8 izjemnih spominkov, ki jih lahko kupite le v Sloveniji

Tudi naša dežela je polna unikatnih kotičkov, ki vsako leto privabijo več turistov. Če potrebujete idejo, kaj prinesti za darilo tujcem, oziroma, kaj jim svetovati za unikaten spominek ob obisku, imamo nekaj idej.

Če ste eni tistih, ki nadvse sovražite magnete za na hladilnik, imamo nekaj idej za uporabnejši in tudi bolj pomenljiv spominek iz Slovenije.

Idrijska čipka 

Pomemben del slovenske kulturne dediščine je tudi Idrijska čipka! To je zvrst klekljane čipke, ki jo že stoletja izdelujejo v Idriji. Za Idrijsko čipko so značilni vzorci z ljudskimi imeni. Tako na primer poznamo srčkovke, potonke, zibke … Najznačilnejša tehnika idrijske čipke pa je ris, torej trak, ki se tradicionalno izdeluje s šestimi do osmimi pari klekljev.

Piranska sol

Sol iz Piranskih solin je pridelana po 700 let starem tradicionalnem postopku in s tradicionalnimi orodji. Piransko sol pridelujejo v Krajinskem parku Sečoveljske soline, enem redkih še ohranjenih solin na svetu, kjer se sol še vedno prideluje po starodavnih postopkih, pri katerih je pridelek odvisen zgolj od sil narave – sonca, vetra, morja in marljivega dela solinarjev.

Panjska končnica

Panjska končnica je deščica, ki zapira čebelji panj kranjič. Slikanje različnih motivov nanje je prava ljudska umetnost, značilna za Slovenijo. Nastala je na Gorenjskem in slovenskem Koroškem, danes pa predstavljajo pravo etnografsko zakladnico Slovenije. Njihov pomen je ostal simboličen, reprodukcije najbolj znanih motivov pa so priljubljeno darilo in turistični spominek na Slovenijo.

Slovenski med

In če smo že pri čebelnjaki, tudi med slovenskih čebelarjev je odlično darilo, ki zagotovo ne bo ostalo pozabljeno na polici. Če ga nesete v tujino, le preverite, če ga sploh smete prinesti v dotično državo.

Bučno olje

Slovenska kulinarika je bogata s sestavinami, ki jim ni para, veliko njih pa drugod po svetu sploh ne poznajo. Eno takšnih je omamno dišeče bučno olje. Če ne veste, katero izbrati, se pozanimajte pri Prekmurcih in Štajercih.

Bovški sir 

Slovenci imamo tudi odlične sire. Bovški sir je trdi ovčji sir z zaščitenim geografskim poreklom – včasih ga pripravljajo tudi iz mešanice ovčjega, kozjega in kravjega mleka. Je proizvod, katerega pomen sega stoletja v zgodovino. Pod imenom Bovški sir so ga prvič omenili v ceniku za mesto Videm iz leta 1756. In že takrat je imel visoko ceno. Je okrogle oblike, teže med 2,5 in 4,5 kilograma ter ima značilen aromatičen, poln, intenziven, rahlo pikanten vonj in okus.

Suha roba iz Ribnice 

Ribniška suha roba ima prav tako bogato tradicijo, bogate lesne vire Slovenije pa je resnično najbolj uporabno izkoristiti za nekaj uporabnega.

Potica

Saj veste, tista potica, ki jo je nekoč najboljšo pekla naša babica. Nekaj dišečega, sladkega in čudovitega na pogled vedno doseže svoj namen.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Preizkušeno v Prekmurju: Langaš, paprikaš in bezgov sladoled #recept

VANDRAJ PODARJA: Predbožični izlet na Dunaj za dve osebi!

Decembrska obdarovanja so tu! In tudi Vandraj ima darilce za svoje bralce. Praznični izlet na Dunaj!

Podarjamo izlet v praznično okrašen DUNAJ za dve osebi z vključenim prevozom in vodenimi ogledi po programu! Dan izleta: 22. december.

Kako do te čudovite dogodivščine?

  1. Skočite na naš Vandraj Facebook profil (kliknite tukaj),
  2. všečkajte objavo VANDRAJ PODARJA: Predbožični izlet na Dunaj za dve osebi!,
  3. v komentarju označite osebo, za katero želite, da z vami doživi advent v avstrijski prestolnici.

Od Schönbrunna, znamenitosti mestnega središča, decembrskih stojnic in Sacher tortice!

V avstrijski prestolnici boste skočili do Schönbrunna, veličastne letne rezidence Habsburžanov, kjer je manjši vsakoletni tradicionalni božični sejem. Nato si boste ogledali mestno središče, se sprehodili po nekdanjem cesarskem dvorcu Hofburgu ter se odpravili do znamenite stolnice sv. Štefana, Državne opere, Mestne hiše in Parlamenta.

