Golica: na izlet do cvetoče planine in na izbor Miss narcis

Na ogled cvetočih narcis v Plavškem Rovtu, Planini pod Golico in na Golici, se bomo letos odpravili z več spoštovanja do okolja – z javnim prevozom. Letos pa lahko na tem koncu ujamete tudi kup zabavnih prireditev!

Potem ko v zgodnji pomladi na Veliki planini dočakate razcvet žafranov, se pohodniki, ki obožujete tudi omamni vonj narcis, lahko odpravite še nad Jesenice v zahodne Karavanke. Pobočja Planine pod Golico so se odela v zaščitene bele narcise, ki jih domačini imenujejo tudi ključavnice. Plavški Rovt, Planina pod Golico in Golica pohodnike in ljubitelje narave tudi letos vabijo v cvetočo pravljico narcis.

Ko izgine bela odeja snega, se nariše bela odeja narcis

Narcise trenutno cvetijo v nižjih in srednjih nadmorskih legah, prej jih boste na primer ujeli v Javorniškem Rovtu in Planini pod Golico, na rovtih pod Golico, v nižjih legah (Plavški Rovt) pa bo višek cvetenja prej mimo. Na Golici se narcise (še) niso odprle, so sporočili iz Turističnega društva Golica, ob ugodnih vremenskih razmerah pa to lahko pričakujemo zelo kmalu.

Narcis nikar ne trgajte, saj so zaščitene!

Gorska narcisa je zavarovana rastlinska vrsta, zato je prepovedano njihovo uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje … Med obiskom jih zato občudujte z očmi! Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da si jih ne nabirajte za v domačo vazo in se z njimi NE fotografirajte tako, da se mednje kar uležete …

Na prireditev MISS NARCIS 2023

Planina pod Golico bo po dveh letih spet zaživela! Vrača se namreč tradicionalna prireditev Miss narcis! Pa tudi veliko drugega programa. Kdaj lahko ujamete pestro dogajanje?

Sobota, 20. MAJ 2023

10:00 – 6 UR ŠPANOVEGA VRHA (tek in pohod – prireditveni prostor)
Tekmovanje v vzponih, tisti tekmovalec, ki v 6-ih urah zabeleži največje število vzponov je zmagovalec. Tekmovanje je primerno tudi za rekreativne pohodnike. 

10:00 – TRADICIONALNI POHOD PO STARI RUDNI POTI (Kosova graščina, Jesenice)
Sprehod po Stari rudni poti vas bo popeljal v preteklost in vam predstavil delčke vsakdana tistih, ki so kopali in tovorili železovo rudo na tem območju.

14:30 – MISS NARCIS ZA OTROKE (prireditveni prostor)
Animacijski program

15:30 – ČISTO NO(R)VA ZGODBA (prireditveni prostor)
Lutkovna predstava Gledališča Tone Čufar, katera na simpatičen način oživi stare pripovedi o jeseniski preteklosti in mitih. Vsi otroci, ki se bodo predstave udeležili, prejmejo darilo. 

17:00 – MISS NARCIS (prireditveni prostor)
Razglasitev zmagovalcev 6ur Španovega vrha, izbor najlepše – nove Miss narcis, veselica s Skupino Mladi Gamsi.

Na dan prireditve 20. 5. 2023 med 14:00 – 00:00 bo vozil v Planino pod Golico brezplačen avtobus – vstopne postaje bodo pred Občino Jesenice, na glavni avtobusni postaji in pred zdravstvenim domom!

Sobota, 27. MAJ 2023 13.00 – SANKSTART (parkirišče pod Žičnico)

Tekmovanje v startu s sanmi na koleščkih – dolžina 20 metrov. Primerno za vse starosti, predvsem rekreativce. Organizator Sankaški klub Jesenice brezplačno zagotovi sani.

Sobota, 3. JUNIJ 2023 10.00 – PLANICA POD GOLICO (skakalnica Kajže)

Ponovitev planiške tekme v smučarskih poletih na skakalnici, ki je bila zgrajena v merilu 1:17,6 – po njej pa bodo spuščali miniaturne figure skakalcev. Pri organizaciji sodelujejo planiški delavci, na tekmi pa bodo prisotni merilci, teptači, fanfare…

VSE PRIREDITVE SO BREZPLAČNE

Zaradi porasta avtomobilov bo tudi letos vozil javni promet

Kot že v preteklih letih bo tudi letos v času cvetenja narcis aktiviran projekt Med narcise z busom. Z njim želijo prometno razbremeniti vasi pod Golico ter omogočiti obiskovalcem okolju in domačinom prijazen obisk narcisnih poljan. Projekt se bo izvajal 20. in 21. maja ter 27. in 28. maja. Prometni režim bo vzpostavljen le v primeru ugodne vremenske napovedi. Morebitna odpoved vzpostavitve sistema bo objavljena v sredo pred prihajajočim vikendom na Facebook profilu Visit Jesenice in spletni strani visit.jesenice.si.

V primerjavi s prejšnjimi leti bo letos zaprta le lokalna cesta v Planino pod Golico, v Javorniškem Rovtu pa bo zaprta le lokalna/gozdna cesta proti Križovcu pri Nočevi mlaki. Zapori bosta postavljeni med 7. in 16. uro.

Prehod preko zapor bo omogočen:
– domačinom, ki živijo za zaporo. Le-tem je bil za enostavnejše prehajanje zapore omogočen prevzem t. i. vinjet,
– lastnikom počitniških hiš in zemljišč
– obiskovalcem domačinov, katerim obiskani domačini zagotovijo parkiranje na lastnih površinah,
– invalidom,
– interventnim službam (reševalci, policija, gasilci, GRS).

Na relaciji Jesenice Občina – Planina pod Golico – Jesenice Občina bodo stalno, brez voznega reda, vozili 4 avtobusi. Maksimalen predviden čas čakanja avtobusa je 20 min. Avtobus bo ustavljal še na avtobusni postaji Železniška postaja ter Zdravstveni dom Jesenice. Psi na avtobusu niso dovoljeni.

Golica, tista, o kateri pojejo Avseniki

Od belih pobočij se lahko povzpnete še do Golice, po kateri nosi ime tudi slavna polka Slavka Avsenika. Planina je na 980 metrih nadmorske višine, od tod vodi najkrajša od poti proti Golici. Do Koče na Golici (1582m) je v povprečju uro in pol hoje, ob tu pa prek golih planjav še pol ure vzpona do Golice (1835), od koder se razlega čudovit razgled na avstrijsko Vrbsko jezero in Celovec na eni in Julijce in Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. Kam na izlet? Golica kliče!

FOTO: UNSPLASH/Pika Žvan

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki živi v kombiju in se vsako jutro zbudi v novem kraju #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.