Praga: Do plesoče hiše, na trdelnik in h gigantskim dojenčkom

Praga, prestolnica ob reki Vltavi, slovi kot ena najlepših v Evropi. Z labirinti fotogeničnih uličic in slikovitimi zgradbami vas bo zagotovo navdušila!

Praga: Od Karlovega mostu do astronomske ure

Praga ima marsikaj. Česa ne smete spregledati? Svojega slovesa vreden je mogočen Karlov most, ki je ena najbolj obiskanih turističnih točk. Sprehodite se po njem in si oglejte mesto na obeh bregovih. Povzpnite se na Praški grad, ki je največji grad na svetu, prav v tem mestu, ki ga marsikdo primerja s povečano Ljubljano, pa najdete tudi številna Plečnikova dela.

Na velikem Staromestnem trgu opazujte ljudi in pisana pročelja hiš ter se ustavite pred Astronomsko uro. Ura je bila prvič nameščena leta 1410. Je tretja med najstarejšimi astronomskimi urami na svetu in najstarejša, ki še vedno deluje. Po lokalni legendi bo češki narod trpel, če bo ura zanemarjena in bo nehala delovati, lik okostnjaka, ki predstavlja Smrt, pa naj bi pokimal z glavo v potrditev tega. 

Morda vas prepriča muzej stranišč

Navdušili pa vas bodo tudi njihovi muzeji – tudi tiste, ki jih zgodovina in umetnost sicer ne privlačita. V Pragi namreč najdete tudi muzej komunizma ali nuklearnih bunkerjev, muzej stranišč, mučilnih instrumentov ali seks pripomočkov.

Leninov zid

Plesoča stavba, kraljica fotografij

Sprehodite se še mimo plesoče stavbe, ikonične nenavadne stavbe s plesočimi stenami, pa mimo Lenonovega zidu, prisluhnite pa tudi zgodbam Franza Kafke …

Gigantski dojenčki in druge kontroverzne skulpture Davida Černýja

Kaj pa, če bi šli na lov po mestu za precej nenavadnimi skulpturami? V Pragi boste srečali dela češkega umetnika Davida Černýja, ki so posejane po mestu in so tako nenavadne, da jih zagotovo ne boste spregledali. Češki umetnik David Černý je dal Pragi prav poseben hudomušen pečat, njegove skulpture pa so ene najbolj zabavnih v mestu. Vsako njegovo delo ni le izjemen primerek umetnosti, ampak nosi tudi globljo sliko, zgodbo, ki vam da misliti. Priporočamo pa tudi skok v čisto nov muzej njegovih del!

Gigantske Černyjeve dojenčke lahko najdete na dveh koncih. Ogromne skulpture, ki se plazijo po tleh, boste našli v Kampa Parku, na Mali Strani od Karlovega mostu na desno. Grozljivi gigantski dojenčki so simbol komunistične ere, ki je s totalitarizmom preprečevala, da bi kdajkoli zares odrasli. Drugi dojenčki pa plezajo po Žižkovem televizijskem stolpu.

METAMORFOZA, FRANZ KAFKA

11 metrov visoka glava Franza Kafke je tehnološko čudo izpod rok Černyja, saj se 42 prerezov panelov premika, dokler ne dobijo podobe Kafkovega obraza. Stoji pred nakupovalnim središčem Quadrio.

Eden najbolj obiskanih je zagotovo Proudy, delo, ki ga je postavil leta 2004. Dva bronasta moška, ki urinirata v plitek bazen, ki z obrisom označuje Češko. Na prvi pogled zgolj vulgaren primerek, je v bistvu precej umetniški. Kipa se v bokih premikata, z vodo, ki teče iz njunih genitalij, pa izpisujeta verze slavnih čeških literatov. A to še ni vse. Če želite, da v vodo izpišeta kaj drugega, pošljite sms z besedilom na +420 724 370 770 in izpisala bosta vaše besedilo. Najdete ju v Mali Strani, od Karlovega mostu na desno, tik pred muzejem Franza Kafke.

Hanging Man oziroma Černyjev obešenec visi nad običajnim vidnim poljem, zato je povsem verjetno, da se pod njem sprehodite, ne da bi sploh opazili, da je tam. Gre za skulpturo Sigmuna Freuda, ki se drži na kovinsko palico in binglja nad ulico, polno pešcev. Kip je Černyjev odgovor na vlogo intelektualcev v 20. stoletju. Freudu se ne piše dobro, saj je videti, kot da bo pravkar zgrmel v globino, kar kaže na Černyjev dvom, da bodo intelektualci v prihodnosti sploh preživeli. Najdete ga na Husovi, tik ob restavraciji Švejk. Podobnih skulptur po mestu najdete še veliko več, naj bo to del vašega raziskovanja novega kraja!

Na češko pivo in trdelnik

Trdelnik ali kurtoš je sladica iz testa, pečena na odprtem ognju in posuta s kristalnim sladkorjem in mešanico oreščkov. To je češka tradicionalna slaščica in ne bo je težko najti. V mestu so številne stojnice z njimi, še preden jih boste videli, pa jih boste zavohali. Imajo namreč res omamen vonj! Tisti, ki niste za sladko, pa lahko vedno uživate v hladnem češkem pivu!

Kje spati? Imamo kup ugodnih idej!

V Pragi boste našli nastanitve v vseh mogočih cenovnih rangih. TUKAJ lahko poiščete Megabonov izbor pestrih nastanitev.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: POTOPIS: Roadtrip z avtom iz Slovenije do Skandinavije

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.