BLED in top 10 idej za malo drugačno dogodivščino

Bled je zagotovo ena najslavnejših slovenskih turističnih destinacij, ki pa smo se je zaradi izjemnega porasta tujih turistov domači gostje v zadnjih letih začeli kar malo izogibati. A zadnje leto je marsikaj obrnilo na glavo. In Slovenci smo izkoristili priložnost za raziskovanje domačih biserov, o katerih pogosto pravzaprav vemo manj, kot si mislimo.

Tokrat torej raziskujemo Bled, imeniten kotiček domače dežele, ki pa skriva marsikaj, česar nam v vseh teh letih še ni uspelo preizkusiti. Kaj torej početi na Bledu, česar še nismo?

Ko pomislimo na Bled, ne moremo mimo slavnega otočka s cerkvijo, do kamor vozijo slavne pletne. Otoček sredi jezera je tudi edini naravni jezerski otok v Sloveniji. Na drugi strani se s klifa na bregu jezera bohoti mogočni Blejski grad, gorenjski biser pa povezujemo tudi s priljubljeno sladico – kremno rezino, po domače “kremšnito”. A ta tri dejstva nikakor niso vse, po čemer slovi Bled!

Na Ojstrico po najbolj fotogeničen razgled na jezero

Klopca nad Bledom, ki se pohvali z enim od najbolj osupljivih razgledov, se nahaja na Ojstrici nad Bledom. Tu se razlega čudovit pogled na Blejsko jezero in otok z gradom v ozadju, Gorenjsko ravan, Kamniške Alpe in Karavanke.

Ojstrica se se s 661 metri nadmorske višine dviga nad zahodno obalo Blejskega jezera. Avto lahko pustite na parkirišču pri Kampu Bled, do katerega pridete po cesti, ki iz Bleda pelje proti Bohinju, na križišču za Vilo Bled pa zavijete desno in poiščete primerno parkirno mesto. Na južnem delu zaliva sledite pešpoti v gozd in sledite smerokazom. Vzpon od Zake do Ojstrice ni preveč zahteven in traja okoli 20 minut.

Izlet od tu lahko podaljšate še na Malo in Veliko Osojnico, kjer vas prav tako pričaka razgled, ki mu ni para. Več o fotogenični klopci nad Bledom preberite TU.

Izjemna neokrnjena narava soteske Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 metrov dolga in do 250 metrov globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 kilometre severozahodno od središča Bleda. Izoblikovala jo je gorska reka Radovna, ki se kmalu po izhodu iz soteske kot desni pritok izliva v Savo Dolinko.

Po njej se lahko podate po pešpoti, ki je čez sotesko speljana po lesenih mostovih. Na koncu vas bo pričakal mogočni 13 metrov visok rečni slap Šum. Zaradi naravnih lepot je bil Bled z Vintgarjem uvrščen med ene najpomembnejših turističnih zanimivosti Slovenije.

Okoli 6 kilometrov dolga krožna pot ogleda vam bo skupno vzela od 2 do 3 ure. Priporočamo, da pridete športno oblečeni ter v pohodnih čevljih. Pot ni zahtevna, zagotovo pa ni primerna za vsakogar, vsebuje nekaj stopnic ter lažjih vzponov.

Vstopnina za odrasle znaša 10 evrov, za dijake, študente, upokojence 7 evrov, evro ali dva pa boste odšteli na otroka. Dovoljen je tudi vstop štirinožnih spremljevalcev (3 evre). Pred vstopom v sotesko je urejeno plačljivo parkirišče (osebni avtomobil: 5 evrov, kamper: 10 evrov). Vstopnice lahko kupite v brunarici pri vhodu. Na voljo je tudi spletna prodaja vstopnic.

Ne spreglejte, da obisk ostaja zgolj enosmeren. Z enosmernim načinom obiska soteske so poskrbeli za varnost obiskovalcev, saj s tem znatno zmanjšamo srečevanje na ozkih predelih in minimaliziramo možnost okužbe z COVID-19.

V Dinopark Bled po nenavadne prizore

Med vožnjo na blejsko kremno rezino ste tik pred Bledom na svoji desni med šelestenjem listja zagotovo že kdaj ugledali nekaj nenavadnega. Dinozavre! Dinopark Bled je kraj, kjer boste našli te mogočne živali. Dinopark Bled je med prvimi pravimi tematskimi in show parki v Sloveniji, na Megabonu pa ujamete znižane družinske in posamične vstopnice (TUKAJ)! 

