TO je najbolj povezana slovenska vas in razlogi, zakaj jo obiskati

Nad Cerkniškim jezerom, med Veliko Špičko in Cerkniščico, leži prav posebna slovenska vas. Sestavlja jo nekaj več kot 40 hiš, v katerih živi nekaj manj kot 150 vaščanov. Selšček je tako pravljičen kot se sliši. Prebivalci so med seboj povezani z bogato kulturno dediščino Maksima Gasparija in starimi vaškimi običaji. Ko boste v bližini, nujno obiščite Selšček.

Vsaka hiša pripoveduje svojo zgodbo

Dobesedno. V Selščku je bil rojen in preživel svoja otroška leta slikar Maksim Gaspari. Čeprav ga je po materini smrti oče poslal živeti k teti v Ljubljano, je skupaj z bratom, pesnikom in pisateljem Tonetom Gasparijem, obdržal navezanost na rojstni kraj. Ta se je odražala v njegovih delih, slikah in razglednicah, ki jih je v rojstno vas pošiljal skupaj s pismi, v katerih je pozdravljal svoje prijatelje iz otroštva. V Gasparijevo čast so leta 2013 vsako hišo v vasi Selšček ponosno opremili z eno od njegovih razglednic.

Selšček. Vsaka hiša pripoveduje svojo zgodbo.

Ob tem dogodku so vaščani zapisali: “Dela Maksima Gasparija v Slovencih že od nekdaj krepijo narodno zavest in ponos na svojo nošo, pokrajino, običaje in posebne like iz straodavnih zgodb. Hudomušni, hrepeneči, zaskrbljeni in zaljubljeni liki so živi v hribovitih, goratih in vaških pokrajinah v vsakem letnem času s svojo šego, praznikom, vsakdanom. Selščani v delih domo- ljubno prepoznavamo svojo vas kot tisto, ki je služila kot kulisa za Žegen, Harmonikarja in dekle, Starko zimo, Kožuharje in številne razglednice. Težko rečemo, da gre za fotografsko upodobljeno vas in njene ljudi, lahko pa si predstavljamo, da je v njem vedno odsevala njegova rojstna vas kot prijetna podoba srečnega podeželskega življenja.” (vir)

Selšček. Hišna številka z eno od Gasparijevih razglednic.

Selšček je rojstni kraj Maksima Gasparija, zato tam stoji Gasparijev spomenik.

7 kamnov za 7 vaških modrecev

Nad Gasparijevim spomenikom se dviga cerkvica, za njo pa še en manjši hribček. To je prostor, kjer se vaščani srečujejo in družijo ob raznoraznih priložnostih. To je tudi prostor, kjer vsakega decembra postavijo Gasparijeve jaslice v naravni velikosti. Vaščani se na tem prostoru družijo, prav posebno mesto pa zasede 7 vaških modrecev, ki zasedejo 7 kamnov okoli starega drevesa.

Od spomenika proti cerkvi.

Selšček. 7 kamnov za 7 vaških modrecev.

Spomenik vsem bivšim in bodočim prebivalcem vasi Selšček

Na tem mestu stoji tudi spomenik vsem bivšim in bodočim prebivalcem Selščka in prostor za kres. Selšček je vas, ki ji veliko pomeni, da se njeni prebivalci dobro počutijo in med seboj povezujejo. Vaško odlično lego zaznamuje dobra energija, ki jo občuti tudi obiskovalec.

Selšček. Kamen na desni predstavlja spomenik vsem bivšim in bodočim prebivalcem Selščka.

Zakaj obiskati Selšček

Selšček je posebna vas, ki vas bo navdušila s svojo kulturo, lego in energijo. Povzpnete se lahko na Veliko Špičko, se sprehodite skozi vas in občudujete hišne številke, obiščete Notranjsko hišo ali se vsedete na kamne vaških modrecev. Če vas zanima več o Selščku, Maksimu Gaspariju in kulturni dediščini, se nujno obrnite na Roberta Kužnika, studio Zibka, ki vas bo zagotovo nad vasjo in njenimi prebivalci navdušil tako kot je nas.

Robert Kužnik z vsem srcem ohranja bogato kulturno dediščino Selščka in z njo navdušuje Slovence.

Selšček.

 

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate to poletje doživeti v Sloveniji

Za več idej, kam po Sloveniji in nastanitve po različnih krajih preveri znižano ponudbo TUKAJ!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.