Praznovanje božiča po svetu

Božič je čas, ko naj bi se umirili ter ga preživeli z ljudmi, ki jih imamo radi. Nekateri boste praznike izkoristili za raziskovanje novih krajev, drugi se boste spuščali po belih strminah, spet tretji bodo kaj dobrega skuhali in se družili v toplem in božično razpoloženem gnezdu z najbližjimi. Recepta in pravil za praznovanje ni, to dokazujejo tudi različni božični običaji po svetu. Ne glede na geografsko lego, pa je rdeča nit božiča radost ter druženje. Tokrat bomo pogled usmerili v tradicijo božičnega praznovanja na različnih koncih sveta. Pa poglejmo, kaj imamo skupnega in kaj nas dela drugačne. Sama bi najraje pobrisala v Gano in vso noč preplesala v vročih afriških ritmih. Kaj pa ti?

Kostarika

Božič na Kostariki predstavlja konec šolskega leta in pričetek počitnic. Zato so ljudje neučakani ne le zaradi božiča, temveč tudi zaradi časa, ki ga bodo lahko preživeli na plaži.

Kostaričani okrasijo svoje domove s tropskimi rožami. Jaslice in predstave, ki prikazujejo rojstvo boga, so okrašene s cvetjem in sadjem. Božično drevo je narejeno iz vej cipres in okrašeno z rdečimi kavnimi zrni. Ne manjkajo niti svetleče lučke, ki krasijo domove, trgovine ter pomembne stavbe.

Božična darila prinese ‘Niño dios’. Priljubljeno božično darilo so jabolka. Prav zaradi tega, so v času božičnih praznikov stojnice bogato obložene z jabolki.

Na božični večer Kostaričani nadenejo najlepša oblačila in se ob polnoči odpravijo k maši. Glavni obrok večerje, ki po navadi ponuja piščanca in svinjino pripravljeno v posebnih listih, jih čaka po končani maši. Jed poplaknejo z likerjem in punčem. Dan po božiču imenujejo Boxing Day, ko je na sporedu pomembna konjska parada. 27. decembra pa se v veliko krajih odvija Carneval, ki prikazuje številne plese in velike boje.

Finska

Marsikdo verjame, da Božiček živi na severnem delu Finske, imenovan Korvatunturi, ali nam bolje znan Lapland. Ljudje s celega sveta prav tja pošiljajo pisma z željami. Prebirajo jih v turističnem parku Christmas Land, ki naj bi bil v bližini Božičkovega doma.

Na Finskem Božička poznajo tudi kot Joulupukki, ki je ime za božično kozo. Kot pravi finska tradicija, naj bi strašljiva koza po imenu Yule spraševala ljudi, česa si želijo za božič. Kljub odgovorom, darila ni nikoli podarila. Čez nekaj časa se je naučila, kako darovati in razveseliti ljudi. Kasneje je njeno vlogo prevzel Božiček, ki pa še vedno nosi njeno ime.

Joulupukki raznaša darila s pomočjo jelenov in jih nastavi pod božično jelko. Ampak, če si bil poreden, te čaka le vreča premoga.

Če je le mogoče so Finci za božič najraje doma, še posebno ribiči, ki s svojimi barkami priplujejo v pristanišča 21. decembra, na dan svetega Tomaža.

Na Finskem pojedino pripravijo tudi živalim. Zunaj postavijo božično drevo, ki ga krasi slama ali hrana za ptičke.

Ker lahko temo na Finskem na božični dan pričakujemo že ob treh popoldan, marsikateri Finec dan, kot je v tradiciji, izkoristi za obisk pokopališča in čas nameni tistim, ki so že odšli. Podobno kot za naš praznik posvečen mrtvim, pokopališča preplavijo sveče in lanterne.

Poleg obilne večerje si Finci ne predstavljajo božiča brez savne. Dan po praznovanju pa preživijo na smučeh ali drsajo po trdo poledenelih jezerih.

Gana

V Gani se praznovanje božiča prične z 20. decembrom in traja vse do prvega tedna v januarju. Dogajajo se številne aktivnosti, med katerimi prevladuje potovanje po vsej državi in obiskovanje sorodnikov ter prijateljev. V Gani se govori kar 66 jezikov in prav številne jezikovne skupine naredijo božično tradicijo in običaje še bolj posebne.

December je prav tako čas za obiranje kakavovcev. Ti nam dajejo semena za kakav, ki je nekoč dobil ime hrana bogov. Gana je druga največja proizvajalka kakava na svetu, takoj za sosednjo Cote d’Ivoire. Ko oberejo, sledi praznovanje.

Božični večer v Gani večina ljudi preživi v cerkvi. Božična maša je zelo vesel dogodek,  predvsem zaradi plesa in živahnih ritmov, ki jih ustvarijo različni bobni. Petje, ples in veseli ritmi lahko trajajo tudi vso noč. Darila odprejo zjutraj po preplesani in zabavni noči.

Islandija

Na Islandiji božič poznajo po imenu Yule ali Jol. Izhaja še iz starodavnega praznovanje zimskega solsticija.

Božični večer se prične že 18. uri. To prihaja iz stare islandske tradicije, ko se je nov dan začel ob 18:00 in ne ob polnoči. Tudi darila se odprejo takoj po večerji.

Na Islandiji se za božič je pečena jagnjetina. Tisti, ki pa še posebno prisegajo na tradicijo bodo pripravili dimljeno jagnjetino, ki se je dimila nad ovčjim gnojem. To mesno specialiteto je še vedno moč najti v nekaterih mestih Islandije.

Kjerkoli že boš in po katerikoli tradiciji boš slavil praznike, naj bodo veseli, sladki in pa nadvse zabavni.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.