Ste vedeli, da k nam prihaja festival brezglutenskih okusov?

Kaj lahko ljudje, ki ne smejo uživati glutena, sploh jedo? Pravzaprav veliko stvari. Na primer koruzo, riž, ajdo, proso, kvinojo, fižol, krompir, zelenjavo, mleko, jajca, ribe in meso …

Če priprava hrane doma, kjer lahko točno vemo, kaj je v njej, ni nujno komplicirana, pa je prehranjevanje zunaj lahko za ljudi s celiakijo in alergike na gluten pravi izziv. Iz prehrane morajo izločiti pšenico, rž, ječmen, oves, piro, kamut, pa tudi številne izdelke, kjer je gluten dodan – kar lahko vključuje nekatere mesnine, jogurte, pripravljene omake, pudinge … Kadar hrano naročajo zunaj, je torej izjemno pomembno, da v njej ni sledov glutena. Kje to lahko storijo brez skrbi?

V Radovljico prihaja prvi festival brezglutenskih okusov in zabave

V Radovljici na predzadnjo nedeljo v septembru organizirajo prvi Festival brezglutenskih okusov in zabave. Na tem največjem brezglutenskem dogodku doslej se bo v radovljiškem Grajskem parku v nedeljo, 24. septembra, med 10. in 17. uro predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane.

Na kosilo in posvet o branju deklaracij

Pripravljajo degustacije in predstavitve, kolesarski izlet do okolških kmetij, na stojnici Slovenskega društva za celiakijo pa bodo odgovorili na vprašanja o celiakiji. Tu se lahko na primer poučite tudi o branju deklaracij. Le s pozornim branjem deklaracij živil smo namreč lahko prepričani, kakšno hrano uživamo. Če izdelek dokazano ne vsebuje glutena, je to na embalaži jasno označeno z enotnim znakom za EU – prečrtanim žitnim klasom.

Namen dogodka je ozaveščanje o celiakiji pa tudi omogočiti ljudem s to boleznijo – in tudi vsem tistim, ki glutena ne jejo iz drugih razlogov – da se lahko na enem mestu zabavajo in uživajo v dobri brezglutenski hrani.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb za oddihe pri nas in bližnjih sosedih!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.