Ko v gostilni zadiši po lokalnem: “Krasna kuhnja” za foodije

Kulinariki lahko v turizmu mirno pripišemo vodilno vlogo pri vrednotenju celovitega doživetja destinacije s strani gosta. Ni iz trte zvit rek: »Ljubezen gre skozi želodec.« Tega se zavedajo tudi na Mirnem Krasu, kjer je pet gostincev združilo moči in nastala je nova kulinarična zgodba s poudarkom na lokalnem in trajnostnem.

Pet gostincev v destinaciji Miren Kras, Gostilna Bric, Gostilna Makorič, Gostilna s prenočišči Kogoj, Gostilna Štirna in Domačija Mirko Godnič, je skupaj s krovno destinacijsko organizacijo Turizem Miren-Kostanjevica, s ciljem povezati vse lokalne deležnike v skupno zgodbo trajnostni in odličnosti, podpisalo Zavezo za trajnostno gastronomijo, ki jo bodo izpolnjevali pod novo znamko »Krasna kuhnja«.

Krasna kuhnja zagotavlja izpolnjevanje 7 trajnostnih načel na področju gastronomije v okviru Zelene sheme slovenskega turizma. Slednje bodo v prihodnje vodilo za vrhunsko trajnostno gastronomijo, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne goste!  

Kuhinja Miren Krasa je barvita in samosvoja. Zdrava in trajnostna.

Destinacija na stičišču Krasa in Vipavske doline ima to izjemno naravno danost, da povezuje okuse dveh svetov. Z vonjem po maestralu, ki zaveje iz morja in burje, ki zabrije čez kraško gmajno in vipavsko hribovje do sipin zelene Vipave, je narava pri nas v vseh letnih časih posebej darežljiva. Vse, kar ponuja, je preplet mile klime, čistega zraka, bistre vode in rodovitne zemlje. Štirikrat v letu se ponosna preobleče v vsakokrat drugačno opravo, svežo, bujno in barvito. S pomočjo pridnih rok kmetov, ki negujejo njene plodove v času rasti, ter spretnih kuharskih mojstrov, ki znajo izbrati najboljše kar ponuja, nazadnje poišče pot na krožnike. Pripravljeni po tradicionalnih receptih, z dodano merico sodobne kreativnosti ter vonjem po zdravju, navdušujejo oči in brbončice gostov vse dni v letu.

Modro-zelena reka Vipava in rdeča kraška zemlja sta idealen par v kuhinji na sanjavi strani sveta. Polja v Orehovljah so polna sveže sezonske zelenjave, med katero izstopajo beli šparglji, ki jim pravimo beluši. Trdoživi Kras kulinarična doživetja začini s svojimi prepoznavnimi aromami, divjimi šparglji, zelišči in gozdnimi plodovi. Dvorišča domačij so vse leto odprta in mize so vedno polne domačih dobrot, od preprostih na žlico, kot je kraška ali furlanska jota, do mesnih ali zelenjavnih poslastic, posebej frtalj, ki poskrbijo za energijo ali čiščenje telesa. Nad kulinariko boste navdušeni tudi sladokusci, saj so tu doma pregrešno dobri štruklji in fulje. Posebnost naše enogastronomske ponudbe so »osmice« na turističnih kmetijah –neobdavčena prodaja doma pridelane hrane in mesnin, ki se je ohranila še iz časov Marije Terezije, se odvije 2x na leto po 14 dni.

Kaj prinaša podpis Zaveze za trajnostno gastronomijo v Miren Krasu

Podpis zaveze na ravni Turizma Miren-Kostanjevica in na ravni posameznih gostincev, je pomemben korak na poti do odličnosti v gastronomiji, ki jo gostje danes iščejo in cenijo, ter so zanjo pripravljeni plačati pravo ceno. Vrhunska kakovost je edina prava izbira za doseganje želene dodane vrednosti, na eni strani za goste, s katerimi gradimo zvestobo, na drugi za gostince, ki jim višja razlika v ceni omogoča dolgoročno preživetje, investicije v infrastrukturo, v kadre in v razvoj.

S podpisom zaveze smo se soglasno odločili, da si bomo na področju gastronomije Miren Krasa še naprej dosledno prizadevali za avtentičnost lokalnih sezonskih jedi, učinkovitost kratkih dobavnih verig, usmerjenost k naravi in uporabo pitne vode, kuhinjo brez odpadkov in plastike, neoporečno hrano v varnem okolju, uporabo trajnostnih virov energije in odgovorno ravnanje z zaposlenimi.

»Krasna kuhnja« prinaša obljubo višje kakovosti

Gostje cenijo raznolikost teritorija, pestrost ponudbe in preverjeno kakovost. Za prepoznavanje lastnosti in razlikovalnih prednosti, tako destinacije kot posameznega ponudnika, so v pomoč znaki, za katerimi stojijo trdne obljube nosilcev. »Krasna kuhnja« pomeni, da imamo gostinci v Miren Krasu:

 1. Vzpostavljene trdne lokalne dobavne verige in primarno uporabljamo pridelke, ki jih pridelamo ali nabavimo v neposredni bližini.
 2. V kuhinji vse leto uporabljamo sveže sezonske sestavine.
 3. Gostje lahko izbirajo jedi iz sezonskih MENIJEV.
 4. Kuhamo po tradicionalnih receptih, ki jih nadgrajujemo s kreativnostjo.
 5. Trudimo se za promocijo lokalnih pridelovalcev.
 6. V gostinskih lokalih ponujamo izdelke lokalnih pridelovalcev: vina, oljčna olja, sire, mesnine, med, vloženo zelenjavo…
 7. Gostom ponujamo svežo, pitno vodo v zameno za stekleničeno.
 8. Z odpadki ravnamo okolju odgovorno, v celotnem procesu pretoka hrane in sestavin od kuhinje do strežbe ter ostankov hrane.
 9. Zaposlene informiramo in usposabljamo za spoštovanje enakih vrednot.
 10. V menijih (pridelovalci tudi na etiketah pridelkov in obrtnih izdelkov) uporabljamo logotip destinacije Miren Kras, gostinci tudi podznak Krasna kuhnja.
 11. Pripravljamo se na okoljsko certifikacijo in pridobitev znaka SLOVENIA GREEN CUISINE.
 12. Na ravni destinacije sodelujemo pri pripravi letnih programov razvoja, sodelovanja in promocije lokalne kulinarike.
 13. Vsi gostinci destinacije imamo v ponudbi povezovalni element – enako naslovnico MENIJA in sezonsko sladico »Krasna kuhnja«.

Miren Kras je prava destinacija za “Foodije”

Miren Kras si z novim projektom prizadeva, da bi prispeval k vedno večji prepoznavnosti Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije, ki bo z raznovrstno gastronomsko ponudbo posameznih destinacij pritegnila tudi najbolj zahtevne goste, t. i. foodije. Za foodije velja, da potovanja načrtujejo s primarnim ciljem razvajanja brbončic in so za vrhunske kulinarične izkušnje pripravljeni seči globoko v žepe.

Pravijo, da znajo takšne goste razvajati in zadovoljiti tudi v Miren Krasu, destinaciji, ki nosi zlati znak Slovenia green destination in se je letos tretjič zapored uvrstila med 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu!

Če ste med foodiji, torej nujno na obisk! Več o Mirnem Krasu pa si preberite TUKAJ.

Foto: Miren Kras

PREBERITE ŠE: 6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.