Tega niste vedeli o ledeni kavi! #RECEPT

Kako daleč je prišel napitek, ki ga pred dobrim desetletjem sploh še nihče ni poznal! Ledena kava je trend, ki je zavzel gostinski trg. Kakšne ledene kave poznajo po svetu, od kje izhaja in zakaj je postala tako popularna? Odgovorimo na vse to in z vami delimo odličen recept z belo čokolado in kokosom! 

Od kje izvira ledena kava?

Ledena kava postaja priljubljena šele nekje od leta 2009 naprej, pred tem smo poznali le vročo kavo, ki se iz tega ali onega razloga ohladi. Kje in kdaj je nastala prva ledena kava, je zelo težko določiti. 

Ena prvih različic ledene kave naj bi nastala v 17. stoletju na Dunaju. Povod za eksperimentiranje s kavo naj bi bil presežek v kavnih zrnih, ki so jih tja prinesli Turki. Turki so odšli, kava je ostala. 

Nekateri povezujejo začetke ledene kave s francosko pijačo Mazagran, ki naj bi bila sestavljena iz kave, ledu in limone. 

Sredi 90ih let sta Starbucks in Pepsi na trgu predstavila prvo ustekleničeno ledeno kavo. Ideja je doživela zelo hladen tuš, a Starbucks je vztrajal in danes lahko tudi v Sloveniji kupimo ustekleničen Frapuccino.

Ledena kava najbolj priljubljena med mladimi

Čeprav ledena kava še vedno močno zaostaja za bolj priljubljenimi pijačami kot so ledeni čaj, energijske pijače in vroča kava, se njena priljubljenost iz leta v leto širi. Predvsem je priljubljena pri mladih, starih med 18 in 24. 

Razlog, zakaj je ravno ta starostna skupina tako obsedena z ledeno kavo, je lahko ta, da je to generacija, ki je odraščala s hladnimi gaziranimi pijačami in si sedaj, ko je odrasla, želi podobne izkušnje s kavo. Zagotovo je del razloga tudi hiter življenjski slog, ki ne pozna več potrpljenja ob vroči skodelici kave. Eden od razlogov pa je celo estetski. Ledeno kavo lahko na družbenih omrežjih kot sta Instagram in Tik tok najdemo skoraj kot obvezen modni dodatek. 

Različice ledene kave

Ledena kava je napitek, ki ima verjetno največ različic na svetu. Nekateri jo delajo z ledom, drugi s sladoledom, tretji z mlekom, četrti brez, … spet peti jo zmiksajo, medtem ko jo nekateri sestavijo v sladoledno kupo. 

V Grčiji je ledena kava na primer bolj podobna milk shake-u, v Vietnamu jo naredijo z ledom in kondenziranim mlekom, na Japonskem jo spustijo direktno na led, da je močnejša, v Sloveniji jo radi obogatimo s smetano in sladkim grehom. 

RECEPT: LEDENA KAVA S KOKOSOM IN BELO ČOKOLADO 

Potrebujete: 

  • Kavo 
  • Kokosovo smetano (ali mleko) 
  • Kokosov sladoled
  • Belo čokolado 

Priprava: 

Skuhajte kavo in v še vročo vmešajte belo čokolado, da se ta stopi. V blender dajte kokosov sladoled, kokosovo smetano/mleko in kavo. Zmiksajte. Po želji dopolnite s stepeno kokosovo smetano in koščki bele čokolade. 

Dober tek! Na zdravje!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za osvežujoč poletni izlet: Smaragdna dolina reke Soče in slap Kozjak

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.