To se bo v prestopnem letu 2020 dogajalo na nebu

Leto 2020 bo posebno že zaradi svoje dolžine, saj bo po gregorijanskem koledarju prestopno in bo štelo 366 dni. To pomeni, da bo na koledarju tudi 29. februar. Hkrati pa bo novo leto prineslo tudi kup sila zanimivih astronomskih pojavov. Kaj bomo gledali na nebu v novem letu in na kaj bodite pozorni?

V 2020 bomo v Sloveniji brez Luninih in Sončevih mrkov

V Sloveniji bo v 2020 manj dogajanja na področju mrkov. Svet bo videl dva Sončeva mrka, 21. junija in 14. decembra, a noben od njih ne bo viden v Evropi. Prav tako našega neba ne bo popestril niti en popoln ali delni Lunin mrk. V letu 2020 bomo zabeležili le štiri polsenčne Lunine mrke, ko Luna zaide le v Zemljino polsenco, od tega bo pri nas viden le eden – 10. januarja.

Kdaj s pogledom v nebo iskati meteorske roje

Bomo pa tudi to leto priča meteorskim rojem, ki jih vsako leto nebo popestri najmanj devet. Prvi bo že v noči s 3. na 4. januar, najbolj živahno bo tudi tokrat opazovanje roja Perzeidov med 9. in 13. avgustom. To je tudi najbolj opazovan meteorski roj, ko nebo v eni uri preleti okoli 100 utrinkov.

Kdaj bo Mars v 2020 najbližje Zemlji

V 2020 se bodo zvezde poravnale ugodno. Ne le v metaforičnem smislu. Na nebu bomo lahko opazovali številne planete, med njimi Venero, Mars, Jupiter in Saturn. Mars bo ob začetku leta viden v jutranjih urah, od junija naprej pa v drugi polovici noči. Jeseni bo viden najbolje, pri čemer bo 14. oktobra viden celo noč. V prvem tednu oktobra bo rdeči planet z 62 milijoni kilometrov oddaljenosti dosegel točko, kjer bo najbližje Zemlji.

Venera nam bo pomežiknila v aprilu

Venero bomo na nebu videli kot sijočo belo zvezdo že spomladi. Najbolj bo vidna aprila ter nato spet junija v jutranjih urah in bo na ogled vse do konca leta. Poleg Sonca in Lune je Venera namreč eden najsvetlejših planetov. Če je ozračje čisto, ga namreč lahko vidimo tudi podnevi!

Srečala se bosta Jupiter in Saturn, kar se zgodi vsakih 20 let

Jutranje nebo bosta spomladi popestrila Jupiter in Saturn. Od julija bosta planeta vidna celo noč. Orjaška planeta bosta v ozvezdju Strelec pričarala pravo tekmo, saj bo čez leto hitrejši Jupiter dohiteval Saturn in ga 21. decembra tudi prehitel. Pojav se imenuje konjunkcija planetov, ko se navidezno srečata dva planeta. V primeru Jupitra in Saturna se to zgodi vsakih 20 let.

Foto: Unsplash

ŽE VESTE, KJE BOSTE PRIČAKALI 2020? POGLEJTE PONUDBO!

PREBERITE ŠE: Hrvaška: Tu stoji mednarodni park temnega neba, kjer lahko opazujete zvezde 

Kako izbrati pravi hotel za brezskrben poletni dopust?

Predstavljajte si: žgoči sončni žarki, vonj po kremi za sončenje, šum valov, ki udarjajo ob obalo in vi – s knjigo v roki in vašo najljubšo pijačo. Uživate v brezskrbnosti poletnih dni. Je poletni dopust sploh lahko še boljši? Seveda je lahko!

Pravočasno izberite destinacijo!

Poletni dopust je lahko popolnoma brezskrben, če svojo rezervacijo hotela opravite pravočasno, torej že v začetku pomladi. Če niste te sreče, da bi že tako zgodaj v letu vedeli, kdaj boste šli na dopust, potem vas konec čakajo še last minute ponudbe, ki zagotavljajo še nižjo ceno v posameznih terminih. V vsakem primeru pa lahko idealno destinacijo izberete že prej, da ne boste potem časa izgubljali še s tem.

Katera destinacija za poletni dopust je prava?

