Tudi naša dežela je polna unikatnih kotičkov, ki vsako leto privabijo več turistov. Če potrebujete idejo, kaj prinesti za darilo tujcem, oziroma, kaj jim svetovati za unikaten spominek ob obisku, imamo nekaj idej.
Če ste eni tistih, ki nadvse sovražite magnete za na hladilnik, imamo nekaj idej za uporabnejši in tudi bolj pomenljiv spominek iz Slovenije.
Idrijska čipka
Pomemben del slovenske kulturne dediščine je tudi Idrijska čipka! To je zvrst klekljane čipke, ki jo že stoletja izdelujejo v Idriji. Za Idrijsko čipko so značilni vzorci z ljudskimi imeni. Tako na primer poznamo srčkovke, potonke, zibke … Najznačilnejša tehnika idrijske čipke pa je ris, torej trak, ki se tradicionalno izdeluje s šestimi do osmimi pari klekljev.

Piranska sol
Sol iz Piranskih solin je pridelana po 700 let starem tradicionalnem postopku in s tradicionalnimi orodji. Piransko sol pridelujejo v Krajinskem parku Sečoveljske soline, enem redkih še ohranjenih solin na svetu, kjer se sol še vedno prideluje po starodavnih postopkih, pri katerih je pridelek odvisen zgolj od sil narave – sonca, vetra, morja in marljivega dela solinarjev.

Panjska končnica
Panjska končnica je deščica, ki zapira čebelji panj kranjič. Slikanje različnih motivov nanje je prava ljudska umetnost, značilna za Slovenijo. Nastala je na Gorenjskem in slovenskem Koroškem, danes pa predstavljajo pravo etnografsko zakladnico Slovenije. Njihov pomen je ostal simboličen, reprodukcije najbolj znanih motivov pa so priljubljeno darilo in turistični spominek na Slovenijo.
Slovenski med
In če smo že pri čebelnjaki, tudi med slovenskih čebelarjev je odlično darilo, ki zagotovo ne bo ostalo pozabljeno na polici. Če ga nesete v tujino, le preverite, če ga sploh smete prinesti v dotično državo.
Bučno olje
Slovenska kulinarika je bogata s sestavinami, ki jim ni para, veliko njih pa drugod po svetu sploh ne poznajo. Eno takšnih je omamno dišeče bučno olje. Če ne veste, katero izbrati, se pozanimajte pri Prekmurcih in Štajercih.

Bovški sir
Slovenci imamo tudi odlične sire. Bovški sir je trdi ovčji sir z zaščitenim geografskim poreklom – včasih ga pripravljajo tudi iz mešanice ovčjega, kozjega in kravjega mleka. Je proizvod, katerega pomen sega stoletja v zgodovino. Pod imenom Bovški sir so ga prvič omenili v ceniku za mesto Videm iz leta 1756. In že takrat je imel visoko ceno. Je okrogle oblike, teže med 2,5 in 4,5 kilograma ter ima značilen aromatičen, poln, intenziven, rahlo pikanten vonj in okus.
Suha roba iz Ribnice
Ribniška suha roba ima prav tako bogato tradicijo, bogate lesne vire Slovenije pa je resnično najbolj uporabno izkoristiti za nekaj uporabnega.

Potica
Saj veste, tista potica, ki jo je nekoč najboljšo pekla naša babica. Nekaj dišečega, sladkega in čudovitega na pogled vedno doseže svoj namen.
Foto: Shutterstock
PREBERITE ŠE:
Preizkušeno v Prekmurju: Langaš, paprikaš in bezgov sladoled #recept
