Reka – evropska prestolnica kulture 2020

Reka je po dve leti trajajočem izboru  in med devetimi prijavljenimi mesti dobila naziv Evropske prestolnice kulture 2020. leta (pravi avtorica ponosno!). Med hrvaškimi mesti so se, poleg Reke za ta mandat prijavila in tudi sodelovala v drugem krogu izbora, še Dubrovnik, Pula in Osijek. Naj povemo, da sta Split in Zagreb iz tekmovanja izpadla že v prvem krogu. Čeprav je bil Dubrovnik močan tekmec, je bila Reka v prednosti in na koncu je osvojila naslov zaradi programa z naslovom «Luka raznovrstnosti«, ki je pokazal močno kulturno strategijo, s tem pa je izpolnil vseh šest kriterijev, ki naj bi povezovali umetnost in kulturo z namenom služenja mestu, prebivalstvu in državi. Odločitev ni temeljila na dediščini in zgodovini mesta, ampak na dobro razvitih načrtih za prihodnost. Natančno opredeljen načrt in trajnostna strategija za zbiranje sredstev sta se izkazala kot ključna segmenta v odločanju. Celoten proračun za projekt bo znašal visokih 30,3 milijonov evrov. Del sredstev bo namenjenih iz državnega proračuna (10 milijonov evrov), določeni del bo krilo mesto, nekaj pa bodo vložili tudi sponzorji. Ker evropska sredstva ne presegajo 10% vseh sredstev, bo tako v naslednjih štirih letih Reka dobila subvencije v višini enega milijona in pol evrov. Višina zneska bo odvisna od obsega programa in doseganja zastavljenih ciljev. Oživitev mesta bi morala prinesti številne pozitivne spremembe, tako v kulturi kot na drugih področjih, pričakovati pa je, da bo Reka povezana in hkrati gradila na sodelovanju s sosednjimi mesti, saj je to eden od elementov v programu, na katerega so dali velik poudarek. V načrtu je ustanovitev posebne agencije, ki bo skrbela za izvajanje programa projekta in v skladu s tem se bodo odprla nova delovna mesta v kulturnem sektorju.

Če pogledamo evropska mesta, prestolnice kulture v zadnjih letih, je vprašanje, ali bo in v kolikšni meri bo ta odločitev vplivala na mesto, mestno upravo, združenja, udeležence in tudi prebivalce, saj zaradi visoko zastavljenih ciljev in nejasno določenih segmentov programa določena evropska mesta niso mogla uresničiti obljubljenega programa, tako pa so tudi neslavno bankrotirala. Reka naj bi se temu izognila s poudarkom na »obnovi nekdanje Palače sladkorja, tovarne Rikard Benčić, kulturnih centrov, Mestne knjižnice, Muzeja mesta Reke, Muzeja moderne in sodobne umetnosti ter z obnovo Titovega Galeba« so zapisali v izjavi za javnost.

Reka je znana predvsem po svoji industrijski dediščini, pa tudi po kultnem fenomenu in kulturni dediščini – rock sceni, ki se je začela razvijati v 60. letih prejšnjega stoletja in ki je zaznamovala moje rojstno mesto kot edino pravo hrvaško mesto rocka. Vedno uporniška in polna upora je ostala do danes, kar lahko ocenimo tudi s tem, kdo sedi na vodilnih položajih v kulturnem sektorju. Na primer kontroverzni režiser Oliver Frljić, ki je upravnik Hrvaškega narodnega gledališča, ter Ivan Šarar iz znane reške skupine Let 3, ki nadzira funkcijo vodje Oddelka mestne uprave za kulturo. Čeprav številni komentirajo, da Reka že desetletja uživa v slavi dobrih dni, pozitivne spremembe zagotovo pričakujemo tudi zaradi podpore župana Obersnela in njegovega razumevanja mlajše generacije in združenj, ki delujejo že vrsto let v kulturnem dogajanju v mestu.

In kaj Reka želi/mora doseči v prihodnjih letih in na katere aktivnosti bo zmagovalni program usmerjen? V mestni upravi pravijo: »Mesto Reka s svojo kandidaturo želi predvsem izboljšati obseg in raznolikost kulturne ponudbe v mestu, razširiti dostop in sodelovanje v kulturi, okrepiti zmogljivosti kulturnega sektorja in njegove povezave z drugimi sektorji ter povečati mednarodno prepoznavnost in prepoznavnost mesta.« Ena stvar je jasna – pod budnim očesom Evropske skupnosti bo skupina iz mestne uprave morala preiti iz 2 v 5 hitrost in zaspano Reko spremeniti v ponosnega predstavnika najbolj priljubljenega projekta Evropske unije.

Ali bo Reka upravičila ponosni naslov in prešla iz industrijskega mesta s slavno rock preteklostjo v mesto iznajdljivosti, ustvarjalnosti in kulture, se bo pokazalo kmalu. Mi ji želimo veliko sreče pri doseganju zastavljenih ciljev in postavljanju mesta na visoko in prepoznavno mesto kulturnega zemljevida Evrope.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.