Ideja za predbožično doživetje: Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

V Selšček, najbolj povezano slovensko vas, ki se nahaja v bližini Cerkniškega jezera, smo vas vabili že poleti. A posebna izkušnja v vasi, kjer se še vedno zbirajo vaški modreci in kjer so energije vedno na pravem mestu, vas čaka decembra. Takrat vasica zaživi v siju Gasparijevih jaslic v naravni velikosti.

V Selščku se zgodovina in sedanjost prepletata s kulturno dediščino slikarja Maksima Gasparija. Slikar, ki je kot otrok živel v vasici, je pustil velik pečat. Predvsem zahvaljujoč se tistim, ki razumejo in spoštujejo pomen kulturne dediščine. Maksim Gaspari je podobe svoje mladosti ovekovečil na razglednicah z ljudskimi motivi. Vsakdanje vaško življenje, kmečka opravila in tipična oblačila so vaščani prenesli z razglednic na hišne številke, ki danes krasijo vse hiše v vasi. Gasparijeve jaslice

Posebno mesto za cerkvijo, kjer je živahno skozi vse leto

V središču vasi si lahko ogledate vse številke zbrane na enem mestu, še boljši pa je sprehod po vasi in do cerkve, kjer se nahaja posebno mesto za druženje vaščanov in obiskovalcev. Na stičišču energij, z vasjo na eni in naravo na drugi strani, je prostor za cerkvijo središče dogajanja skozi vse leto. Če poleti prostor predstavlja kotiček za ohladitev in sprostitev, je decembra tu živahno na drugačen način. Na tem mestu namreč zaživijo Gasparijeve jaslice v naravni velikosti.

Razglednice in Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

V studiu Zibka, kjer skrbijo za ohranjanje slovenske kulture, pravijo, da lahko za ohranitev veliko naredimo tudi kot posamezniki. Vsako leto v tem času pripravijo ponudbo Božično-novoletnih razglednic z Gasparijevimi podobami. Letos so poleg lanskih motivov (Rojstvo, Sveta družina, Tepežkanje, Koledniki in Sveti trije kralji) na razpolago tudi razglednice z novimi petimi motivi: Gorenjski par, Novoletni muzikantje, Tepežkanje, Prešernost in Svatje pozimi.

Posebno doživetje predstavlja tradicionalna postavitev Gasparijevih slovenskih narodnih jaslic v naravni velikosti. Na ogled so od 11. 12. 2021 do 9. 1. 2022, med 17. in 20. uro. Vstop je prost. Organizator je TD Menišija, Begunje pri Cerknici.

Posebno doživetje – voden ogled

Selšček je majhna vasica in morda se lahko na prvi pogled obiskovalcu zazdi, da ni veliko za videti ali da bi potreboval dodatne informacije v zvezi s pomenom kulurne dediščine in življenjem Maksima Gasparija. Za vse vedoželjne, ki jih zanima, zakaj smo se nad Selščkom tako močno navdušili, vam zaupamo našo skrivnost: za strokovno voden ogled pokličite na 031 204 460. Čudovito izkušnjo v čudovitem kraju vam želimo!

Foto: Robert Kužnik, Studio Zibka

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: To vse skriva čudovita Notranjska

TO je najbolj povezana slovenska vas in razlogi, zakaj jo obiskati

Nad Cerkniškim jezerom, med Veliko Špičko in Cerkniščico, leži prav posebna slovenska vas. Sestavlja jo nekaj več kot 40 hiš, v katerih živi nekaj manj kot 150 vaščanov. Selšček je tako pravljičen kot se sliši. Prebivalci so med seboj povezani z bogato kulturno dediščino Maksima Gasparija in starimi vaškimi običaji. Ko boste v bližini, nujno obiščite Selšček.

Vsaka hiša pripoveduje svojo zgodbo

Dobesedno. V Selščku je bil rojen in preživel svoja otroška leta slikar Maksim Gaspari. Čeprav ga je po materini smrti oče poslal živeti k teti v Ljubljano, je skupaj z bratom, pesnikom in pisateljem Tonetom Gasparijem, obdržal navezanost na rojstni kraj. Ta se je odražala v njegovih delih, slikah in razglednicah, ki jih je v rojstno vas pošiljal skupaj s pismi, v katerih je pozdravljal svoje prijatelje iz otroštva. V Gasparijevo čast so leta 2013 vsako hišo v vasi Selšček ponosno opremili z eno od njegovih razglednic.

Selšček. Vsaka hiša pripoveduje svojo zgodbo.

Ob tem dogodku so vaščani zapisali: “Dela Maksima Gasparija v Slovencih že od nekdaj krepijo narodno zavest in ponos na svojo nošo, pokrajino, običaje in posebne like iz straodavnih zgodb. Hudomušni, hrepeneči, zaskrbljeni in zaljubljeni liki so živi v hribovitih, goratih in vaških pokrajinah v vsakem letnem času s svojo šego, praznikom, vsakdanom. Selščani v delih domo- ljubno prepoznavamo svojo vas kot tisto, ki je služila kot kulisa za Žegen, Harmonikarja in dekle, Starko zimo, Kožuharje in številne razglednice. Težko rečemo, da gre za fotografsko upodobljeno vas in njene ljudi, lahko pa si predstavljamo, da je v njem vedno odsevala njegova rojstna vas kot prijetna podoba srečnega podeželskega življenja.” (vir)

Selšček. Hišna številka z eno od Gasparijevih razglednic.

Selšček je rojstni kraj Maksima Gasparija, zato tam stoji Gasparijev spomenik.

7 kamnov za 7 vaških modrecev

Nad Gasparijevim spomenikom se dviga cerkvica, za njo pa še en manjši hribček. To je prostor, kjer se vaščani srečujejo in družijo ob raznoraznih priložnostih. To je tudi prostor, kjer vsakega decembra postavijo Gasparijeve jaslice v naravni velikosti. Vaščani se na tem prostoru družijo, prav posebno mesto pa zasede 7 vaških modrecev, ki zasedejo 7 kamnov okoli starega drevesa.

Od spomenika proti cerkvi.

Selšček. 7 kamnov za 7 vaških modrecev.

Spomenik vsem bivšim in bodočim prebivalcem vasi Selšček

Na tem mestu stoji tudi spomenik vsem bivšim in bodočim prebivalcem Selščka in prostor za kres. Selšček je vas, ki ji veliko pomeni, da se njeni prebivalci dobro počutijo in med seboj povezujejo. Vaško odlično lego zaznamuje dobra energija, ki jo občuti tudi obiskovalec.

Selšček. Kamen na desni predstavlja spomenik vsem bivšim in bodočim prebivalcem Selščka.

Zakaj obiskati Selšček

Selšček je posebna vas, ki vas bo navdušila s svojo kulturo, lego in energijo. Povzpnete se lahko na Veliko Špičko, se sprehodite skozi vas in občudujete hišne številke, obiščete Notranjsko hišo ali se vsedete na kamne vaških modrecev. Če vas zanima več o Selščku, Maksimu Gaspariju in kulturni dediščini, se nujno obrnite na Roberta Kužnika, studio Zibka, ki vas bo zagotovo nad vasjo in njenimi prebivalci navdušil tako kot je nas.

Robert Kužnik z vsem srcem ohranja bogato kulturno dediščino Selščka in z njo navdušuje Slovence.

Selšček.

 

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate to poletje doživeti v Sloveniji

Za več idej, kam po Sloveniji in nastanitve po različnih krajih preveri znižano ponudbo TUKAJ!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.