Če ste ena tistih oseb, ki vsako leto dopustuje v drugem kraju, potem vas seveda tudi letos čaka izbiranje med nešteto destinacijami, ki so na voljo. Pri izbiri same destinacije je pomembno, da ustreza vašim željam. Najverjetneje se poznate dovolj dobro, da veste kakšne plaže so vam všeč. Ali vam je bolje v centru dogajanja ali bolj na obrobju. Želite imeti na dosegu roke nočne klube ali otroška igrišča … Torej prava je tista destinacija, ki ustreza vam in osebam, s katerimi boste potovali.

Kaj pa hotel?

V poplavi hotelov, ki so na voljo na turističnih destinacijah, je zagotovo pomembno, da se prepričate, da izbrani hotel ponuja vse storitve, ki jih želite. Parkirišče ali wi-fi, morda zunanji ali notranji bazen, fitnes, all inclusive storitev … Obstaja tudi kar nekaj spletnih strani, kjer lahko preberete mnenja oseb, ki so izbrani hotel že izbrale za svoj poletni dopust in pustile oceno storitve. Na ta način boste zagotovo dobili dober vpogled v to, kaj lahko pričakujete na sami lokaciji in to vam bo zagotovo v pomoč pri vaši odločitvi.

Namig

Naj bo vaša izbira destinacije in hotela za poletni dopust enostavnejša z Megabon namigom. Zelo dobre ocene dobivajo hoteli verige Remisens, ki se nahajajo vzdolž hrvaške obale. Najbolj priljubljeni so Remisens hotel Marina v Mošćenički Dragi (KLIK), hotela Remisens Smart Selection Bristol (KLIK) in Remisens hotel Excelsior v Lovranu (KLIK), Remisens hotel Kristal v Opatiji (KLIK) in pa Remisens hotel Giorgio II v Ičićih (KLIK).

Vir fotografij: Remisens Hoteli

FOTO: Amerika je pripravljena na najbolj pričakovan sončni mrk

Američani so se množično preselili na ozek trak območja od zahodne do vzhodne obale ZDA, ki ga bo danes prekril popolni sončni mrk, prvi te vrste vse od leta 1918. Hoteli in kampi so nabito polni, cene navite do neba, kjer bo Luna prišla za dve uri vmes med Sonce in Zemljo, poslala kokoši spat in shladila temperature.

Že sedaj je jasno, da bo to najbolj opazovani, najbolj preučevan in najbolj fotografiran in posnet sončni mrk v zgodovini človeštva, saj bo proti nebu molelo milijone pametnih telefonov. Vesoljska agencija Nasa bo mrk spremljala iz letala, vsi, ki se bodo uzrli v nebo, pa bodo lahko trdili, da so videli nekaj, kar se ne bo zgodilo vse do leta 2045.

Fotograf Brian Martin v pričakovanju.

Fotograf Brian Martin v pričakovanju.

Senca se bo začela ob 19.16 uri po srednjeevropskem času v Lincoln Cityju v državi Oregon in bo brzela 4200 kilometrov daleč čez skupaj 14 zveznih držav ZDA v pasu širokem okrog 100 kilometrov. Mrk se bo končal od 20.47 uri pri Charlestonu v Južni Karolini.

Priprave na opazovanje mrka so v polnem teku.

Priprave na opazovanje mrka so v polnem teku.

 Vreme bo lepo!

Vremenska napoved je za skoraj celoten trak ugodna in mrk bo lepo viden. Najdlje bo trajal v nacionalnem parku zvezne države Illinois Shawnee, in sicer dve minuti in 44 sekund.

Ameriške televizije so polne nasvetov vsem, ki se bodo zazrli v nebo, posebna očala za opazovanje sončnega mrka so že skorajda vsepovsod razprodana, ekonomisti pa ocenjujejo, da bo mrk stal ZDA več kot 700 milijonov dolarjev v izgubljenih urah dela, saj bodo za trenutek delo odložili skoraj vsi in zrli v nebo.

Otroci se učijo opazovanja skozi teleskop.

Otroci se učijo opazovanja skozi teleskop.

Tudi v New Yorku, kjer bo sonce pokrito le v okrog 70 odstotkih, napovedujejo motnje v prometu. Tam, kjer bo popoln, so napovedane razne prireditve in zabave.

Na poti popolnega mrka živi okoli 12 milijonov ljudi v 14 zveznih državah, delni mrk pa bo viden po celotnem ozemlju ZDA.

V Kimberlyu, v Oregonu že težko pričakujejo sončni mrk.

V Kimberlyu, v Oregonu že težko pričakujejo sončni mrk.

Vir: STA
Foto: Reuters

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.