FOTO: Amerika je pripravljena na najbolj pričakovan sončni mrk

Američani so se množično preselili na ozek trak območja od zahodne do vzhodne obale ZDA, ki ga bo danes prekril popolni sončni mrk, prvi te vrste vse od leta 1918. Hoteli in kampi so nabito polni, cene navite do neba, kjer bo Luna prišla za dve uri vmes med Sonce in Zemljo, poslala kokoši spat in shladila temperature.

Že sedaj je jasno, da bo to najbolj opazovani, najbolj preučevan in najbolj fotografiran in posnet sončni mrk v zgodovini človeštva, saj bo proti nebu molelo milijone pametnih telefonov. Vesoljska agencija Nasa bo mrk spremljala iz letala, vsi, ki se bodo uzrli v nebo, pa bodo lahko trdili, da so videli nekaj, kar se ne bo zgodilo vse do leta 2045.

Fotograf Brian Martin v pričakovanju.

Fotograf Brian Martin v pričakovanju.

Senca se bo začela ob 19.16 uri po srednjeevropskem času v Lincoln Cityju v državi Oregon in bo brzela 4200 kilometrov daleč čez skupaj 14 zveznih držav ZDA v pasu širokem okrog 100 kilometrov. Mrk se bo končal od 20.47 uri pri Charlestonu v Južni Karolini.

Priprave na opazovanje mrka so v polnem teku.

Priprave na opazovanje mrka so v polnem teku.

 Vreme bo lepo!

Vremenska napoved je za skoraj celoten trak ugodna in mrk bo lepo viden. Najdlje bo trajal v nacionalnem parku zvezne države Illinois Shawnee, in sicer dve minuti in 44 sekund.

Ameriške televizije so polne nasvetov vsem, ki se bodo zazrli v nebo, posebna očala za opazovanje sončnega mrka so že skorajda vsepovsod razprodana, ekonomisti pa ocenjujejo, da bo mrk stal ZDA več kot 700 milijonov dolarjev v izgubljenih urah dela, saj bodo za trenutek delo odložili skoraj vsi in zrli v nebo.

Otroci se učijo opazovanja skozi teleskop.

Otroci se učijo opazovanja skozi teleskop.

Tudi v New Yorku, kjer bo sonce pokrito le v okrog 70 odstotkih, napovedujejo motnje v prometu. Tam, kjer bo popoln, so napovedane razne prireditve in zabave.

Na poti popolnega mrka živi okoli 12 milijonov ljudi v 14 zveznih državah, delni mrk pa bo viden po celotnem ozemlju ZDA.

V Kimberlyu, v Oregonu že težko pričakujejo sončni mrk.

V Kimberlyu, v Oregonu že težko pričakujejo sončni mrk.

Vir: STA
Foto: Reuters

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.