Poznate izvor in pomen besedne zveze BUCKET LIST?

Na Vandraju vsako sezono pripravimo bucket list, ki vsebuje ideje za doživetja v določenem letnem času. Pa smo se vprašali, če sploh veste, kaj izraz pomeni in od kdaj je v uporabi? Zadeva je precej zanimiva!

Pomen in besedne zveze bucket list

Besedna zveza bucket list je v originalu sinonim za seznam doživetij, ki jih želite “obkljukati” oz. doživeti pred smrtjo. Izraz se je z uporabo razvil tudi v izraz za seznam doživetij, ki jih želite obkljukati v določenem obdobju, ne nujno do smrti. Na primer “do 30. leta” ali pa “to poletje”.

Primer takšnega seznama je tudi naš prispevek 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad, v katerem smo nanizali 20 idej za pomladna doživetja, ki jih ne smete zamuditi oz. jih morate obkljukati, da boste doživeli nepozabno pomlad. 

Na kratko gre torej za seznam doživetij, ki si jih želite v določenem obdobju doživeti.

Izvor besedne zveze bucket list

Kar je pri tej izredno razširjeni besedni zvezi zanimivo, je njen izvor. Od kje je prišla beseda bucket, je jasno. Iz izraza “to kick the bucket” (v prevodu: brcniti vedro), ki pomeni, da je nekdo umrl. Torej gre za izraz za smrt, ki je v uporabi že vse od poznega 18. stoletja.

Bucket list pa je v resnici izraz, ki je bil uporabljen kot naslov priljubljenega filma leta 2007. V njem Jack Nicholson in Morgan Freeman igrata upokojenca, obolela za rakom, ki pobegneta iz bolnišnice, da bi do smrti doživela še vse stvari na svojem seznamu želja. Režiser Justin Zackham je za ta seznam in naslov filma uporabil izraz the bucket list. S priljubljenim filmom se je izraz tako zelo razširil, da je težko verjeti, da pred njim praktično ni obstajal. Izraz z istim pomenom je bil pred tem uporabljen le na internetu za razne dnevnike in sezname pripravljene za natis. Za popularnost in širšo uporabo ter razumevanje besedne zveze pa je kriv prav film.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.