Na vsem znano kremno rezino …

Kremne rezine boste našli marsikje, originalna blejska kremna rezina pa je doma v Kavarni Park na blejski promenadi. Tu se je poje največ. Verjetno tudi zato, ker se s terase kavarne odpira čudovit pogled na Blejsko jezero.

Originalne kremne rezine v velikosti 7 x 7 centimetrov njihovi slaščičarji v slaščičarski delavnici Hotela Park pripravljajo ročno, kar je dandanes v svetu prava redkost. Natančno se držijo originalnega recepta iz leta 1953. Pri pripravi uporabljajo naravne sestavine: jajca, moko, sladko smetano, sladkor in maslo.

Po slojih od spodaj navzgor si sledijo listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo in sladkorni posip. Kako prepoznamo original? Ko jo položimo na krožnik, se mora celotna kremna rezina zazibati.

Mimogrede, v Hotelu Park, kjer je doma prava kremšnita, lahko tudi prenočite – sprejemajo tudi turistične bone. Hotel je bil pravkar sveže prenovljen, povsem novo edinstveno podobo so dobili tudi notranji termalni bazen, wellness center in savne v zgornjem nadstropju hotela, ki ponujajo dih jemajoč razgled na jezero.

… ali na izjemne sladice k imenitni Emi Koselj! 

Če niste oboževalci kremnih rezin (pa tudi, če ste!), ima Bled najboljšo možno sladko alternativo. Emazing Cake Shop je mini trgovinica s slaščicami, ki so vredne vsakega greha. Za temi imenitnimi posladki stoji mlada Ema Koselj, cukrpekarca, ki ji ni para. Najdete jih v zgornji etaži Trgovskega centra Bled, pred obiskom pa preverite delovni čas – za zdaj so odprti le ob koncih tedna. Verjemite, da se boste na Bled vračali tudi zgolj in samo zaradi njih!

Vzpon na Blejski grad

Nad smaragdnim jezerom na strmi beli skali kraljuje eden najstarejših gradov v Sloveniji. Do njega lahko pridete z avtomobilom ali še bolje – se povzpnete z obale jezera. Kdor se z razglednih teras gradu zazre na jezero z otokom in po deželi, zamejeni s Karavankami in Julijskimi Alpami, ta tega pogleda ne bo pozabil. Tako je v svojih mojstrskih verzih zapisal že največji slovenski pesnik dr. France Prešeren: »Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja.«

Na gradu z enim najimenitnejših razgledov najdete tudi muzej. V baročnem delu grajske stavbe, v katero vstopite z zgornje grajske terase, je na ogled stalna razstava Narodnega muzeja Slovenije, ki vas bo popeljala skozi pestro zgodovino Bleda in njegovih prebivalcev. Na Blejskem gradu je razstavljena tudi rajska ptica, ena najlepših najdb iz 6. st. n. št. Sponko – ženski nakit v obliki pava so arheologi izkopali na Pristavi pod Blejskim gradom.

Na zgornji grajski terasi stoji prelepa gotska kapela iz 16. stoletja, v grajski tiskarni pa si lahko ogledate prikaz tiska na repliki Gutenbergovega tiskarskega stroja. Seveda se lahko tu tudi okrepčate. V restavraciji Blejski grad Jezerškovi lokalne in regionalne jedi pripravljajo na sodoben in prefinjen način, hkrati pa ohranjajo gastronomsko dediščino Gorenjske in Slovenije. Ob prihodu na Blejski grad vas na spodnjem grajskem dvorišču pozdravi tudi Grajska kavarna, za vse ljubitelje odličnih vin pa je kot nalašč obisk grajske vinske kleti.

Grajsko kopališče Bled, prvo v Sloveniji z odličnim zelenim nazivom

Blejsko jezero je poleti priljubljeno tudi med kopalci, medtem ko pozimi zamrzne in je po njem mogoče tudi drsati ali se sprehoditi do otoka. Jezero je dolgo dobra dva kilometra in široko od pol do enega kilometra. Poleti se voda prijetno ogreje – na površini tudi do do 25 °C in ohrani primerno temperaturo (do 18 °C) vse do jeseni.

