Deset stvari, ki nas jih je o potovanju naučil Anthony Bourdain

Pred nekaj urami je svet pretresla novica o smrti legendarnega chefa in popotnika Anthonyja Bourdaina in v spomin se mu danes poklanjamo tudi mi.

Avtor kuharskih knjig in protagonist večkrat nagrajenih popotniških oddaj je navduševal s svojo močno prezenco, prijaznostjo in odprtostjo do vsega novega, kar ponuja naš planet. Zaradi njega je marsikdo vzljubil svet kulinarike ter odkril lepoto potovanja, o katerem nas je poleg mnogih življenjskih modrosti naučil tudi spodnjih deset.

Potujte brez strahu in predsodkov

Proti novi destinaciji se vedno podajte brez pričakovanj ter odmislite, kar so o njej povedali znanci ali mediji. Le brez predsodkov in strahu ji boste lahko ponudili možnost, da vas popolnoma očara ter da jo v resnici spoznate.

Učite se od lokalcev

Kamorkoli boste prišli, bodo lokalci najbolje vedeli, kje se dobro je in kje je mogoče dočakati najlepši sončni zahod. Učite se od njih, vzpostavite stik z njimi in vaše potovanje bo popolnoma drugačna izkušnja.

Okušajte avtentično kulinariko

Kultura naroda se vedno odraža v lokalni kulinariki in najbolje jo boste spoznali skozi želodec. Tudi tukaj pozabite na predsodke ter se pustite pogostiti z lokalnimi specialitetami, ki jih nikakor ne strežejo drugje po svetu.

Bodite dober gost

Bodisi vstopate v državo ali stanovanje, bodite spoštljivi do gostiteljeve kulture ter upoštevajte njegove navade. Sprašujte in se učite.

Sklepajte prijateljstva

Ključ Anthonyjevega uspeha ni bila le njegova kuhinja temveč odprtost ter dostopnost do ljudi, ki jih je srečal na svoji poti. Ne bojte se sklepati prijateljstev, tudi, kadar potujete.

Poglobite se v pogovore

Prijateljstva boste seveda sklenili skozi poglobljene pogovore, zato bodite prijazni in radovedni. Tako boste od le enega človeka lahko skozi zgodbo o njegovem življenju izvedeli več, kot bi se o lokalni kulturi lahko naučili v muzeju.

Ne bojte se odpreti

Ne bodite zadržani in sramežljivi temveč se svetu predstavite takšni, kot ste. Povejte svojo zgodbo, razmišljajte naglas ter se nikakor ne držite sami zase.

Bodite odprtega uma

Ker je nekaj drugačno, še ne pomeni, da ni prav. Odprite svoj um za nova spoznanja ter po svetu nikakor ne hodite s plašnicami, češ, da vse najbolje veste, saj boste s tem več izgubili kot pridobili.

Tvegajte

Stopite iz svoje cone udobja ter se podajte na pot, katere vas je vsaj malce strah. Seveda bodite previdni, a v strahu pred svetom nikar ne ostajajte doma.

Foto: Shutterstock, Unsplash

Preberite še:

Kaj spakirati za azijsko backpackersko dogodivščino

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.