Pester izbor lokalne prehrane je eden od segmentov, ki lahko izjemno vplivajo na potovanje. Uživanje v hrani je enkratna izkušnja, ob pogostih alergijah in dietah pa tudi izziv. Še bolj presenetljivo je, če lahko v lokalni kulinariki uživajo tisti, ki se držijo brezglutenske diete. Seveda je zavedanje ponudnikov o različnih potrebah vedno večje in na večini koščkov sveta boš našel nekaj primernega zate, a tokrat te peljemo tja, kjer si ne bi mislil, da je ponudba brezglutenske hrane tako zelo pestra.
Italija
Dežela testenin in pice! A tamkajšnji kuharji so izraze io sono celiaca in senza glutine slišali že precej pred nami. V njihovi lokalni kulinariki uporabljajo kostanjevo in koruzno moko, brezglutensko hrano pa so začeli pripravljati že v 70. letih. Blogerji so leta 2007 pisali, kako prijazna je Italija za popotnike, ki ne uživajo glutena. Zapisali so tudi, da ni nič nenavadnega, če v restavracijo prineseš svojo gluten-free pašto, ki ti jo chef skuha ob njegovi omaki. Sedaj pa je Italija znana po številnih znamkah brezglutenskih testenin, na primer Jovial, Delallo, Rustichella d’Abruzzo in Riso Bello.
Irska
Če tvoje telo ne sprejema Guinessa, še ne pomeni, da Irska ni vredna obiska. Irsko združenje za celiakijo je bilo ustanovljeno leta 1963, torej veliko pred vsesplošnim brezglutenskim ”trendom”. Kvaliteta brezglutenskih proizvodov je že več kot desetletje na Irskem pravzaprav izvrstna. Že dolgo časa imajo tamkajšnji supermarketi bogate in dobro založene oddelke s prehrano brez glutena. Na strani Gluten Free Ireland pa boš našel več kot 700 restavracij, trgovin in drugih povezav, ki ti bodo prišli prav, če si na brezglutenski dieti. In kaj piti? Naroči si Bulmers, cider, ki je na Irskem vsaj toliko priljubljen kot pivo.
Avstralija
Avstralija tako ali tako doživlja prehransko revolucijo, izbor tamkajšnje hrane je neverjeten in nič presenetljivo ni, da bodo tam na svoj račun prišli tudi tisti, ki ne uživajo glutena. A kar preseneča je to, kako zelo brezglutensko prijazna je ta celina. Izjemno velik del ponudbe, ki jo imajo gostinci, obstaja še v brezglutenski različici!
Torej, skrb, kaj boš jedel, je odveč, prepusti se uživanju v lepotah krajev, ki si jih obiskal.
Foto: Shutterstock