“Na potovanjih mi največ pomenita svoboda in dostop do domačinov.” – Urška Repnik #intervju

Urška Repnik je ženska, ki s svojimi prodornimi modrimi očmi in močno energijo zavzame vsak prostor. Pove tako, kot je. Odločno, naravnost, brez sprenevedanja, a vedno z neko iskrico v očeh. Taka je v prostoru, taka je na Instagramu in taka je bila, ko smo spremljali njen dopust v Mehiki. 

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? 

Sem Urška Repnik, svetovalka za dojenje, skupaj s sodelavko sem ustvarila prvo slovensko online šolo za starše. Želja po podpori in širjenju znanja med starše zavzame večino mojega dneva in bi rekla, da je to moje bistvo. 

Med drugim ste tudi velika ljubiteljica potovanj. Kakšna potovanja si izbirate, kakšna vas navdihujejo? 

Navdušujejo me potovanja, kjer me destinacija pokliče. Destinacija me mora poklicati. Ni nujno, da je priljubljena, ni nujno, da je lahko dostopna, najbolj ugodna, najbolj nekaj … Poklicati me mora in mi biti v izziv. Zelo močno me na primer kliče Azija. 

Potujete raje z agencijo ali v lastni režiji?

Potovanj se najraje lotim v lastni režiji, pomembna mi je svoboda na potovanjih, spontanost. Nimam rada, da je vse organizirano, rada se prepustim toku in doživim čimveč. Želim razumeti atmosfero, ljudi, deželo. Zelo pomemben sta mi dostop in komunikacija z domačini. Da “zaštekam” državo, ki sem jo obiskala in ne samo opazujem. Z eno besedo: svoboda. Svoboda mi je najbolj pomembna. 

Ste na potovanjih pozorni na kaj, na kar drugi niso? Kaj vam je pomembno, ko raziskujete neko deželo?

Ja, mislim, da bolj kot običajen človek opazim odnos do hrane. Ker o hrani in uvajanju hrane v Sloveniji predavam, sem posebej pozorna na to, kako se prehranjujejo otroci in odrasli na različnih koncih sveta. Vedno znova, z vsakim potovanjem, ugotovim, kako zelo srečni smo Slovenci, ker imamo pitno vodo iz pipe in ker imamo zares enostaven dostop do svežega sadja in zelenjave. Tako v Aziji kot sedaj nazadnje v Mehiki sem opazila, koliko gazirane pijače spijejo domačini. In kako nezdravo se prehranjujejo na splošno. Slovenci smo veliko bolj ozaveščeni. 

Z družino ste pred kratkim obiskali Mehiko. Tri tedne ste potovali po Yucatanu. Kakšni so bili vaši vtisi? 

Tako je, želeli smo v Azijo, ampak zaradi ukrepov žal ni bilo opcije, zato smo izbrali Mehiko. Odpravili smo se na tritedensko raziskovanje Yukatana. Iskreno, vtisi niso bili dobri oz. so bili precej drugačni od pričakovanj. Ampak najprej dobri vtisi:  Ljudje so nas zelo pozitivno presenetili. Take prijaznosti nismo pričakovali. Na primer, kar dvakrat sem izgubila telefon in ga obakrat dobila nazaj. Bili so izjemno prijazni. Ker govorim špansko, mi je bilo lepo komunicirati z njimi. Negativno smo bili presenečeni nad hrano. Sem pričakovala več zelenjave in nekih tortilj, pa je večina jedi bazirala na mesu. Jemo meso, ampak to je bilo preveč mesa. Negativno sem bila presenečena tudi nad stalno prisotnostjo vojske. Sem vprašala, zakaj jih je toliko, tudi na plaži na primer, kjer smo se sončili, so mi odgovorili, da je to za zaščito turistov pred karteli. Ni prijeten občutek. 

Zakaj bi jo priporočali in zakaj je ne bi? 

Absolutno bi vsem priporočala vsako dstinacijo. Za širjenje obzorij, za doživetje vsega, kar se da doživeti in videti. Nam je bil zelo všeč Holbox na primer. Bi pa mogoče priporočala obisk, ko se pandemija umiri. Pogled na majhne otroke, ki na plaži nosijo maske, ni najbolj sproščujoč. 

Kakšna so potovanje pred in po otrocih? 

Neprimerljiva. Veliko bolj se moraš prilagajati, veliko bolj si odgovoren, veliko manj si lahko privoščiš. To je popolnoma drugačen turizem. Seveda je še vedno čudovito, če ne bi tako mislila, se niti ne bi lotila tega, ampak je pa drugače. 

Kakšne plane imate za potovanja v prihodnosti, poletni dopust? 

Planov ne maramo preveč. Lani smo se na primer šele dan pred dopustom odločili, da gremo na Pag. In to kampirat. To je pomenilo, da smo en dan prej morali nakupiti tudi vso potrebno opremo. Nimam pojma, kam gremo letos na počitnice. Me pa zelo kliče Dubaj. 

HITRIH 6 

Najljubša država: Tajska

Najljubše mesto: Ljubljana

Najljubša plaža: Koh phangan

Najljubši način transporta: skuter

Najljubši jezik: Slovenščina

Najljubša kulinarika: azijska, tajska 

 

Urški Repnik in njenim dogodivščinam lahko sledite
na njenem Instagramu.

Foto: Urška Repnik

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na anja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.