Tu stoji mednarodni park temnega neba, kjer lahko opazujete zvezde

Območje Petrove gore nedaleč stran od Karlovca velja za prvi mednarodni park temnega neba na Hrvaškem.

Označbo mednarodni park temnega neba si prislužijo območja zaščitene narave, ki imajo izjemno temno nebo z veliko zvezd v skladu s kriteriji Mednarodnega združenja za temno nebo (IDA). Poleg hrvaškega v Evropi obstaja še 15 mednarodnih parkov temnega neba, največ na Madžarskem, kjer imajo tri tovrstne parke.

Naziv mednarodni park temnega neba prinaša tudi razvoj astroturizma

Nad Petrovo goro je nebo namreč izjemno temno. V jasnem vremenu je zato tam možno opaziti številne zvezde. Na območju zato med drugim pričakujejo tudi razvoj astroturizma. Projekt mednarodnega parka temnega neba na Petrovi gori je leta 2007 spodbudilo zagrebško astronomsko društva Beskraj (Neskončnost), ki bo v parku tudi izvajalo programe za popularizacijo astronomije, zaščito zdravja in celotnega ekosistema.

Temno nebo tudi na otokih Lastovo, Vis, Mljet, Cres in Kornatih

Na Hrvaškem obstajajo še nekatera območja, ki imajo še temnejše nebo kot Petrova gora, a so težje dostopni od le-te. Zvezde najlepše opazujete še na otokih Lastovo, Vis, Mljet, Cres in Kornatih ter ob Velebitu.

Zaradi svetlobnega onesnaženja 80 odstotkov prebivalcev Evrope ne more več videti Rimske ceste, v mestih pa namesto več tisoč zvezd lahko opazijo le nekaj deset.

Hrvati so sicer veliki svetlobni onasneževalci

Mednarodne raziskave sicer kažejo, da je Hrvaška država z največjo rastjo svetlobnega onesnaženja v Evropi. Letna poraba elektrike za javno razsvetljavo na prebivalca na Hrvaškem je dvakrat večja kot v Sloveniji. Ne le to. Zagreb je celo trikrat bolj svetel kot Dunaj, pa tudi bolj kot Hongkong!

Pretirana razsvetljava v okolju sicer povzroča številne motnje ekosistemov in človeškega zdravja ter negativno vpliva na podnebne spremembe.

Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Poletje v Ankaranu: Rezidenca Ortus, butičen hotel, ki vas bo enostavno navdušil

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To se bo v prestopnem letu 2020 dogajalo na nebu

Leto 2020 bo posebno že zaradi svoje dolžine, saj bo po gregorijanskem koledarju prestopno in bo štelo 366 dni. To pomeni, da bo na koledarju tudi 29. februar. Hkrati pa bo novo leto prineslo tudi kup sila zanimivih astronomskih pojavov. Kaj bomo gledali na nebu v novem letu in na kaj bodite pozorni?

V 2020 bomo v Sloveniji brez Luninih in Sončevih mrkov

V Sloveniji bo v 2020 manj dogajanja na področju mrkov. Svet bo videl dva Sončeva mrka, 21. junija in 14. decembra, a noben od njih ne bo viden v Evropi. Prav tako našega neba ne bo popestril niti en popoln ali delni Lunin mrk. V letu 2020 bomo zabeležili le štiri polsenčne Lunine mrke, ko Luna zaide le v Zemljino polsenco, od tega bo pri nas viden le eden – 10. januarja.

Kdaj s pogledom v nebo iskati meteorske roje

Bomo pa tudi to leto priča meteorskim rojem, ki jih vsako leto nebo popestri najmanj devet. Prvi bo že v noči s 3. na 4. januar, najbolj živahno bo tudi tokrat opazovanje roja Perzeidov med 9. in 13. avgustom. To je tudi najbolj opazovan meteorski roj, ko nebo v eni uri preleti okoli 100 utrinkov.

Kdaj bo Mars v 2020 najbližje Zemlji

V 2020 se bodo zvezde poravnale ugodno. Ne le v metaforičnem smislu. Na nebu bomo lahko opazovali številne planete, med njimi Venero, Mars, Jupiter in Saturn. Mars bo ob začetku leta viden v jutranjih urah, od junija naprej pa v drugi polovici noči. Jeseni bo viden najbolje, pri čemer bo 14. oktobra viden celo noč. V prvem tednu oktobra bo rdeči planet z 62 milijoni kilometrov oddaljenosti dosegel točko, kjer bo najbližje Zemlji.

Venera nam bo pomežiknila v aprilu

Venero bomo na nebu videli kot sijočo belo zvezdo že spomladi. Najbolj bo vidna aprila ter nato spet junija v jutranjih urah in bo na ogled vse do konca leta. Poleg Sonca in Lune je Venera namreč eden najsvetlejših planetov. Če je ozračje čisto, ga namreč lahko vidimo tudi podnevi!

Srečala se bosta Jupiter in Saturn, kar se zgodi vsakih 20 let

Jutranje nebo bosta spomladi popestrila Jupiter in Saturn. Od julija bosta planeta vidna celo noč. Orjaška planeta bosta v ozvezdju Strelec pričarala pravo tekmo, saj bo čez leto hitrejši Jupiter dohiteval Saturn in ga 21. decembra tudi prehitel. Pojav se imenuje konjunkcija planetov, ko se navidezno srečata dva planeta. V primeru Jupitra in Saturna se to zgodi vsakih 20 let.

Foto: Unsplash

ŽE VESTE, KJE BOSTE PRIČAKALI 2020? POGLEJTE PONUDBO!

PREBERITE ŠE: Hrvaška: Tu stoji mednarodni park temnega neba, kjer lahko opazujete zvezde 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.