Obisk pokopališč v občini Miren – Kostanjevica brez tradicionalnih sveč

V občini Miren – Kostanjevica pozivajo svoje prebivalce, da se letos zadržijo pri nakupu plastičnih sveč in uporabijo naravne materiale. Ideja za poseben in malce drugačen sprehod ob spominu na mrtve. Takole so zapisali:

“Ob dnevu spomina na mrtve oziroma v dneh pred tem vsako leto obiščemo grobove naših bližnjih, svojcev, prijateljev, znancev. Namenimo jim cvetje, sveče … A naj bo to letos drugače – namesto sveč se jih spomnimo s poslikanimi kamenčki, venčkom, lesenimi izdelki. Naj nam po 1. novembru ostanejo spomini, ne kupi odpadnih sveč.

Občina Miren – Kostanjevica si na različnih področjih prizadeva delovati trajnostno in ohranjati naravo čisto. Zeleni viziji razvoja tako dodaja tudi pobudo, da s skupnimi močmi zmanjšamo količino odpadnih sveč, ki vsako leto ostanejo po novembrskem prazniku in ki zelo obremenjujejo naše okolje. Tako letos delujmo bolj trajnostno za naše okolje, a zato nič manj spoštljivo do naših pokojnih. Idej, kako nadomestiti plastično svečo, je veliko – lahko ustvarimo venček iz suhih rož ali vejic ter ga okrasimo po izbiri, izdelamo okrasek iz lesa, skorje lubja ali pa ga preprosto kupimo.

»Stopimo skupaj za zeleno prihodnost in v spomin na preminule raje prižgimo luč v naših srcih, 1. november pa zaznamujmo brez plastike. Bližajo se krompirjeve počitnice, ki jih starši lahko izkoristite za izlet z otroki, na katerem boste nabrali kamenčke, ki jih bodo otroci kasneje zagotovo z veseljem tudi okrasili. S tem ne le prispevamo k zmanjšanju odpadne plastike, ampak čas izkoristimo za druženje, pogovor, komu bomo kamenčke namenili, obujanje spominov,« je o namenu poziva razmišljal župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar ter dodal »Kopičenje odpadkov je naša skupna skrb in odgovornost. Z vsako prižgano svečo manj prispevamo k trajnejši zgodbi in bolj zeleni skupni prihodnosti. Naredimo vsak posebej in vsi skupaj korak v tej smeri.«

Obiskovalce pokopališč v občini Miren – Kostanjevica bodo na pobudo, naj 1. november letos mine brez plastike, opozarjali tudi plakati. To je začetek akcije, ki jo nameravajo v prihodnjih letih še razširiti, saj volje in idej ne manjka.”

Foto: Miren Kras

PREBERITE ŠE: Ko v gostilni zadiši po lokalnem: “Krasna kuhnja” za foodije

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.