“Nadvse si želim obiskati vasico Montolieu, kjer imajo kar 15 knjigarn in antikvariatov.” Alenka Štrukelj, knjižna blogerka

Ste tip dopustnika, ki mora v težo svoje prtljage vedno vračunati še knjige? Potem morate spoznati slovenski knjižni blog Literarna lekarna, ki ga ustvarja Alenka Štrukelj. Alenka si je s svojo srčnostjo, poglobljenostjo in načelnostjo pridobila veliko bralcev, hkrati pa k branju spodbuja nove. Vprašala sem jo, kakšna je popolna knjiga za poletno branje na plaži, kaj vedno vzame na dopust in zakaj se je zaljubila v Provanso. Odgovorila mi je obširno in nanizala kup čudovitih naslovov. Pripravite papir in pisalo.

Alenka Štrukelj, v svojem blogu se srčno in poglobljeno lotite kritik knjig, s katerimi navdušujete svoje sledilce. Zanima me, kakšna je po vašem mnenju idealna knjiga za poletni dopust?

Popolna knjiga za dopust je tista, ob kateri se v pišu poletnega vetriča in vonju po soli, ki ga ta prinaša z obale, zlekneš a v hladni senci in te posrka v svet zgodbe, da pozabiš, kje se pravzaprav nahajaš. Ko minevanje časa ni več pomembno in ko se realni prostor izmika in ga nadomesti tisti iz zgodbe. Žanr pri tem ni toliko pomemben, lahko je to kriminalni roman, ljubezenska zgodba, zgodbe, ki jih piše življenje … pomembna je magija brezskrbnega trenutka.

Foto: Alenka Štrukelj, osebni arhiv

Kje boste letos dopustovali? Katere knjige vam bodo delale družbo?

Kje bom dopustovala še ne vem. Vsekakor pa bodo z mano knjige. Katere? Na polici me čaka okrog 25 zanimivih del, ki so izšle pri slovenskih založbah v zadnjih dveh letih. Na mojem bralnem seznamu se bodo zagotovo znašle Bizarne zgodbe Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk, Kirka Madelline Miller, Serotonin Michela Houellebecqa, Tujka Claudie Durastanti in kratke zgodbe Agate Tomažič Nož v ustih. S svojima otrokoma bomo brali knjige Mina HB Susanne Mattiangeli, Najdenka iz Puhljevega gozda Stefana Boonena, stripe iz zbirke Šnofijeva druščina Boštjana Gorenca Pižame in Škatla Patricka Wirbeleita, ter nenazadnje bomo spoznavali Paragvaj skozi Paragvajske pravljice. Ker smo bolj potepuška družina pa bomo ideje za izlete iskali v družinskem popotniškem vodniku Irene Cerar Pravljične poti brez meja, s katerimi bomo raziskovali svet zamejskih Slovencev.

Ste se kdaj zaradi knjige zaljubili v kakšno destinacijo?

Pravzaprav je bilo mogoče ravno obratno. Od nekdaj me je vleklo v Francijo, še posebej na njen jug Provanso. Dišeča polja sivke, griči polni vinogradov in sadovnjakov, srednjeveški gradovi in ljubke vasice, polne ozkih uličic, ki v poletni vročini vabijo v svoje zavetje, da o umetnosti velikih mojstrov, ki so v svoja dela uspeli ujeti vso to magijo in kreativnost narave, niti ne govorim. Prvič sem jo obiskala leta 2005, drugič pet let kasneje z otroki, in obakrat sem bila začarana. Vse je bilo le še bolj intenzivno – barve, vonjave, ljudje …, kot sem si predstavljala. Z lahkoto si predstavljam, da bi v eni od vasic imela svojo kamnito hiško, z zelenim vrtom, kjer v senci s trto pokrite pergole ustvarjam svoj knjižni blog. Je bilo potem kaj čudnega, da sem tudi navdih za ime svojega bloga Literarna lekarna našla tam?

Kje točno in kako pa ste našli navdih za ime Literarna lekarna? Kaj pomeni?

Literarna lekarna se pojavi v knjigi nemške avtorice Nine George Svetloba v Provansi. Pariški knjigarnar Jean Perdu si na ladjici uredi knjigarno, ki ji da ime Literarna lekarna. V njej ne prodaja knjig, ki si jih bralci želijo, temveč tiste, ki jih potrebujejo. Kot pravi, za vsako bolezen in tegobo, ki pesti človeško dušo, obstaja ustrezna knjiga, ki jo lahko pozdravi. Perdu se tistega poletja odpravi na iskanje svoje dolgo izgubljene ljubezni svojega življenja, ki pa živi v Provansi. V knjigi spremljamo njegovo potovanje z Literarno lekarno od Pariza in vse do Azurne obale, kjer Perdu v magični svetlobi, ki ga odseva provansalska pokrajina, spet najde svoj mir. Ko enkrat obiščeš te kraje in skupaj z glavnim junakom odkrivaš nove (nadvse si namreč želim obiskati vasico Montolieu, kjer imajo kar 15 knjigarn in antikvariatov, čeprav v njej živi le dobrih 800 ljudi), jih ne moreš pozabiti in bi se rad nenehno vračal.

Foto: Alenka Štrukelj, osebni arhiv

Katera knjiga bo naj knjiga tega poletja?

Moja naj knjiga poletja bo zagotovo najnovejša knjiga Elene Ferrante Zlagano življenje odraslih. Kot velika navdušenka nad njenimi knjigami res težko čakam, da jo vzamem v roke. Z njo se bomo spet vrnili v Neapelj, kjer bomo skupaj z glavno junakinjo odkrivali skrivnosti, za katere starši mislimo, da jih znamo spretno skriti pred svojimi otroki.

Hvala, Alenka, za poletni mini intervju! Alenko in njen blog Literarna lekarna lahko spremljate na Instagramu LITERARNA LEKARNA

 

Še iščete lokacijo za svoj popoln poletni oddih?
Preverite ugoden izbor pri nas in v tujini: TUKAJ

 

PREBERI ŠE: https://www.vandraj.si/pravljicna-knjigarna-v-benetkah-kjer-nastanejo-najlepsi-selfieji/

Pravljična knjigarna v Benetkah, ki nas je povsem prevzela

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.