Tajska: Na kronanje novega kralja, ki ga po zakonu ne smete kritizirati

Na Tajskem bo v začetku maja, skoraj dve leti in pol po smrti kralja Bhumibola Adulyadeja, okronan nov tajski kralj Maha Vajiralongkorn.

Vloga in sloves kralja na Tajskem je resnično močna in oboževana. Po smrti kralja Bhumibola Adulyadeja, bo slovesno kronanje novega kralja, njegovega sina trajalo tri dni, od 4. do 6. maja.

Manj oboževani sin, ki bo po 70 letih vladanja zamenjal očeta

Novi tajski kralj, 66-letni Vajiralongkorn, čigar uradni naziv je Rama X., je prestol zasedel oktobra 2016 po smrti očeta. Novi kralj v javnosti sicer ne uživa takšne podpore kot njegov oče. Ta je vladal kar 70 let in 126 dni, številni Tajci pa so ga označili za tako pomembnega kot bi bil tudi njihov oče. Od njegove smrti in dolgega žalovanja javnosti je novi kralj korenito reorganiziral palačo. Okrepil je tudi lastno varnost in prevzel upravljanje več milijard dolarjev vrednega kraljevega premoženja.

Vadžiralongkorn ima za seboj tri ločitve, korupcijski škandal v policiji, veliko časa pa je preživel tudi na jugu Nemčije, kjer ima zasebno vilo in kjer se šola njegov najmlajši sin. Čeprav med Tajci ni tako priljubljen, monarhijo pred kakršnokoli kritiko ščiti strog zakon.

Kralja je prepovedano kritizirati z zakonom!

Na Tajskem namreč velja zakon, po katerem je kralja in njegovo ožjo družino prepovedano žaliti, kritizirati ali nasploh prikazovati v negativni luči. Prijavo žalitve lahko vloži vsakdo, najvišja zagrožena kazen za kršenje zakona pa je kar 15 let zapora! Kraljevo podobo v javnosti namreč zelo skrbno gradijo, celo mediji pa o njem lahko pišejo samo pozitivno.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.