od tu seže na vse tri verige slovenskih Alp in vse štiri strani neba. Zvonik je za javnost odprt vsak dan med 9. in 17. uro. Vstopnice kupite v bližnjem TIC Kranjska hiša.

Prešerni december v Kranju

V Kranju se praznične luči prižgejo 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Njegovi verzi Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, so rdeča nit mestne decembrske okrasitve in kranjskega Prešernega decembra. Božično-novoletna smreka krasi trg pred Prešernovim gledališčem in Glavni trg, kjer je tudi pravljični gozdiček za otroke. Čez staro mestno jedro se vijejo lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, med njimi tudi lesene jaslice v kanjonu Kokre. Tudi vrt gradu Khislstein se odene v pravljično preobleko. Poleg svetlobnih živali, ki se jih bodo razveselili predvsem najmlajši, so na grajskem vrtu na ogled tudi lesene jaslice, ki jih je izdelal kranjski umetnik Miro Rismondo. Za nepozabno novoletno fotografijo se tu lahko usedete na Božičkov stol. Starega mestnega jedra Kranja si v času Prešernega decembra ni mogoče predstavljati brez tradicionalnega prazničnega sejma. Na sejmu, kjer se predstavljajo lokalni umetniki in obrtniki, lahko obiskovalci kupijo različne dobrote in darila, s katerimi bodo presenetili svoje najbližje v prazničnem času. Letos se sejem odvija na Poštni ulici, od 3. do 30. decembra.

Panorama Stara pošta, džungla nad mestom

Pa ostanimo še malo nad strehami. Utrip mesta boste najbolj ujeli, če sedete v eno od kavarn in opazujete življenje okoli vas. Panorama Stara pošta z najvišjega nadstropja hiše na Maistrovem trgu ponuja 180-stopinjski razgled na stari Kranj. Stoji na vrhu ene najzanimivejših zgradb v Kranju, ki ima status kulturnega spomenika in jo je v preteklosti večkrat obiskal tudi France Prešeren.

Celoten ambient lokala je precej edinstven, saj deluje kot urbana džungla visoko nad starim jedrom. Zasnovala ga je arhitektka Andreja Medvedič in vsekakor vam bo ostal v spominu. Z njihove terase se odpira panoramski razgled nad mesto in vršace.

Poleg odlične kave in koktajlov imajo tudi imenitne sladice in tapase. Nikakor pa ne spreglejte imena Monterosso. Ta blagovna znamka označuje hišna vina in večkrat nagrajeno oljčno olje. Lastnik lokala Uroš Gorjanc s prijateljem Davorjem Dubokovičem namreč v Istri vodi tudi posestvo Monterosso, kjer se bohotijo vinogradi in oljčniki, pa tudi nasadi češenj, mandljevcev in figovcev. Mimogrede, del te iste stavbe je imel nekoč že v lasti lastnikov dedek. Priporočamo kozarec sveže malvazije Monterosso, za v domačo kuhinjo pa dodajte tudi njihovo božansko olivno olje, ki ima resnično intenziven okus.

Kranj, Prešernovo mesto na vsakem koraku

V Kranju boste našli veliko kulturnih vsebin in vsekakor začutili veliko naklonjenost največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. V Kranju se radi poklonijo poetom. Največji Prešernov kip, visok kar 5 metrov, boste srečali med Prešernovim gledališčem Kranj in cerkvijo sv. Kancijana. Pesnika lahko najbolj spoznate ob obisku njegove hiše, ki ima še vedno originalno pohištvo. Njegovo zadnje počivališče pa je danes spominski park – Prešernov gaj. V Pavšlarjevi hiši gostuje tudi eminentna Galerija Prešernovih nagrajencev. Prešernovi verzi pa so zapisani tudi na pročelju Mestne knjižnice.

Vsako leto na 8. februarja lahko tu ujamete tudi tradicionalni Prešernov smenj, ki staro mesto odene v preobleko 19. stoletja in privabi več kot 20 tisoč obiskovalcev!

Med znanimi Kranjčani so sicer tudi razsvetljenec in mecen umetnikov Žiga Zois, baročni slikar Leopold Layer, pesnik Simon Jenko, publicist Janez Bleiweiss in izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar – več o njem v naslednji točki.

