Dunaj – mesto, kjer se živi najboljše na svetu

Vas zanima kje na svetu je življenje najlepše? V resnici sploh ni treba daleč. Skočite na Dunaj!

Britanski tednik Economist je objavil seznam najboljših mest za bivanje na vsem svetu. Na lestvici je ocenjenih 140 mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura, okolje in izobrazba ter infrastruktura v mestih. In na čisto prvo mesto se je s svojo prestolnico povzpela naša soseda. Dunaj je tako iz prvega mesta po sedmih letih kraljevanja na vrhu izrinil Melbourne. Iz Avstralije v Avstrijo, torej.

Kako na Dunaju živi Mariborčanka, ki smo jo gostili v Vandraj Insiderju, preberite TUKAJ.

Med top 10 Avstralci, Japonci in Kanadčani

Med najboljšimi desetimi mesti za življenje sta še Sydney in Adelaide v Avstraliji, pa tudi japonski mesti Osaka in Tokio ter kar tri kanadska mesta – Calgary, Vancouver in Toronto. Na lestvici top desetih je še danski Koebenhavn.

Na druge mestu je kot rečeno Melbourne, ki je za Dunajem zaostal zgolj za 0.7 odstotka, na tretjem pa je Osaka, kjer so izboljšali javni prevoz in zmanjšali stopnjo kriminala.

Najslabše življenje je v Siriji, Bangladešu, Nigeriji in Pakistanu

Med najmanj prijetnimi mesti za življenje je tudi letos sirska prestolnica Damask, na koncu seznama pa so bangladeška prestolnica Daka, nigerijski Lagos in pakistanski Karači.

Veliko izboljšav so pokazala mesta kot so Beograd, Hanoi in Teheran, saj naj bi se življenjski pogoji tam izboljšali. V zadnjih petih letih so omenjena mesta pridobila več kot pet odsotnih točk.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: Mariborčanka, ki jo je odneslo na Dunaj

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.