Pozabi Maui in Malibu, popolne valove je moč najti bližje, kot si misliš!

Evropa premore nekaj najboljših surferskih točk na našem planetu. To starodavno polinezijsko umetnost je na staro celino prvi prinesel že kapitan Cook s svojega popotovanja po Havajih leta 1778, zares pa se je v zahodnjaško zavest usidrala šele slabih 200 let kasneje, sprva na jugozahodu Francije ter na Otoku.

Britanci so deskanju hitro odprli svoja srca, saj je bilo hladno, mokro in zahtevno, torej nekoliko podobno njihovemu vremenu, v času brez neoprenskih oblek, pa je bila za ta šport potrebna precejšnja mera odločnosti. Danes v Evropi najdemo nekaj več kot 2,5 milijona surferjev in surferk, v lov za valovi pa se lahko podajo vse od tople idilične Španije do hladne Škotske ali neprizanesljive Irske, kjer na Atlantski obali kraljujejo gromozanski 15-metrski valovi.

Kje najdeš začetniške valove?

Portugalski Algarve je ena najbolj sončnih ter valovitih destinacij v Evropi. Tu najdeš kar dve obali, bolj zahtevne in divje valove lahko ujameš na zahodni, za začetnike pa je odlična mirnejša, južna stran. Z malo truda je na obeh straneh mogoče najti prazne dele obale, zato se za valove ne bo nujno potrebno boriti z lokalci.

Kaj pa valovi v kombinaciji z ogledom metropole?

Za uravnoteženo kombinacijo deskanja in kulture se je najbolje odpraviti kar v Lizbono, kjer lahko sončen dan na valovih zaključiš z nepozabnim večerom v mestnem jedru. Zaradi odličnega podnebja definitivno priporočamo kampiranje, v kolikor pa želiš nekoliko udobnejšo nastanitev, lahko na Airbnb-ju najdeš mnogo ugodnih stanovanj.

Kam po izziv?

Za surferski izziv se nameni v Maroko. Ta sicer ni v Evropi, pa vendar je del ustaljene evropske deskarske ture že od kar so se tja odpravljali hipiji v svojih VW vanih. Skoraj tradicionalni zimski pobeg v maroški Taghazout je postal že znana surferska folklora.

Kje lahko surfaš sam?

Če ne maraš konkurence in gledalcev, boš svoj surferski spot najlažje našel  v Galicijski regiji na Costa Verde. Najboljša meseca za obisk tega »evropsko-kalifornijskega« predela sta jesenska september in oktober ter pomladanska maj ali junij.

Surfanje je pravzaprav možno na vseh dovolj velikih vodnih površinah, saj ponekod surfajo tudi na jezerih. Dobre valove je moč najti tudi v sosednji Italiji, predvsem na Siciliji in Sardiniji. Tudi Norveška in Islandija sta znani zbirališči surferjev, lahko pa potrdimo, da so slednji malce bolj pogumni, saj tamkajšnja voda ni ravno prijetnih temperatur.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.