Ste vedeli, da k nam prihaja festival brezglutenskih okusov?

Kaj lahko ljudje, ki ne smejo uživati glutena, sploh jedo? Pravzaprav veliko stvari. Na primer koruzo, riž, ajdo, proso, kvinojo, fižol, krompir, zelenjavo, mleko, jajca, ribe in meso …

Če priprava hrane doma, kjer lahko točno vemo, kaj je v njej, ni nujno komplicirana, pa je prehranjevanje zunaj lahko za ljudi s celiakijo in alergike na gluten pravi izziv. Iz prehrane morajo izločiti pšenico, rž, ječmen, oves, piro, kamut, pa tudi številne izdelke, kjer je gluten dodan – kar lahko vključuje nekatere mesnine, jogurte, pripravljene omake, pudinge … Kadar hrano naročajo zunaj, je torej izjemno pomembno, da v njej ni sledov glutena. Kje to lahko storijo brez skrbi?

V Radovljico prihaja prvi festival brezglutenskih okusov in zabave

V Radovljici na predzadnjo nedeljo v septembru organizirajo prvi Festival brezglutenskih okusov in zabave. Na tem največjem brezglutenskem dogodku doslej se bo v radovljiškem Grajskem parku v nedeljo, 24. septembra, med 10. in 17. uro predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane.

Na kosilo in posvet o branju deklaracij

Pripravljajo degustacije in predstavitve, kolesarski izlet do okolških kmetij, na stojnici Slovenskega društva za celiakijo pa bodo odgovorili na vprašanja o celiakiji. Tu se lahko na primer poučite tudi o branju deklaracij. Le s pozornim branjem deklaracij živil smo namreč lahko prepričani, kakšno hrano uživamo. Če izdelek dokazano ne vsebuje glutena, je to na embalaži jasno označeno z enotnim znakom za EU – prečrtanim žitnim klasom.

Namen dogodka je ozaveščanje o celiakiji pa tudi omogočiti ljudem s to boleznijo – in tudi vsem tistim, ki glutena ne jejo iz drugih razlogov – da se lahko na enem mestu zabavajo in uživajo v dobri brezglutenski hrani.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb za oddihe pri nas in bližnjih sosedih!

Tri države, ki so presenetljivo prijazne do brezglutenskih diet

Pester izbor lokalne prehrane je eden od segmentov, ki lahko izjemno vplivajo na potovanje. Uživanje v hrani je enkratna izkušnja, ob pogostih alergijah in dietah pa tudi izziv. Še bolj presenetljivo je, če lahko v lokalni kulinariki uživajo tisti, ki se držijo brezglutenske diete. Seveda je zavedanje ponudnikov o različnih potrebah vedno večje in na večini koščkov sveta boš našel nekaj primernega zate, a tokrat te peljemo tja, kjer si ne bi mislil, da je ponudba brezglutenske hrane tako zelo pestra.

Italija

Dežela testenin in pice! A tamkajšnji kuharji so izraze io sono celiaca in senza glutine slišali že precej pred nami. V njihovi lokalni kulinariki uporabljajo kostanjevo in koruzno moko, brezglutensko hrano pa so začeli pripravljati že v 70. letih. Blogerji so leta 2007 pisali, kako prijazna je Italija za popotnike, ki ne uživajo glutena. Zapisali so tudi, da ni nič nenavadnega, če v restavracijo prineseš svojo gluten-free pašto, ki ti jo chef skuha ob njegovi omaki. Sedaj pa je Italija znana po številnih znamkah brezglutenskih testenin, na primer Jovial, Delallo, Rustichella d’Abruzzo in Riso Bello.

Irska

Če tvoje telo ne sprejema Guinessa, še ne pomeni, da Irska ni vredna obiska. Irsko združenje za celiakijo je bilo ustanovljeno leta 1963, torej veliko pred vsesplošnim brezglutenskim ”trendom”. Kvaliteta brezglutenskih proizvodov je že več kot desetletje na Irskem pravzaprav izvrstna. Že dolgo časa imajo tamkajšnji supermarketi bogate in dobro založene oddelke s prehrano brez glutena. Na strani Gluten Free Ireland pa boš našel več kot 700 restavracij, trgovin in drugih povezav, ki ti bodo prišli prav, če si na brezglutenski dieti. In kaj piti? Naroči si Bulmers, cider, ki je na Irskem vsaj toliko priljubljen kot pivo.

Avstralija

Avstralija tako ali tako doživlja prehransko revolucijo, izbor tamkajšnje hrane je neverjeten in nič presenetljivo ni, da bodo tam na svoj račun prišli tudi tisti, ki ne uživajo glutena. A kar preseneča je to, kako zelo brezglutensko prijazna je ta celina. Izjemno velik del ponudbe, ki jo imajo gostinci, obstaja še v brezglutenski različici!

Torej, skrb, kaj boš jedel, je odveč, prepusti se uživanju v lepotah krajev, ki si jih obiskal.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.