Na Bledu je razvit tudi veslaški šport, na nasprotni obali od mesta je Olimpijski Veslaški center Mala Zaka. Jezero ima nekaj točk, ki so primerne za skok v vodo, ena od priljubljenih je tudi Grajsko kopališče Bled. To je pravkar postalo prvo kopališče v Sloveniji z znakom Slovenia Green Beach. Grajsko kopališče Bled je naravno kopališče, ki na 260 metrih urejene skale obiskovalcem ponuja vse, kar potrebujejo. Ima dva tobogana, skakalno desko, splave na jezeru, ograjene bazene globine 50, 120 in 180 cm, gugalnico, igrala in peskovnik za otroke. Pa tudi kajake, masaže, namizni tenis, družabne igre, »knjige na počitnicah«, ležalnike, senčnike in bogato gostinsko ponudbo. Goste pričakujejo urejene kabine, garderobne omarice, toaletni prostori, več zunanjih prh, urejen dostop v vodo za starejše in invalide. Več o svežem zelenem nazivu preberite TU. 

Podaljšan oddih v Kamping Bled

Tik ob obali Blejskega jezera najdete Kamping Bled, kjer lahko podaljšate svoj oddih. Poleg parcel za klasično kampiranje imajo tudi pravljične glamping hišice za dve osebi – Glamping Gozdne vile, v ponudbo pa so nedavno dodali lične družinske glamping hišice.

Sodobno in estetsko oblikovane družinske mobilne hišice na robu gozda ponujajo čudovit razgled, gostom pa omogočajo vso zasebnost in udobje. Hišice so zgrajene iz lesa in naravnih materialov, ki dihajo. Veliko stekleno panoramsko okno pa daje občutek prostornosti in bivanja v naravi. 

Po Bledu z električnim kolesom

Ko pomislimo na aktiven izlet po Bledu, je prva točka zagotovo sprehod okoli jezera. A Bled ponuja veliko več slikovitih poti in možnosti za razgibavanje. Raziskovanje Bleda s kolesom vam odpre nove perspektive, letos pa so na vrhuncu priljubljenosti tudi električna kolesa. Z njihovo pomočjo ne bo težak niti kolesarski vzpon na Blejski grad.

Električna kolesa si lahko na Bledu tudi izposodite, eno od poslovalnic najdete pri Ledeni dvorani. Izposojevalnica Polka Dot Cycling ima širok nabor koles za izposojo, kjer verjamemo, da boste našli sebi primerno prevozno sredstvo za nove dogodivščine.

Glamping Ribno, raj za kolesarje in prvi ter edini zero Waste hotel v Sloveniji!

In ko smo že pri kolesarjenju – pravi raj za kolesarske navdušence je zagotovo Hotel Ribno. Družinsko voden Hotel in Glamping Ribno leži v bližini Bleda, v idilični vasici, po kateri ima ime.

Kot specializiran kolesarski hotel in glamping ogromen poudarek dajejo na kolesarsko ponudbo. V hotelu pripravljajo tudi vodene kolesarske izlete, ki jih vodijo trije šolani kolesarski vodniki – med njimi je tudi znani slovenski kolesar Tadej Valjavec. V Kolesarski vasi je tako za sodobnega kolesarja zelo dobro poskrbljeno. Pa tudi za večne hedoniste se najde marsikaj imenitnega. Oprema hotela je narejena po meri, iz masivnega starega lesa, vsi prostori so polni zanimivih lesenih predmetov, ki jih izdeluje kar lastnik sam! Vsaka nova soba v hotelu je zato unikatna in zaradi uporabe naravnih materialov daje vtis pristne alpske domačnosti.

Hotel Ribno pa z vsake strani objema še glamping! Glamping Slovenska vas ima pristne lesene hiške, kjer že vonj po lesu pričara sproščeno vzdušje! V nastajanju pa je tudi popolnoma nov glamping Kolesarska vas z naravnim bazenom. V stilsko opremljenih hiškah je na voljo prav vse za popolno razvajanje. Sprostite se lahko tudi v njihovem malem wellnessu, ob velikem parkirišču pa imajo tudi polnilnico za e-avtomobile.

Do okolja izkazujejo skrben odnos, še posebej na področju odpadkov, pitne vode in spoštljivega odnosa do hrane. Leta 2018 so tako pridobili certifikat Zero WasteHotel in so prvi in edini hotel v Sloveniji s tem nazivom!

Tako! Sploh potrebujete še kakšen razlog za obisk Bleda in okolice? Zagotovo jih najdemo še kaj, se beremo na Vandraj!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Družinski izlet: Na poti na Bled po prizore iz filma Jurski park

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.