Tajska: Slavni zaliv Maya iz filma The Beach bo zaprt še vsaj dve leti

Tajska slovi po osupljivih peščenih plažah in neokrnjenih džunglah, turkiznem morju, divjih zabavah … Slovi tudi po dobrih hrani in nasmejahnih lokalcih. Ti so ob porastu turizma in ignorantskih turistih sicer vedno manj nasmejani, poseben sloves pa ima tudi kup tajskih otokov.

Od Leonarda DiCapria do trum turistov

Dva od teh sta otoka Koh Phi Phi Don, ki je največjo medijsko pozornost dobil 26. decembra 2004, ko je del otoka s tlemi zravnal cunami in Koh Phi Phi Leh. Drugi je zaslovel leta 2000, ko je v kinodvorane prišel film The Beach (Obala) z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. Film govori o rajski plaži na skritem otoku, kamor se je zatekla peščica sodobnega življenja naveličanih backpackerjev, ki tam živijo v hipijevski samooskrbni skupnosti – pa tudi marihuana na otoku raste v velikih poljih.

Zaliv bo zaradi poškodb koralnega grebena zaprt še vsaj dve leti

Rajska plaža, ki jo vidite v filmu, je prav Maya Beach, plaža na Koh Phi Phi Lehu, ki pa ji slava ni prinesla nič dobrega. Pred filmom slabo znani otoki Phi Phi so doživeli pravi turistični preporod. In ta je daleč od tega, kar smo videli v filmu. Na prav to plažo vsak dan prispe 5 tisoč ljudi. Tja jih pripeljejo turistične ladjice iz Krabija, Phuketa ali sosednjega Koh Phi Phi Dona. To močno vpliva na okolje, zato so se oblasti lani končno odločile, da ukrepajo.

Priljubljeni tajski zaliv Maya bo tako ostal zaprt še najmanj dve leti. Zaliv so prvič zaprli junija lani, ko so ugotovili, da so koralni grebeni v zalivu poškodovani zaradi sidranja ladij.

Tajska vlada je prvotno načrtovala, da bo zaliv ostal zaprt štiri mesece. Kasneje pa se je odločila, da bo zaprtje podaljšala, vendar pri tem ni določila natančne časovnice.

Za obnovo koral potrebujejo več časa in manj turistov

“Prizadevanja za obnovo potrebujejo čas. To je posebej težko, če je večina koral mrtvih,” je pojasnil profesor morske ekologije Thon Thamrongnawasawat z univerze Kasetsart v Bangkoku. Ocenil je tudi, da je škoda na koralah na Tajskem že dosegla kritično stopnjo, še posebej skrbi odmiranje koral v zadnjem desetletju.

Po lanskoletnem zaprtju zaliva so na Tajskem zasadili več kot 23.000 novih koral, vendar morajo še počakati, da bodo videli, koliko od njih se jih bo pobelilo zaradi močnega poletnega sonca.

Po ponovnem odprtju zaliva tajske oblasti predvidevajo, da bodo dovolili obisk 2000 turistov dnevno. Tajsko je lani obiskalo 38,2 milijona turistov. Leto prej jih je bilo 35 milijonov.

PREBERITE ŠE:

Tajska in 11 stvari, ki jih tam nikakor NE počnite

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.