Tako lahko izberemo domače in sezonsko ter podpremo slovensko hrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva, naj v teh časih še posebej podpremo domače in izberemo slovensko hrano. S tem podpremo slovenske proizvajalce, ki se v teh časih trudijo in tvegajo več, da nam omogočajo preskrbo s polnovredno in kakovostno lokalno hrano.

Živilsko predelovalna industrija je v času epidemije novega koronavirusa ključna pri preskrbi prebivalcev Slovenije s hrano. Prav v času epidemije potrebujemo varno in kakovostno hrano, zato moramo stopiti skupaj in kupovati hrano od slovenskih kmetov in slovenske živilske industrije. Čas je, da izberemo slovensko.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je nedavno posodobilo in nadgradilo osrednje spletno mesto Naša super hrana. Na spletni strani lahko potrošniki najdete koristne informacije o lokalni – slovenski hrani.

Na spletni strani Naša super hrana je zelo obiskan in priljubljen zemljevid lokalnih pridelovalcev, kje je omogočeno slovenskim pridelovalcem hrane po vsej Sloveniji, da se sami brezplačno predstavijo potrošnikom s svojo ponudbo na kmetiji. Potrošniki pa lahko na drugi strani pridobijo koristne informacije o ponudbi hrane na kmetijah v bližini njihovega doma.

Novi odlok vlade začasno prepoveduje ponujanje in prodaje blaga in storitev potrošnikom, kar pa ne velja za kmetije. MKGP zato poziva vse zainteresirane deležnike, da svojo ponudbo predstavijo tudi na spletni strani »Kupujmo domače«. Ta kmetom omogoča, da brezplačno predstavijo ponudbo svoje kmetije in tako povečajo neposredno prodajo na kmetiji in hkrati potrošnikom omogočijo nakup lokalno proizvedene hrane neposredno na kmetiji.

Uporabite možnost dostave na dom in upoštevajte ukrepe ob prevzemu

Seveda pa je pri prodaji na kmetijah treba upoštevati ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Zato tako prodajalce kot tudi kupce pozivamo, da se izogibate nepotrebnim stikom ter v čim večji meri uporabljate dostavo na dom na način, da jo vršite le do vhodnih vrat, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije.

Fizična prodaja na kmetijah naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. Kupce pozivamo, da na kmetijo prihajajo ločeno, prodajalce pa, da jih v tej smeri naročajo posamezno. Ob prihodu na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke, s seboj prinesite svojo embalažo ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje kupcev.

Zbirka slovenskih receptov

Na tej strani je predstavljena tudi lepa zbirka tradicionalnih slovenskih receptov in posodobljenih lokalnih receptov ter nasvetov za pripravo hrane, od najbolj enostavnih do tistih, ki so zaščiteni na ravni EU.

Zaradi kratkih dobavnih poti je lokalna hrana bolj kakovostna

V teh razmerah je še posebej pomembno v čim večji meri zmanjšati tveganja glede varne preskrbe s hrano. Zaradi kratkih dobavnih poti je lokalna hrana bolj kakovostna. Še posebej pa je zdaj bistveno, da nakup lokalne hrane omogoča višjo stopnjo varnosti, saj je manj posrednikov pri rokovanju z živili. Na ta način učinkovito prispevamo k preprečevanju širjenja okužbe.

Podpora domačim pridelovalcem

Na ministrstvu poudarjajo, da so hvaležni vsem zaposlenim v verigi preskrbe s hrano, kmetom, delavcem v živilskopredelovalni industriji, ribičem, ribogojcem, veterinarjem, trgovcem, prevoznikom in ostalim, ki so ostali na delovnih mestih in skrbijo za to, da bomo prebivalke in prebivalci Slovenije v teh zahtevnih trenutkih imeli na voljo lokalno pridelano slovensko hrano in tako nemoteno oskrbo. Naj torej velja, da v teh in tudi v boljših časih, ki še pridejo – izberemo slovensko!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.