Po vodenih ogledih pa vas seveda čaka še prosto popoldne, ki ga lahko izkoristite za nakupovanje, obisk muzejev ali pa, kot se za praznični čas spodobi, obiščete praznično okrašene stojnice, spijete vročo čokolado, kuhano vino ali pa skočite na slavno Sacher torto in dunajca.

Sodelujete lahko prek Facebooka do petka, 14. decembra 2018, ko bomo izbrali srečneža, ki prejmeta adventno pustolovščino in bosta 22. decembra obiskala to čudovito mesto. Držimo pesti!

PREBERITE ŠE: Kako smo na Dunaju poslušali zvok polarnega sija

Adventni Zagreb: Ugoden izlet na najlepši praznični sejem v Evropi

Kam na valentinovo razvajanje?

Februar je tu in seveda ne moremo mimo valentinovega, praznika vseh zaljubljenih.

Zgodovina valentinovega pri nas sicer ni tako dolga, statistika pa ocenjuje, da je po svetu ravno dan zaljubljencev drugi najbolj praznovan praznik, takoj za božičem. Vsako leto na 14. februar namreč zabeležijo približno milijardo poslanih ljubezenskih sporočil in darilnih paketov.

Če valentinovopraznuješ ali ne, gotovo se bo vsak razveselil drobne pozornosti ali pa prijetnega razvajanja. In če še ne veš, s čim bi letos razveselil svojo simpatijo, smo zate izbrali nekaj odličnih daril za vsak žep.

#1 Vikend oddih v termah

Vikend oddih v termah je odlično darilo, ki ga bosta lahko izkoristila oba.

#2 Wellness razvajanje v Zagrebu

Zakaj ne bi skupaj obiskala bližnjega Zagreba ter prenočila v čudovitem hotelu?

#3 Mini romantične počitnice v Eko resortu pod Veliko planino

Wellness razvajanje v čudovitih hiškah v objemu narave se sliši naravnost sanjsko!

#4 Valentinove Benetke

Benetke veljajo za eno izmed najbolj romantičnih mest na svetu. S takšnim izletom zagotovo ne moreš zgrešiti.

#5 Wellnes oddih

Zasebni zakup celotnega wellnessa je zagotovo izkušnja, ki jo mora preizkusiti vsak par. In sedaj imaš odlično priložnost.

Foto: Pexles

Vandraj ideja za najlepše božično darilo: Pokloni razvajanje

Vsi na portalu Vandraj in stavimo, da tudi vi, dragi bralci, najraje svoj prosti čas namenite potovanjem. Ta so lahko dolga in avanturistična ali pa kratka in sproščujoča. S pravim slednjim lahko razveselite svojega partnerja, prijatelja ali pa starše.

kempinskis

Le danes in jutri lahko na tej povezavi najdete odlično akcijo za darilni bon, s katerim boste podarili nočitev z zajtrkom za dve osebi v petzvezdničnem hotelu Kempinski v Portorožu z vstopom v Rose Spa center, kjer je na voljo savna, bazen, jacuzzi in fitness (za manj kot 100 evrov).

Unovčljivost bona je od 24.12. do 29.12. in od 2.1. do 28.1. Torej idealno za kratek oddih med božičnimi prazniki in čakanjem na silvestrovo ali pa na počitek po vseh novoletnih zabavah.

Vse dodatne informacije in akcijo, ki je ne smete zamuditi, najdete tukaj.

Akcija velja le do srede, 30.11., do polnoči.

kempi

kempp

kempinskiii

Foto: Kempinski Palace Portorož

Kaj podariti strastnemu popotniku?

Približuje se prijateljev rojstni dan, ti pa še kar nimaš darila zanj? Rad bi se poslovil od prijateljice, ki odhaja na izmenjavo, pa ne veš kako? Če si se znašel v takšni ali podobni zagati, smo zate pripravili seznam ljubkih darilc, ki bodo rešila situacijo in narisala nasmeh na obraz. Lahko jih podariš vsem bližnjim, ki radi potujejo (zraven pa najdeš tudi spletne povezave, kjer darila lahko kupiš).

#1 Skodelica za kavo 

šalca

#2 Popotniški predpražnik

predpražnik

#3 Popotniški zvezek

potnič

#4 Toaletna torbica

van

#5 Ogrlica

ogrl

#6 Pobarvanka Lonely Planet

pobarvanka

#7 Torba za prenosni računalnik

ovitek

#8 Platnena torba

torba

Foto: Zbirke spletnih trgovin

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.