Obvezne postojanke na Krasu

V Sloveniji imamo kotiček, s katerim se je narava še posebej potrudila. To je domovina nepreglednih gozdov, svobodnih ptic in ponosnih živali, kraj srečanja z dih jemajočim podzemnim svetom in pokrajina tipičnih kraških pojavov. Je tudi dežela vznemirljivih zgodovinskih spomenikov in pristnih ljudi.  Pravimo mu Zeleni kras. Razgiban in poln energije vas skozi celo leto vabi pod nebo, med naravna čudesa in kulturne spomenike. In kam na Kras?

Lokev – edinstvena vas na Krasu

Lokev je največja vas v Sloveniji in je vsekakor vredna obiska. To je vas, kjer vam vrata odpirajo kar trije zasebni muzeji, tri pršutarne in osem gostiln. Brez dvoma je zanimiv vojaški muzej Tabor, kjer vam bo zbirateljski in zgodovinski navdušenec Srečko Rože povedal vse o slovenski vojaški preteklosti. Ravno nasproti vojaškega muzeja je Fabianova starinska trgovina z mešanim blagom, nekoliko naprej pa je najstarejša pršutarna na slovenskem Krasu – Pršutarna Lokev. Lokev je zanimivo izhodišče za izlete, saj je v bližini Lokve kobilarna Lipica, nedaleč stran pa znana kraška jama Vilenica. Nad Lokvijo se dviga hrib Kokoš – glavna izhodiščna točka za hribolazce.

kras_shutterstock_254101681

Raziščite jamski svet

Ali ste vedeli, da je v Sloveniji do danes znanih več kot osem tisoč kraških jam in brezen?  Le malo kje po svetu smo priča tako visoki koncentraciji podzemeljskega sveta. Najznamenitejše kraške jame v Sloveniji so Postojnska jama, ki velja za najbolj obiskano jamo v Evropi, Škocjanske jame, vpisane v seznam svetovne naravne dediščine UNESCA, Križna jama s podzemnimi jezeri, najstarejša turistično urejena jama Vilenica pri Lokvi. Jama je nekoč močno burila domišljijo obiskovalcev in domačini so verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Tako je Vilenica tudi dobila svoje ime.

K Erazmu v Predjamski grad

Visoko v steni, le 9 kilometrov oddaljen od Postojnske jame, stoji Predjamski grad. Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvojljiv visoko v skali kraljuje že dobrih 800 let. V Guinnesovo knjigo rekordov je vpisan kot največji jamski grad na svetu. Predjamski grad je s svojo 123 metrov visoko lego v skalni steni in skrivnostnimi podzemnimi rovi res nekaj posebnega. Navduši nas prepletenost naravne jame in zidovja, ki je delo človeških rok. Tako dobro sta oba dela povezana, da je včasih težko videti, kje se eden konča in drugi začne. Glavna legenda o gradu govori o vitezu Erazmu, ki je ostal nepremagan, dokler ga ni izdal eden njegovih služabnikov. Hrabri vitez se je namreč v svojem varnem gradu brez večjih težav več kot leto dni upiral oblegovalcem. In še to! Ali ste vedeli, da bil v Predjamskem gradu sneman film Božji oklep z Jackie Chanom v glavni vlogi?

Odkrivajte Živi muzej Krasa

Ste pozabili glavne definicije kraških pojavov (vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame) in kako točno že izgledajo? Znanje lahko doživeto obnovite v Živem muzeju Kras, kjer so pripravili tematske in čezmejne rekreacijske poti ter označene interesne točke. Območje je  zelo priljubljeno tudi med rekreativnimi tekači, kolesarji in sprehajalci. Živi muzej Krasa se razteza na površini 700 hektarov med Sežano, Lipico in bivšo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana – Bazovica.

kras_shutterstock_401877664

Gurmanski pečat Krasa

Kraška kuhinja slovi po svojih polnih okusih, ki jim sledijo tudi v Krasni hiši. V njihovi restavraciji boste uživali ob kraških dobrotah, ki popotnika pod pozornim vodstvom chefa popeljejo tako v tradicijo kot v sodobnost Krasa. Obisk hrama v kleti Krasne obiskovalce vselej navduši. Gurmanski pečat mu daje poroka vin s kraškim pršutom in svežim kruhom iz krušne peči.

kras_jureErzen

Spoznajte Kras, saj Krasna hiša v vasi Lokev z bližnjo okolico ponuja vse za sprostitev in aktivno preživljanje prostega časa: naravo, ki prerodi, užitke, ki razveseljujejo, in umetnost, ki navdihuje. Megabon pa nudi ekskluzivno ponudbo nočitve v nadstandardni sobi za 2 osebi, bogat hišni zajtrk za 2 osebi, večerjo ”Okusi Krasa” s 5-hodnim menijem za 2 osebi, sadno presenečenje v sobi, degustacijo pršuta in terana v hišnem Hramu za 2 osebi in pozno odjavo za 149 €.

hisa_krasna

Foto: Marko Feist, Jure Eržen, Zelenikras.si, Shutterstock, Krasna hiša

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.