Občuti čarobnost Prlekije

Prlekija, pokrajina med rekama Dravo in Muro, je dežela prostranih polj in gričev, štorkelj in klopotcev, mlinov na vodi, zdravilnih voda in energetskih točk, razgibanih vinorodnih gričev, avtentičnosti, tradicije, dialekta in še posebej gostoljubnih ljudi – domačinov, ki živijo v največjem agrikulturnem delu Slovenije.

Harmonična podeželska slika vas vabi, da se sprehodite skozi »gorice«, vzdolž potokov in čez ravninska polja, da tečete po travnikih in skozi gozdove, ali se s kolesom zapeljete preko hribov, ki ponujajo prelepe razglede. Izletniške in turistične kmetije ter veliko etnografskih prireditev omogočajo obiskovalcem srečanje s tradicijo severno-vzhodnega dela Slovenije, v domačih gostilnah pa lahko poleg vrhunskega vina pokušate kulinarične posebnosti in specialitete regije. Prlekija privablja ljubitelje narave v vseh letnih časih. Čudovita panorama ter bogata naravna in kulturna dediščina ponujajo nešteto možnosti za individualne ali družinske izlete.

Kolesarjenje

Ne glede na vaše kolesarske apetite, bodisi da ste vztrajni dolgoprogaš ali pa vas mamijo zahtevnejši kolesarski izzivi, boste v Prlekiji zagotovo našli tisto, kar iščete. V nobenem primeru vam ne bo dolgčas, saj lahko Prlekija s svojo presenetljivo pokrajino poteši želje prav vsakega rekreativca.

VERŽEJ – MLIN NA MURI

Pot: Banovci – Veržej
Dolžina poti: Do mlina 3 km

IŽAKOVCI – OTOK LJUBEZNI

Pot: Banovci – Veržej – Ižakovci (Otok ljubezni in brod) – Banovci
Dolžina poti: 9 km do Ižakovec – reko prečkate z ladjo – 7 km nazaj skozi Krapje

MELINCI – PO POTI MLINARSTVA

Pot: Skozi Dokležovje, Ižakovce do Melinec, prečkate reko z ladjo in nazaj do Banovc
Dolžina poti: Do Melinec 10 km, od Mure do Banovec skozi Krapje 7 km

mura_shutterstock_431339017

LJUTOMER – SREDIŠČE PRLEKIJE

Pot: Banovci – Grlava – Krištanci – Šalinci – Noršinci pri Ljutomeru – Ljutomer ali Banovci – Krapje – Ljutomer
Dolžina poti: Banovci-Grlava-Krištanci-Šalinci-Noršinci pri Ljutomeru-Ljutomer 8 km; Skozi Krapje: 9 km. Skupaj: 17km

RAZKRIŽJE »KAMOR VODIJO VSE POTI«

Pot: Skozi Dokležovje, Ižakovce, Melince, Gornjo Bistrico ali skozi Krapje, Cven, Moto
Dolžina poti: Dokležovje-Ižakovci-Melinci-Gornja Bistrica 18 km; Krapje-Cven-Mota 11 km. Skupaj: 29 km

JERUZALEM – NEBEŠKI KRAJ

Pot: Banovci – Grlava – Krištanci – Šalinci – Noršinci pri Ljutomeru – Ljutomer – Jeruzalem ali Banovci – Križevci pri Ljutomeru –Lukavci – Cezanjevci – Jeruzalem
Dolžina poti: 15 km skozi Ljutomer; 17 km skozi Lukavce, Cezanjevce; Skupaj 32 km

RADENCI – KRAJ TREH SRC

Pot: Veržej – Dokležovje – Bakovci – Krog – Tropovci – Tišina – Petanjci – Radenci –Rihtarovci – Hrastje – Mota, Vučja vas – Stara nova vas – Iljaševci – Veržej – Banovci
Dolžina poti: do Radenec: 19 km, nazaj do Banovec po prleški strani: 15 km, skupaj 34 km

