Pelegrini – ko je ena konoba razlog za obisk Šibenika

Šibenik je čudovito mesto, za katerega se zdi, da z vsakim poletjem postaja bolj priljubljeno. Številni so ga vzljubili, ko je nekaj sezon zapored gostil glasbeni festival Terraneo, sedaj pa se v Šibenik vračajo ljubitelji dalmatinskega vzdušja, ki jih zanima, kaj novega to romantično mesto ponuja. In v Šibeniku poskrbijo, da je prav vsakič lepo.

Predvsem pa bodo v Šibeniku na svoj račun prišli gurmani. Prav to mesto se namreč lahko pohvali z najboljšo restavracijo na Hrvaškem. Po izboru časnika Jutarnji list je že drugo leto zapored zmagala konoba Pelegrini. Še več, restavracija je zmagala v vseh možnih kategorijah in sicer v kategoriji najboljša restavracija v Dalmaciji, najboljša restavracija na Hrvaškem in najboljši chef leta. Rudolfa Štefana so za najboljšega kuharskega mojsta razglasili njegovi kuharski kolegi, kar sto chefov je sodelovalo pri glasovanju.

Pelegrini_web_132

Da se Pelegrini lahko pohvali z vsemi nazivi, sploh ni nobeno presenečenje, saj že od samega začetka gradi prav posebno gastronomsko zgodbo. O njegovi odličnosti smo se prepričali tudi sami in vse kar lahko rečemo je, da ti bo izredno žal, če tvoj obisk Šibenika ne bo začinila hrana izpod rok odličnega Rudolfa Štefana.

IMG_3802  image2  IMG_3819

Najbolj očitna značilnost njegove kuhinje je, da je hrana izraža vse karakteristike Dalmacije, spoznal boš njihove tradicionalne jedi, a seveda so te pripravljene s sodobnimi tehnikami. Cel jedilnik temelji na tradiciji in lokalnosti. Vse skupaj pa kuharski mojster predstavi na povsem svoj način, pri katerem ne manjka kreativnosti. Zdi se, da Rudolfu Štefanu to uspeva z izjemno lahkotnostjo in prav to lahkotnost ter domačnost začutimo ob okušanju Pelegrinijevih jedi. Seveda je hrana tista, zaradi katere Pelegrini vabi, a za popolno izkušnjo poskrbita tudi krasen ambient, restavracija stoji v 700 let stari palači ob katedrali sv. Jakova, in prijazno ter profesionalno osebje.

IMG_3825  IMG_3827  IMG_3834

Mi ti priporočamo, da za pravo doživetje preizkusiš kar degustacijski meni, za katerega boš odštel 400 kun. In naj izdamo še skrivnost, Rudolf Štefan ob degustacijskem meniju vedno poskrbi za kakšno kulinarično presenečenje, ki ga ni na meniju.

Če tvoj želodec ni pripravljen na triurno razvajanje ali pa te skrbi, kako fit boš videti drug dan v kopalkah, nujno preizkusi vsaj naslednje jedi: za predjed hladno pašticado ali dunajski tartar, za glavno testenine z morskim ježkom in med sladicami izberi tortico iz rožičev. Ne boš verjel, kako okusna je lahko sladica iz te stročnice, ob kateri običajno vihamo nosove.

Pelegrini_web_128

sibenik_pasica

Foto: Daša Mavrič in Pelegrini

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.