Kaj lahko ljudje, ki ne smejo uživati glutena, sploh jedo? Pravzaprav veliko stvari. Na primer koruzo, riž, ajdo, proso, kvinojo, fižol, krompir, zelenjavo, mleko, jajca, ribe in meso …
Če priprava hrane doma, kjer lahko točno vemo, kaj je v njej, ni nujno komplicirana, pa je prehranjevanje zunaj lahko za ljudi s celiakijo in alergike na gluten pravi izziv. Iz prehrane morajo izločiti pšenico, rž, ječmen, oves, piro, kamut, pa tudi številne izdelke, kjer je gluten dodan – kar lahko vključuje nekatere mesnine, jogurte, pripravljene omake, pudinge … Kadar hrano naročajo zunaj, je torej izjemno pomembno, da v njej ni sledov glutena. Kje to lahko storijo brez skrbi?
V Radovljico prihaja prvi festival brezglutenskih okusov in zabave
V Radovljici na predzadnjo nedeljo v septembru organizirajo prvi Festival brezglutenskih okusov in zabave. Na tem največjem brezglutenskem dogodku doslej se bo v radovljiškem Grajskem parku v nedeljo, 24. septembra, med 10. in 17. uro predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane.
Na kosilo in posvet o branju deklaracij
Pripravljajo degustacije in predstavitve, kolesarski izlet do okolških kmetij, na stojnici Slovenskega društva za celiakijo pa bodo odgovorili na vprašanja o celiakiji. Tu se lahko na primer poučite tudi o branju deklaracij. Le s pozornim branjem deklaracij živil smo namreč lahko prepričani, kakšno hrano uživamo. Če izdelek dokazano ne vsebuje glutena, je to na embalaži jasno označeno z enotnim znakom za EU – prečrtanim žitnim klasom.
Namen dogodka je ozaveščanje o celiakiji pa tudi omogočiti ljudem s to boleznijo – in tudi vsem tistim, ki glutena ne jejo iz drugih razlogov – da se lahko na enem mestu zabavajo in uživajo v dobri brezglutenski hrani.
FOTO: Unsplash