Konoba na Korčuli, ki jo morate obiskati

Konoba Zaratak je majhna konoba v majhni vasici na jugu Korčule. Še pred nekaj leti je na njenem mestu stal zaraščen vrtiček ene izmed hiš, ko se je sin Mario odločil, da vzame stvari v svoje roke in odpre domačo konobo.

Mama je kuhala, sestra stregla, oče in brat sta pomagala pri ribarjenju in težjih opravilih. Danes imajo že dva ali tri pomočnike, a pristnost, čudoviti razgledi in dobri okusi ostajajo, ter privabljajo goste, ki se radi vračajo. To je konoba, ki jo preprosto morate obiskati, ko ste na Korčuli.

Domača hiša s tremi otroki, ki se je spremenila v eno najboljših konob na Korčuli.

Konoba Zaratak – za rtom v vasici Brna

Brna je mala vasica v občini Smokvica na jugu Korčule. Premore eno trgovino in nekaj konob, nasade oljk, nekaj mandljev, fig in limon, ogromno rožmarina in čisto vodo. Plaže v Brni si delijo domačini in turisti. Tu si boste z vsemi kmalu na ti. Konoba Zaratak stoji skoraj na koncu naselja, za rtom, po čemer je dobila tudi ime.

Če prihajate iz drugega kraja na Korčuli, je na voljo majhno parkirišče. V visoki sezoni računajte, da boste na mizo v času kosila ali večerje morali malce počakati, kar pa ni pretežko, saj nanjo lahko počakate kar na plaži, kjer lahko medtem nekaj popijete na stolih tik ob morju.

Zelenje, ki ga mama redno zaliva.

Dve terasi in plaža

Spodnja terasa je nekaj posebnega že zato, ker mize stojijo pod veliko staro oljko. Obdane so z zelenjem, začimbami, sončnicami, … ki jih mama vsako jutro zalije. Majhen, prijeten, intimen, idličen, pristen kotiček, ki vam bo ostal v spominu.

Zgornja terasa se odpre v visoki sezoni. Nudi še lepše razglede na Brno in morje. Posebej prijetna je predvsem v večernih urah in v primeru, da ste večja družba (v tem primeru rezervirajte vnaprej).

Obe terasi dopolnjujejo lesene mize in stoli na plaži. Tu lahko spijete pijačo in uživate pod oljkami, ob zvokih morja. Seveda se lahko tudi okopate in posončite.

Mize pod staro oljko.

Domača hrana

Jedilni list konobe Zaratak je sestavljen iz pristnih dalmatinskih jedi. Za hladno predjed vam je na voljo na primer sirni narezek ali hobotnica v solati. Za toplo predjed priporočamo školjke na buzaro, črno rižoto ali pražene kozice. Za glavno jed lahko izbirate med sveže ulovljenimi ribami s prilogami in med raznovrstnim mesom na žaru. Dobri so tudi žrnovski makaroni z morskimi sadeži. Za posebno razvajanje predlagamo, da se najavite kakšen dan prej in si privoščite hobotnico izpod peke ali kakšno mesno dobroto.

Za spremljavo ne pozabite na izvrstno korčulansko vino pošip. Pripravljanje hrane redno objavljajo tudi na svoji Facebook strani 

Školjke, kozice in razgled na modro morje.

Na jedilnem listu ne manjkajo niti ocvrti kalamari.

Domače in pristno, dalmatinsko.

Dalmacija v vsej svoji lepoti

Na kosilo ali večerjo v konobo Zaratak se odpravite po dalmatinsko. Naj se vam nikamor ne mudi, uživajte v razgledu na morje, ob dobri hrani in vinu in predvsem uživajte v vsakem atomu Dalmacije. V konobi Zaratak diši po Dalmaciji, se jo okuša in se jo sliši. Domača hči Ivana, ki vas bo po vsej verjetnosti stregla, odlično razume slovensko in bo zagotovo poskrbela, da se boste počutili kot doma. Dalmacijo je treba užiti z vsemi čuti in v konobi Zaratak jo boste zlahka.

Dalmacija v vsem svojem čaru.

Če ste na Korčuli, morate konobo Zaratak nujno obiskati, če še niste, pa naj bo eden od razlogov, da začnete o tem sanjskem otoku še resneje razmišljati.

Poglejte si odlično ponudbo nastanitev na čudovitem otoku Korčula TUKAJ

PREBERITE TUDI: Korčula: Jadranski otok, ki vedno očara

Foto: Anja Oman

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.