Kako svoj kletni prostor spremeniti v priljubljeno turistično namestitev. – Maja, Primož in Cozy little apartment #intervju

Vsi, ki imate v lasti kakšno dodatno sobo ali celo nepremičnino, ste ob porastu turizma v Sloveniji zagotovo pomislili, da bi prostor začeli oddajati. Maja in Primož nista razmišljala predolgo. Zavihala sta rokave, preuredila kletni prostor svoje hiše in ustvarila Cozy little apartment, ljubek apartma za 4 osebe v Iški vasi. V prve pol leta skoraj ne zadihata od rezervacij. Kako in zakaj jima je uspelo?

Maja in Primož, kako bi se predstavila tistim, ki vaju ne poznajo? 

Smo družina štirih. Najmlajši Tim je za nas največji srček na svetu, starejša sestrica Ela je raketa, ki poskrbi da smo vedno aktivni, Primož vedno rad odkriva in razvija nove stvari ter jaz kozmetičarka po poklicu in diy »pusher« v družini. Vsi štirje pa se radi družimo in spoznavamo nove ljudi. Cozy little apartment. 

Preden sta se ustalila in si ustvarila družino, sta veliko potovala. Od kod imata najlepše spomine? 

Ja, nekaj sva prepotovala, ampak veliko ostaja še neodkritega. Najlepši spomini od NAJIIH potovanj bodo zame vedno na Filipinih. Verjetno zato, ker so bili zame prvo daljše potovanje. Vsako potovanje je bilo seveda dogodivščina zase, kjer sva odkrivala nove kotičke sveta, odkrivala tamkajšnje prebivalce, odkrivala sebe, drug drugega.

Kdaj bo čas za ponovno potovanje?

Upam, da zelo kmalu. Oba si že želiva iti raziskovati tuje dežele, tako sama kot z otroki. Plan je postaviti Cozy little apartment na noge, okrepiti Back-up ekipo, da ne potrebujeva zapirati terminov, potem pa zbrati finance in akcija.

Da bi popotnikom in izletnikom predstavila še en košček Slovenije, sta se odločila v svoji hiši oddajati apartma. Kako to, od kje ideja? 

Dobro vprašanje. Živiva v hiši, v kateri kletnih prostorov nismo potrebovali za naše bivanje, zato sva, preko več različnih dobrih in manj dobrih zamisli, končno prišla do ideje, kako najbolje izkoristiti prostor. Prištela sva najino željo spoznavanja novih ljudi in gostovanja ter prišla do te ideje.

Kaj vse je potrebno za začetek oddajanja stanovanja? Kako sta prenovila, papirji, birokracija… 

Prenavljala sva v večini sama oz. bolj Primož, jaz sem priskočila na pomoč, ko sem lahko. Osnovni korak je bila borba proti vlagi, kjer sva najela pogodbenike, ostalo pa je bilo predvsem v najini domeni. Kar se tiče stilskih idej, sva bila kar na isti valovni dolžini, tako da tu ni bilo težav.

Ko je bilo stanovanje končano, sva začela z birokracijo. Oba sva redno zaposlena, tako da glede na to, da je to dodatna dejavnost, sva se odločila, da odprem popoldanski s.p.. Birokracije je toliko kot če se odpira redni s.p., ampak zame je bilo nekaj zelo novega, kjer nisem domača in je bilo precej stresno. Težko dobiš informacije, kaj potrebuješ, kam se obrniti, kako se lotiti zadeve, da bo PRAV. Zato sem se odločila za najboljšo investicijo in vplačala za webinarje pri Klari Korenč. Ima zelo smiselno in zaporedno podane tutoriale, kako se stvari pravilno lotiti in še vedno grem kakšnega za nazaj pogledati, če imamo res vse ok.

Veliko je pripomoglo tudi sodelovanje z Bentral, kjer nama je Vid Soklič pomagal vzpostaviti in izpopolniti najin sicer že amatersko postavljen Booking profil ter tako povišati število rezervacij in optimizirati najino poslovanje.

Vajin Cozy little apartment je že po slabe pol leta priljubljena izbira za popotnike iz celega sveta. Koga vse sta ze gostila? 

Hrvate, Srbe, Nemce, Francoze, Ukrajince, Italijane,Bolgare. Ruse, … Bili so mladi, starejši, pari, družine, upokojenci,….Vsi po svoje zanimivi. Imela sva vse od nočitev do daljših bivanj. Od oseb, s katerimi smo si vzeli čas da poklepetamo, do oseb, ki jih sploh nisem spoznala in mi je žal.

Sta imela kakšno res dobro in kakšno res slabo izkušnjo? 

Ne vem, če lahko potegnem črto v tako kratkem času oddajanja. Ja, res dobrih je bilo veliko. Vesela sva namreč za vsak pristen pogovor z gosti, ki jih tako spoznava vsaj malo. Super izkušnja je bila na primer, ko nam je španska družina pripravila večerjo. Slabih se še vedno bojim. Slišiva zgodbe, kakšni so lahko gosti in kakšno lahko pustijo, vendar močno upam, da do takih scenarijev tu ne bo prihajalo.

Kaj mislita, da je ključno, da se odločajo za vajin apartma? 

Težko rečem, mogoče, ker je nov, ker ima poleg parkirišče, bližina Ljubljane, dobra izhodiščna točka za izlete v tem delu Slovenije. 

Tujcem je torej všeč bližina Ljubljane, kaj pa mislita, da lahko slovenski izletnik v tem delu Slovenije doživi?

Poleg bližine Ljubljane, ki je morda zanimiva tudi za Slovence z drugih koncev Slovenije, je v tem delu kar nekaj čudovitih kotičkov za kolesarje in pohodnike, pa tudi za družine z majhnimi otroki. Tu so seveda Iški Vintgar, Krim, Rakitna, Podpeško jezero, številni gozdovi, Barjanska učna pot, kmalu se na Igu odpira tudi kolišče in upam, da bomo tako goste lahko pritegnili tudi do ogleda našega podeželja. 

Kaj bi svetovala tistim, ki razmišljajo o tem, ali se vreči v ta posel?

Marsikdo gleda na ta posel zgolj z vidika zaslužka in ga nobena kritika in pripomba ne ganeta. Naju pa. Vedno gledam skozi oči gosta. Kako bi se tu lahko najbolje počutil? Kako mu lahko ugodim? Kaj potrebuje? Ne, ni potrebno, da gost je kralj, potrebna je normalna komunikacija in sprejemanje, da gostite nekoga, ki je na dopustu. Sedaj turizem v Sloveniji cveti, zato naj vas to ne skrbi, vendar vsak, ki se za to odloči, mora vedeti, da se to počne s kančkom človečnosti in veselja, kar se preseli tudi na goste in ti potem njihovi komentarji dajo nov elan. V primeru, da se gredo to zgolj zaradi financ, pa vprašanje, kakšen bo rezultat.

Koga bi povabila v vajin apartma?

Pri nas v apartma Cozy little apartment sprejmemo 2+2. kar pomeni, da je osnovna postavitev in funkcionalnost apartmaja sicer naravnana za 2 osebi ampak lahko zraven prenočita tudi dodatni 2 osebi na raztegljivem kavču. Sprejmemo vse, pare, družine, mlade, manj mlade. 

 

Majo in Primoža in njun Cozy little apartment lahko spoznate v Iški vasi, TUKAJ. 

 

Foto: Maja Bizjan, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Iskija: Ugodno na najlepši otok na svetu po izboru popotnikov

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.