Kabinet izumitelja Janeza Puharja

V Kranju je v sredini 19. stoletja prebival mojster prenekaterih znanj, izumitelj Janez Puhar. Svoj poklic kaplana je združeval z inovatorstvom in svoje znanje matematike, fizike, kemije in jezikov usmeril v takrat povsem novo tehniko zapisovanja podob s svetlobo, ki jo danes imenujemo fotografija.

Kot pionir svetovne fotografije se je leta 1842 zapisal v zgodovino kot izumitelj fotografije na steklo. Svojo tehniko je izpopolnil do te mere, da je za osvetljevanje motivov potreboval zgolj petnajst sekund. To mu je omogočalo, da je lahko z veliko natančnostjo portretiral ljudi. Svojo fotografsko samozavest je ovekovečil tudi z dvema avtoportretoma in s tem svetu pokazal prvi pravi fotografski »selfie«.

Janez Puhar je v kulturni četrti Kranja dobil svojo spominsko hišo. V njegovem kabinetu vam vsekakor ne bo dolgčas! V hiši poleg muzejske sobe, ki opisuje Puharjevo življenje in postopek fotografiranja na steklo, najdete še sobo iluzij in fotografski atelje 19. stoletja, kjer se lahko oblečete v nošo tistega časa in domov odnesete fotografski portret svoje družine na steklu!

Muzejska pot

Priporočamo tudi kulturni potep skozi Prešernov spominski muzej, Mestno hišo, Kostnico, Grad Khislstein in Galerijo Prešernovih nagrajencev.

Grad Khislstein in mestno obzidje z obrambnimi stolpi

Stari del mesta obdaja mestno obzidje, ki je imelo nekoč osem stolpov. Obiskovalce danes vabijo trije obnovljeni stolpi, kjer zdaj živi kultura. Z obzidja se odpira pogled na vrt in letno gledališče gradu Khislstein, ki je eno lepših prizorišč kulturnih dogodkov pri nas.

Pungert, otroško igrišče in razgledna ploščad

Pungert je danes priljubljena točka za družine. Njegovo ime izhaja iz nemške besede Baumgarten, ki izdaja, da so meščani nekoč sem hodili urejat svoje vrtove. Na Pungertu stoji eden izmed štirih ohranjenih obrambnih stolpov. V njem so bile nekoč mestne ječe, potem celo stanovanja, danes pa z dogodki najbolj razveseljuje otroke. Teh ne manjka niti na igrišču pred stolpom. Čisto blizu pa najdete tudi stekleno razgledno ploščad, ki visi 30 metrov nad kanjonom reke Kokre. Upamo, da se ne bojite višine!

Meščanske hiše in njihove zgodbe

Staro mestno jedro nizajo hiše, ki so živ spomin zgodnjega meščanstva. Najlepše med njimi so Mitničanska, Pavšlarjeva in Mestna hiša, ki so pomemben del meščanske identitete, saj so stoletja združevale poslovno dejavnost v pritličjih in bivanje z zgornjih nadstropjih. Še eno pomembno kulturno središče je tudi Layerjeva hiša.

Kanjon reke Kokre

Kranj se dviga nad 30 metrov globokim kanjonom, kar je velika naravna posebnost. Kanjon Kokre je priljubljena točka domačinov, ki se tja umaknejo v naravo, poleti pa je tu prijetno tudi zaradi nižje temperature. Most nad reko Kokro povezuje dva svetova – staro mestno jedro in slikovito okolico.

Sosednji hribi za pohodniški izlet

Kranj je tudi odlična iztočnica za pohodniške izzive. Žige v planinsko knjižico lahko dodate še ob vzponih na Šmarjetno goro, Sv. Jošta nad Kranjem, Jamnik in Storžič.

Skok do posestva Brdo

Posestvo Brdo je spomenik državnega pomena in odlična ideja za izlet. Od Kranja je oddaljen 10 minut vožnje. Skriva Slovenijo v malem, saj tu najdete poslikane panjske končnice, bele lipicance in s slamo krite kozolce – toplarje, med sprehodom po parku pa vas bosta navdušila še Grad Brdo in stara oranžerija. Renesančni grad je bil dom plemiških družin in predsedniška rezidenca, kjer se danes srečujejo slovenski in svetovni voditelji.

FOTO: Visitkranj.si/Jošt Gantar, Maja Fister

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.