Povratni let: Dih jemajoča Sicilija le pičlih 28 evrov

Na Sicilijo za 28 evrov! V srcu Sredozemlja se skriva magičen otok, poln mitov in legend, prelepe narave ter živahne ognjene energije – Sicilija.  Zaradi svoje geografske lege je Sicilija pravi talilni lonec in kraj, kjer se srečajo severno-afriška, arabska in evropska kultura.  Otok je s svojim jezikom, temperamentnimi prebivalci in mnogimi skrivnostmi pisan na kožo raziskovalnemu duhu uživaških popotnikov, še posebej zanimiv pa je zloglasni Palermo.

Danes se bomo osredotočili na Sicilijo in odkrivanje temperamentnega  mesta Palermo, kjer se srečamo z mnogimi kulturami, preteklostjo in sedanjostjo. Sicilija

Glavno mesto Sicilije, Palermo, v preteklosti imenovan tudi Ponurmus, daje sloves velikega pristaniškega mesta, ki se je ohranil vse do danes. Mesto je polno zgodovinskih lepot in bogate dediščine, ki jih delita dve glavni ulici, ki se sekata v Quattro Canti, ki velja za središče mesta.

Palermo se lahko pohvali z 2700 leti obstoja in je najpomembnejša zapuščina tako Arabcev, kot Špancev in Normanov. Prebivalstvo je multietnično, ravno tako cel otok Sicilija in to vse zaradi njenega geografskega položaja. sicilija

S klikom na to povezavo si zagotovite ugodno letalsko vozovnico! Povratni let na Sicilijo že za 28 evrov!

Normanska osvajanja Sicilija

Vsekakor v mestu ne smemo spregledati normanske palače, ki je bila zgrajena v 9. stoletju. Obdana je z vrtovi, zasnovanimi med arabsko vladavino. V sami palači se nahaja tudi Palatinska kapela, ki je bila zasebna kapela normanske družine. Kapela je tako bogato okrašena, da obiskovalcu vsekakor vzame sapo. Vso okrasje notranjosti naj bi izdelali bizantinski in arabski rokodelci.

Palermski nadškof pa je dal v času Normanov zgraditi tudi novo katedralo, ki naj bi pričala o moči nadškofije. Gradnja se je začela okoli 1170, katedrala pa je bila posvečena že 15 let kasneje. Zagotovo najbolj atraktivna znamenitost v njeni notranjosti pa so sarkofagi.

Živahne ulice Palerma Sicilija

Utrip v centru Palerma bi lahko opisali kot predstavo na gledaliških deskah. Ulice so baročna kulisa, ki se bo vsak čas sesula sama vase, ljudje pa so tisti, ki jih naredijo živahne. Na trgih vas pričakujejo plesni utrinki. Ne zamudite pa niti sončnega zahoda na passeggiati.

palermo_shutterstock_273642359

Mafija ima vse pod nadzorom

Mesto pa ima tudi nekoliko bolj zlovešč sloves, saj velja namreč za središče znamenite sicilijanske mafije. Prav na Siciliji so se sredi 19. stoletja pojavile prve mafijske skupine. Danes je sicilijanska Mafia znana tudi kot Cosa Nostra. Ravno zato mnogi ljudje ob omembi mesta Palermo, pomislijo na kriminal, streljanje, grožnje in napade. Vendra tega v mestu ne boste videl in doživeli. Palermo kljub bedi svojih prebivalcev – odstotek brezposelnosti je tukaj namreč eden najvišjih v Italiji – ostaja mesto, ki vse obiskovalce očara s svojo barvitostjo, sijajem preteklosti, sredozemsko atmosfero, počasnostjo življenja ter barvitostjo trgov in pristanišč. Če vas zanimajo mafijski posli, se lahko po mestu odpravite tudi na vodeno turo, ki vas bo popeljala v nekoliko drugačen svet, v svet mafije.

Barvite tržnice ponujajo marsikaj

Ob obisku Palerma nikakor ne smete zamuditi barvitih tržnic, med katerimi so zagotovo najbolj slikovite tiste z morskimi dobrotami. Med njimi je najbolj znana Vucciria, ki slovi predvsem po gneči in hrupu. Ne zamudite ene od štirih glavnih mestnih tržnic – Ballaro  je neverjetno živahna in barvita tržnica, kjer prav tako donijo vzkliki različnih prodajalcev, ki  vas vabijo k nakupom.

palermo_shutterstock_269390258

V Palermu ne boste lačni

Palermo slovi tudi po svojih kulinaričnih specialitetah. Med najbolj znanimi sicilijanskimi jedmi so pasta con le sardele (testenine s sardelami in janežem), rigatoni alla palermitana (testenine z mesno omako in grahom), pesce spada (mečarica na različne načine) in jajčevci v vseh oblikah. Tipična sicilijanska poulična jed so arancini (riževi kroketi, polnjeni z različnimi nadevi). Če pa iščete poceni restavracije, ki še vedno ponujajo kvalitetno hrano, jih boste največ našli v bližini tržnic. Za posladek je obvezen sladoled, brez katerega v Italiji tako ali tako ne gre. In naj nanizamo še nekaj restavracij v Palermu, ki s svojimi okusi očarajo in so vredne obiska:

Trattoria Piccolo Napoli
Za vse ljubitelje morskih dobrot.
trattoriapiccolonapoli.it

Antica Focacceria San Francesco
Tukaj lahko poskusiš najboljše arancine v mestu- riževi kroketi, polnjeni z različnimi nadevi.
anticafocacceria.it

Osteria dei Vespri
Ena najbolj priljubljenih in priznanih restavracij v mestu, ki čarajo tradicionalne okuse Sicilije.
osteriadeivespri.it

Antica Pizzeria Bellini
Ne gre pa seveda brez pizze in testenin. Ne bo te očarala samo hrana, temveč tudi ambient na trgu Piazza Bellini.
anticapizzeriabellini-palermo.it

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

palermo_shutterstock_371717572

Vir: Theguardian.com

Foto: Shutterstock, Unsplash

Preberite še: Slovenki Evi se je uresničila srednješolska želja, ko je postala stevardesa

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.