Pokukajte v čudovite hiške odprtih vasi po Sloveniji!

Ste že slišali za Odprte vasi? Gre za inovativen koncept turizma na podeželju, ki cilja na lokalno, a razmišlja globalno. Slovenija je ena od najbolj zelenih in najbolj trajnostnih držav na svetu. Skoraj 70% je pokrivajo gozdovi, pod gorami izvira kristalno čista pitna voda, na slehernem koraku pa je opaziti izjemno biotsko raznovrstnost naših ekosistemov.

Življenje na slovenskem podeželju utripa v svojem ritmu, ena takšnih zgodb pa so tudi Odprte vasi. Odmaknjene od urbanega, z urniki prenatrpanega vsakdana, ponujajo popoln odklop. Sprostitev v okolju, ki ohranja tradicijo in spoštuje naravo, v svetu, ki mu ritem narekujejo letni časi in znanje, ki se prenaša iz roda v rod, iz očeta na sina, iz sina na vnuka.

Idilične hiške, odprte vasi in raziskovanje skritih biserov

Odprte vasi so zgodba, ki vključuje imenitne turistične prednosti. Domačini in ponudniki vam odprejo svoja vrata in goste vključijo v svoj vsakdan ter ponudijo neponovljiva doživetja.

Tu se srečate s ponudniki designerskih, trajnostnih nastanitev MAXI, ki so certificirani z oznako Green Key in sprejmejo po štiri osebe. Eno takšnih hišk trenutno najdete v kraju Prvačina. Naselje leži v Mestni občini Nova Gorica in je znano po prazniku breskev.

Poleg spalnice, ki skozi velika steklena okna gleda v svet, ima hiška še svojo kuhinjo, dnevni prostor z dodatnim ležiščem, kopalnico in lično teraso. Minimaxi je zgrajen iz povsem naravnih materialov, samooskrben in energetsko varčen.

Gostje pa vstopajo s kodo, ki jo prejmejo po vplačilu rezervacije, kar jim omogoča felksibilnost pri prihodu in odhodu. Vsaka Maxi nastanitev ima v ponudbi tudi električni kolesi, s katerima lahko raziščete okolico. Unikatne nastanitve bodo za prve goste predvidoma odprli junija 2021. Poleg hiške v kraju Prvačina pa jih bo kmalu še več zraslo po različnih lokacijah odprtih vasi po Sloveniji.

Lokalna kulinarika, ki pocedi sline 

V zgodbo Odprtih vasi so vključene tudi izbrane gostilne z vrhunsko kulinariko, različne atrakcije, muzeji in galerije. Ne manjka pa niti aktivnih doživetij s konji, adrenalinskimi športi, kolesarjenjem, športi na vodi, padalstvom, zen-om na zeliščni kmetiji, marmeladnim šovom, …

V kleteh Odprtih vasi zori vino, v shrambah siri, v čebelnjakih med, v steklenih posodah oljčno olje. In v zameno za skrbno nego vsako leto ponudijo drugačno žlahtnost okusov.  Na burji zorijo domače mesnine med katerimi kraljuje slasten pršut. Najraje narezan za prijatelje, ob domačem kruhu in kozarcu svežega vina. Vse je zdravo in polnega okusa. In vse je naprodaj. Ob degustaciji ali kasneje, preko spletnega nakupa, ko doma oživijo spomnini na nepozabne počitnice.

Spoznajte gospodarja, ki povabi v klet in ponudi svoje vino

Tehnološki napredek se življenja v vasi dotika počasi in zgolj do mere, ko še koristi skupnosti. Kakšna dragocenost je ujeti del tega edinstvenega, neokrnjenega sveta. Prav posebna čast je spoznati gospodarja, ki povabi v klet in ponudi svoje vino. Pa gospodinjo, ki postreže na krožniku najboljšo zelenjavno mineštro in je pripravljena zaupati recept slastne potice.

Odprte vasi, kjer živite z naravo

Prav navdihujoče je spoznati proces botiliranja penine, pripravjene po klasični metodi zorenja. Nahraniti kokoške in pobrati sveža jajca, na vrtu nabrati zelenjavo in se naučiti pripraviti zeliščno frtaljo. Pa oščetkati konja, osvojiti  veščine ježe in odjahati v družbi konjenikov na popoldanski izlet po obronkih vasi, v naravi, ki ima v vsakem letnem času drugačne barve. Ali pa zmleti moko in speči kruh v krušni peči.

Nato pa dan sklenete pod zvezdnim nebom, ki krasi jasno noč in v tihem objemu vasi mehko zaziba v zdravilen spanec. V udobni postelji  vrhunsko opremljenega Minimaxija. Enako prijaznega do parov, prijateljev in družin. Nameščenega v neposredni bižini gostiteljev, ki na željo poskrbijo za zdrav zajtrk in ponudijo namige za popoln dan. Več o zgodbah ljudi, ki soustvarjajo Odprte vasi, preberite tukaj.

Foto: Odprte vasi

PREBERITE ŠE: Letošnji svetovni turizem padel na raven leta 1990

Iščete navdih, kam na oddih, ko bo to spet mogoče? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.