Smo v Sahari? Ne, to je največja peščena sipina v Evropi!

Največjo in najvišjo peščeno sipino v Evropi najdete v Franciji – leži 60 kilometrov jugozahodno od Bordeauxa. Ima dve imeni in sicer sipina Pyla ali Pilat, francosko La Dune du Pyla ali La Dune du Pilat, v obeh primerih pa besedo izgovorimo kot “Pilà”. 

Hrbet skoraj tri kilometre dolge in ob vznožju 500 metrov široke peščene sipine se vzpenja tudi do dobrih 100 metrov nad morjem, kjer gleda na zaliv Arcachon. Velika sipina sodi med nenavadne tudi zato, ker jo na eni strani obdaja bujen gozd, na drugi pa se spušča v morje.

Z vrha sipine se odpira čudovit razgled na Atlantik in borove gozdove, stran ob zalivu pa je priljubljena med jadralnimi letalci. Velika sipina je priljubljena turistična točka, ki jo letno obišče več kot milijon turistov. Do njenega vrha vodi 170 stopnic, kot druge tovrstne peščene gmote, pa se tudi ta sipina z vetrom dnevno preoblikuje in tudi širi.

Foto: Shutterstock, Reuters

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.