Ideja za izlet: Mariborsko Pohorje, Črno jezero in Rogla (po nasvetu Ane Pečnik)

Ana Pečnik je mlada mamica, ki raziskovanje Slovenije sedaj vidi z drugačne perspektive. Z nami je delila odlično idejo za izlet oz. vikend, ki je primerna tudi za obisk z dojenčkom. Prepričala nas je, da se Mariborsko Pohorje, Rogla in Črno jezero umestijo na sam vrh seznama destinacij, ki jih bomo naslednje obiskali!

Mariborsko Pohorje kot odlično klimatsko zdravilišče

Visoke temperature so nas iz mesta »pregnale« malo višje. Obiskali smo Mariborsko Pohorje. Bivali smo v Pohorje Village Resort. Zaradi udobja se nismo odločili za hotelski del, ampak za apartmajskega. Apartma je za dojenčka definitivno najprimernejši, saj omogoča, da se hitro ustvari tudi improvizirana igralnica, pa še v primeru slabega vremena omogoča kanček več svobode kot klasična hotelska soba. No, k sreči ta konec tedna z izjemo hitre in sunkovite nevihte prvi dan, ni bilo, so pa bile temperature cel čas veliko znosnejše kot v mestu. Vrtele so se med 22 in 25 stopinj in so bile v kombinaciji z gorskim zrakom več kot odlične za preživljanje časa zunaj. (Pohorje je zaradi dobre lege, ravno pravšnje višine in gostih iglastih gozdov tudi klimatsko zdravilišče). 

Razgled na Maribor

Prvi sprehod ni bil prav dolg in nas je vodil do znamenitega hotela Bellevue (ugodno ponudbo za hotel najdete TUKAJ). Hotel stoji ob koncu pohorske vzpenjače, kjer smo ob čudovitem razgledu na Maribor spili kavo in se posladkali z slavno pohorsko omleto. Misel na pot z gondolo v štajersko prestolnico je odvrnil pogled na Arsov termometer, ki je v dolini kazal 10 stopinj več kot na dobrih 1000 metrov nadmorske višine. Lokacija sicer omogoča številne pobege v pohorske gozdove (sezona borovnic, gozdnih jagod in gob), ogled bližnje cerkvice sv. Bolfenka, ki s svojo zanimivo zgodovino navdihuje mimoidoče, je pa tudi občasno koncertno prizorišče. V neposredni bližini se nahaja tudi pohorski energetski park, kjer si lahko okrepite telo in duha. Če radi hodite je obvezen pohod do Areha ali pa do mariborske in ruške koče. Več idej pa najdete na tejle povezavi.

Če bi na Pohorju prenočili in si izlete privoščili v miru, priporočamo nekaj dobrih in ugodnih idej za nočitve TUKAJ

Pot do in ob Črnem jezeru

Na poti domov smo se ustavili še na Črnem jezeru. Poti do tja iz Bolfenka je več. Mi smo se odločili za daljšo (in asfaltirano) po štajerski avtocesti do Slovenske Bistrice in nato do Treh Kraljev. Tam smo naredili še obvezen postanek v hotelu Jakec, tokrat z gobovo juho z ajdovimi žganci in pohorsko omleto. Izkoristili smo tudi lepo previjalnico, kjer smo se opremili za pohodni del na Črno jezero. Od Treh Kraljev smo se zapeljali do Osankarice, od tam pa peš do jezera.

Pot je izjemno lepo urejena in dvignjena nad pogostokrat močvirnato gozdno pokrajino – premagati bi se jo dalo tudi z vozičkom, edini del, kjer bi ga bilo potrebno nesti, so stopnice na začetku. Del poti lahko obiskovalci prehodijo tudi po posebej urejeni učni senzorični poti, ki je izjemno zanimiva za otroke, ki lahko preizkušajo različne lesene pripomočke za odkrivanje živali in rastlin. Na koncu poti se razprostre Črno jezero, ki je v resnici črno. Voda je sicer zelo čista, vendar se na dnu kopičijo organski odpadki rastlin in živali. To pa ustvarja debelo plast črnega mulja, ki daje jezeru črno barvo. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik, kar pa ne moti številnih rac, ki brezskrbno plavajo na gladini in gnezdijo v trstičju. Na delu jezera, ki je dostopno za obiskovalce, so lesene klopce za počitek, malico, klepet, meditacijo …

Rogla in Pot med krošnjami

Ko bomo veliki, se bomo mogoče od Črnega jezera podali še do v šumiški pragozd in do čudovitega slapa Šumik, ker pa to zaenkrat še ni mogoče, smo pot nadaljevali proti Rogli. Iz Osankarice do Peska vodi makadamska cesta. Približno pol ure razgibane in prašne vožnje loči zreško Pohorje od bistriškega, večino časa ob hudourniških potokih, ki ustvarjajo tudi kaskade in slapove. Če na Pesku ne bi bilo tako velike gneče, bi se zagotovo ustavili na pijači in kakšnemu krožniku pohorskega lonca, otroke pa bi zagotovo pritegnili poniji, ki jih lahko tudi jezdijo.

Odpravili smo se na Roglo in znamenito pot med krošnjami (tudi to lahko opravite z vozičkom). Gre za izjemno izkušnjo, ki jo bomo gotovo v prihodnje še ponovili. Potem pa se je dan že prevešal v večer in odpravili smo se nazaj v pregreto mesto z obljubo, da tudi v naslednjem vročinskem valu pobegnemo v hladnejši gorski svet.


Kaj pomeni iti na izlet z dojenčkom?

Izlet z dojenčkom se od tistega brez razlikuje po količini prtljage in časovnici, ki mora sovpadati z njegovim spancem tako, da ga opravi v avtomobilu, na sami destinaciji pa radovedno raziskuje nov svet okoli sebe. Super je tudi, da so vedno pri roki kakšne urejene toalete in kakšen travnik, ki se lahko hipoma spremeni v zanimivo igralno površino. Destinacijo dopustov izbiramo tako, da imajo prednost senzorični vtisi, kakovost zraka in vode. Urbane cilje bomo prihranili za kasnejši čas in se prvih nekaj let osredotočali na raziskovanje bližnjih in daljnih naravnih lepot. 

Recepta glede opreme za dojenčka ni, kajti tudi ko misliš, da si vzel vse, ugotoviš, da manjka kakšna na videz zelo obskurna potovalna stvar, kot je npr. Vanish.

Ani Pečnik lahko sledite na blogu ali na njenem Instagramu

Če bi na Pohorju prenočili in si izlete privoščili v miru, priporočamo nekaj dobrih in ugodnih idej za nočitve TUKAJ

PREBERITE ŠE: 4 ideje za izlet z otroki (po priporočilu Mami blogerk)

Foto: Ana Pečnik

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.