Happy couple riding bicycles outside, healthy lifestyle fun concept

Tek in sprehodi

Slikovite pokrajine in njenih neskončno lepih razgledov se lahko dodobra naužijete v vseh letnih časih. Počasi drseči skoz vasi, po obrobjih gozdov ali čez griče, se boste lahko stapljali z mirom ter pravljičnostjo narave in njenih ljudi. Zgodaj zjutraj, ko še cel svet spi, se odpravite na pot skozi gozdove, preko polj, vse tja do Mure in nazaj. Obstajate samo vi in vaš tek. Prlekija ponuja veliko preverjenih poti in še več neznanih, skrivnostnih. Če se radi izgubljate v preteklosti in lastnih mislih, so sprehodi okrog Banovcev kot ustvarjeni za vas. Zakaj se ne bi predali lepoti neokrnjene narave in za spremembo zgolj in samo uživali?

VERŽEJ IN BABIČEV MLIN NA MURI

Dolžina poti: 3 km v eno smer
Izhodišče: Sončna hiša v Veržeju

Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov. Edini panonski plavajoči mlin v Sloveniji danes je Babičev mlin na Muri v Veržeju. Gre za edinstven spomenik slovenske dediščine neprecenljive vrednosti. Mlin, ki stoji še danes, je lesen, postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je pritrjeno na dveh plavajočih čolnih iz železa. Vodno kolo je znanilec življenja in simbol sožitja med mlinarjem in reko, ki enkrat nekaj da in spet drugič vzame. V mlinu vam ponujajo belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke.

Opis poti: Od Sončne hiše zavijete ob glavni cesti na desno in se po kolesarski potki sprehodite do krožišča v Veržeju, kjer zavijte naravnost čez krožišče. Sledite oznakam za mlin, oziroma v drugem križišču zavijte na desno in pojdite naravnost do reke.

prlekija_shutterstock_414674605

POT ZA SONČNO HIŠO DO REKE MURE

Dolžina poti: 4 km v eno smer
Izhodišče: Sončna hiša v Veržeju

Z reko Muro so ljudje, ki živijo ob njenih bregovih, predvsem izjemno čustveno povezani. Skozi zgodovino je nenehno spreminjala tok in ustvarila mnoge mrtvice, ki so v domišljijo zbujale rečne vile in druga mitska bitja, dajale navdih pesnikom in slikarjem, danes pa so še vedno prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst. Njena struga je bila regulirana, tok je postal hiter, toda skrivnost mrtvic in posebna srebrna svetloba, ki se v zgodnjih jutrih ustvarja na reki, sta ostali.

Opis poti: Na vrtu hiše zavijte do osamelca sredi polja in se skozi njih sprehodite do obrobja gozda, kjer se boste srečali z reko Muro.

Becky Weidow

Obiščite slovensko Toskano – Jeruzalem

Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji Jeruzalem. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev

Počutite se kot doma v Sončni hiši

Sončna hiša skriva  pet prostornih in okusno opremljenih luksuznih sob, v lepi podeželski vili, v osrčju pristnega naravnega bogastva Prlekije, kjer lahko gostijo največ 13 gostov hkrati in vam tako ponudijo še kako potrebno diskretnost in udobje. V Sončni hiši domuje “hotel”, v katerem je še posebej poudarjena osebna obravnava gostov. Ob prihodu v Sončno hišo se vam ne bo potrebno postaviti v vrsto in čakati na ključe vaše izbrane sobe.

Skrbno bodo izbrali domače lokalne kulinarične posebnosti in pripravili zajtrk za bogove, ki bo zadovoljil še najbolj razvajene gurmane, kot tudi tiste z izbranim okusom, željnim zdrave in uravnotežene prehrane. Zato se lahko mirne duše prepustite gostiteljevim izkušenim rokam, da vam pripravijo nepozabno uživanje »doma, če ravno daleč od doma«.

Obiščite Sončno hišo in se prepustite čarobnosti presenečenj, ki smo jih pripravili za vas s posebno ponudbo na Megabonu s 55% popusta za 122€ za nočitev za dve osebi z vsemi vključenimi presenečenji.

soncna_hisa

 

Img_00001360.gif

285691_10151201586208959_1990876084_n_(1)

601160_10151504844618959_1004876324_n

Foto: Shutterstock in Sončna hiša

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.