Irena Butoln, prva slovenska popotniška granfluencerka

Pa jo imamo tudi pri nas! Irena Butoln je vplivnica nad 60, ki obožuje potovanja in svoje utrinke deli na prvem “granfluencer” blogu. Je komunikativna, nasmejana, polna življenjske energije, in pravi, da zajema življenje z veliko žlico. Njeno načelo se glasi: “CARPE DIEM!”

Irena Butoln, vaš blog je poln čudovitih idej za izlete in potovanja. Kakšni so vaši popotniški načrti za letošnjo jesen/zimo? 

Moji popotniški načrti do konca leta so se zaradi znanih dogodkov malce spremenili oz so okrnjeni. V planu je bil izlet na Sicilijo, ki bo sedaj moral počakati na boljše čase. Upam, da pridejo kmalu. Zato ostanejo še kakšne terme. Trenutno so mi zelo pri srcu na primer BIO terme in seveda tudi dnevni izleti. Ker Slovenijo vsi poznamo bolj malo, je možnosti veliko. Vedno sem imela pred očmi dejstvo, da bližnja mesta lahko malo počakajo, saj so lažje dosegljiva tudi kasneje, ko so ti daljša potovanja onemogočena. In sedaj je prišel ta čas. Irena Butoln.

Zaradi pandemije bo tudi letos veliko ljudi dopustovalo v Sloveniji. Se vam zdi, da dobro poznate slovenske bisere, tudi tiste bolj skrite in manj turistično oblegane?

Slovenija je več ali manj za vse njene prebivalce bolj tabula rasa. Vsakič znova ugotavljam, da kjerkoli si, vedno je mnogo stvari vrednih ogleda oz si presenečen, kako lepa je naša mala deželica. V Slovenij je še mnogo za videti in obiskati.

Od kod sicer prihajate? Katere kotičke vašega kraja bi pokazali tistim, ki ga še ne poznajo? 

Prihajam iz osrednje Slovenije, naravnost iz Ljubljane, polne skrivnosti in neraziskanih kotičkov. Dolga leta sem delala v tujem podjetju  in imela možnost razkazati Ljubljano številnim tujcem. Vsi, brez izjeme, tudi tisti, ki so Slovenijo že večkrat obiskali, so bili nad njo vedno znova očarani. Vse je v tem, kako kraj predstaviš obiskovalcu. Recimo stara Ljubljana, kot nekak klasičen bonbonček, toliko je tega! Pa recimo Ljubljanica, s svojimi mostovi, ali pa Rožnik. Za tiste bolj pohodne pa morda Šmarna gora, ali pa zdaj tako popularen Plečnik in njegova dela. Ko malo več potuješ po svetu, ugotoviš, da znajo drugje prodajati tudi izvir vode kot nekaj posebnega, ali pa sončni zahod – najlepši na svetu. Imamo ga tudi mi!

Ko malo več potuješ po svetu, ugotoviš, da znajo drugje prodajati tudi izvir vode kot nekaj posebnega, ali pa sončni zahod – najlepši na svetu. Imamo ga tudi mi!

Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep?

Nikoli ne bom rekla, da kateri del Slovenije poznam kot svoj žep. Ne, ne poznam, razen morda Ljubljano, pa še tu je vsak dan kaj novega. Premalo si vzamemo čas za odkrivanje skrivnih kotičkov. Vedno najdeš še kaj, kar ne poznaš. Zadnjič smo bili na Dolenjskem, kako je bilo lepo, vse kot da bi videla prvič. Pa nisem, sem že bila in vse videla isto, le družba je bila druga in takoj drugačen pogled. Rajsko!

Kam po Sloveniji se najraje odpravite na aktiven izlet?

Povsod je lahko aktiven, odvisno od tebe. Zadnjič smo bili na Rogli. Kaj lahko počneš? Ja, hodiš. In smo šli. Do Lovrenških jezer je bila že kar dobra rekreacija! Imaš pa pri nas res veliko možnosti aktivno preživljat čas. Za vsakega se najde kaj, celo za najstarejše, če se jim le da. Že recimo sprehod v Mostec, počasi in z veseljem.

Kam v Sloveniji ali k sosedom greste najraje na oddih in potešite svoje hedonistične želje?

Še vedno, poleg potovanja in raziskovanja tujih dežel in običajev, prevlada morje. Kamorkoli na morje. Najraje v Dalmacijo, na otoke, a je v redu tudi sprehod po Lungo mare iz Opatije do Lovrana, ali pa samo iz Strunjana do Portoroža!

Katero kulinarično razvajanje pri nas bo vedno na vrhu lestvice najljubših?

Težko bi se odločila. Pravzaprav rada jem, včasih je kakšna domača hrana veliko boljša od vseh tako opevanih dobrot. Sicer pa vedno zmaga sushi!

Katera tradicionalna slovenska jed vam je najbolj pri srcu?

Najboljša slovenska jed, če vam po pravici povem, je zame to »krompir v zevnici«, doma iz Ilirske Bistrice, zabeljen z domačimi ocvirki. Pa kakšna domača pehtranka! Jedla sem vsemogoče vrhunske jedi, prekrasne za oči, nagrajene z zlatimi medaljami, a po resnici, zveneča imena jedi me ne prepričajo več! Vseeno, vsaka čast vsem chefom za trud, in še veliko uspehov!

Kam k našim sosedom se radi podate na vikend oddih?

Lovran, v dobro družbo in čisto morje!

Katere kotičke sveta ste že raziskali? Kje vam je bilo najbolj všeč?

Ljubim vzhod, bližnji in daljni. Bila sem od Turčije, preko Indonezije do daljne Japonske, pa malo na Kubi, pa Afrika in seveda Evropa. Najlepše potovanje je vsekakor bila Japonska. Ta mistična dežela, polna skrivnosti in posebnega čara, pusti pečat na popotniku. Bi šla takoj še enkrat, čeprav se držim načela, da potovanj ne podvajam, ker je toliko tega še za videt, časa pa vedno manj.

Irena Butoln piše blog, ki ga lahko spremljate tukaj

Foto: Irena Butoln

PREBERITE ŠE: To so najmanj obiskane države na svetu, ki vas bodo presenetile s svojo lepoto

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.