V Benetkah zrasel 20-metrski zlat stolp

V znamenitih Benetkah se začenja 57. mednarodni bienale umetnosti, ki bo letos slavil kar umetnost samo. Beneški bienale velja za eno najpomembnejših razstav sodobne umetnosti na svetu, ki bo odprta med 13. majem in 26. novembrom.

Prav v ta namen je ob beneškem velikem kanalu na Campo San Vio mimoidoče presenetil 20-metrski pozlačen stolp, ki naznanja začetek bienala. Gre za delo velikega umetnika Jamesa Leeja Byarsa, katerega posebnost so bile instalacijske skulpture in izvedbena umetnost. Po besedah pokojnega umetnika, projekt predstavlja povezavo med nebom in zemljo, njegov namen pa je združiti človeštvo.

VANDRAJ priporoča // Enodnevni izlet v pravljične Benetke

Idejo za ta projekt je dobil že leta 1976, javnosti pa jo je prvič predstavil leta 1990 v berlinskem muzeju Martin-Gropius-Bau. Leta 2004 smo ga lahko videli v Schirn Kunsthalle v Frankfurtu, tokratna instalacija v Benetkah pa je pravzaprav prva realizacija umetnikovih prvotnih načrtov, da bi skulpturo predstavil na javnem mestu.

VANDRAJ priporoča // Iz Pirana do Benetk s katamaranom

Zlat stolp je mogoče videti z večih delov tega slavnega mesta na vodi, na ogled pa bo vse do konca bienala – 26. novembra. 

Foto: Richard Ivey, Michael Werner Gallery

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.