Povratni let: Dih jemajoča Sicilija le pičlih 43 evrov

V srcu Sredozemlja se skriva magičen otok, poln mitov in legend, prelepe narave ter živahne ognjene energije – Sicilija. Zaradi svoje geografske lege je Sicilija pravi talilni lonec in kraj, kjer se srečajo severno-afriška, arabska in evropska kultura. Na Sicilijo lahko iz Trsta ali Verone letite že za 43 evrov!

Na Siciliji, sanjskem italijanskem otoku, se srečamo z mnogimi kulturami, preteklostjo in sedanjostjo. Sicilija je s svojim jezikom, temperamentnimi prebivalci in mnogimi skrivnostmi pisan na kožo raziskovalnemu duhu uživaških popotnikov.

Za povratno karto iz Trsta ali Verone v Katanijo boste odšteli od 43 evrov. Oglejte si vulkan Etna, zloglasni Palermo in uživajte v soncu in rajskih plažah.

S klikom na to povezavo si zagotovite ugodno letalsko vozovnico v Katanijo!
Povratni let na Sicilijo že za 43 evrov (ali celo 7 evrov, če boste ostali dlje časa)!

KAJ BOSTE NA SICILIJI DOŽIVELI?

Živahne ulice Palerma Sicilija

Glavno mesto Sicilije, Palermo, v preteklosti imenovan tudi Ponurmus, daje sloves velikega pristaniškega mesta, ki se je ohranil vse do danes. Mesto je polno zgodovinskih lepot in bogate dediščine, ki jih delita dve glavni ulici, ki se sekata v Quattro Canti, ki velja za središče mesta.

Palermo se lahko pohvali z 2700 leti obstoja in je najpomembnejša zapuščina tako Arabcev, kot Špancev in Normanov. Prebivalstvo je multietnično, ravno tako cel otok Sicilija in to vse zaradi njenega geografskega položaja. sicilija

Utrip v centru Palerma bi lahko opisali kot predstavo na gledaliških deskah. Ulice so baročna kulisa, ki se bo vsak čas sesula sama vase, ljudje pa so tisti, ki jih naredijo živahne. Na trgih vas pričakujejo plesni utrinki. Ne zamudite pa niti sončnega zahoda na passeggiati.

Ima res vse pod nadzorom mafija?

Mesto Palermo ima tudi nekoliko bolj zlovešč sloves, saj velja namreč za središče znamenite sicilijanske mafije. Prav na Siciliji so se sredi 19. stoletja pojavile prve mafijske skupine. Danes je sicilijanska Mafia znana tudi kot Cosa Nostra. Ravno zato mnogi ljudje ob omembi mesta Palermo pomislijo na kriminal, streljanje, grožnje in napade.

Vendar tega v mestu ne boste videl in doživeli. Palermo kljub bedi svojih prebivalcev – odstotek brezposelnosti je tukaj namreč eden najvišjih v Italiji – ostaja mesto, ki vse obiskovalce očara s svojo barvitostjo, sijajem preteklosti, sredozemsko atmosfero, počasnostjo življenja ter barvitostjo trgov in pristanišč. Če vas zanimajo mafijski posli, se lahko po mestu odpravite na vodeno turo, ki vas bo popeljala v nekoliko drugačen svet, v svet mafije.

Barvite sicilijanske tržnice

Na Siciliji nikakor ne smete zamuditi barvitih tržnic, med katerimi so zagotovo najbolj slikovite tiste z morskimi dobrotami. Med njimi je najbolj znana Vucciria v Palermu, ki slovi predvsem po gneči in hrupu. Še ena priljubljena je tržnica Ballaro, živahna in barvita tržnica, kjer donijo vzkliki različnih prodajalcev, ki vas vabijo k nakupom.

palermo_shutterstock_269390258

Na Siciliji ne boste nikoli lačni Sicilija

Sicilija slovi tudi po svojih kulinaričnih specialitetah. Med najbolj znanimi sicilijanskimi jedmi so pasta con le sardele (testenine s sardelami in janežem), rigatoni alla palermitana (testenine z mesno omako in grahom), pesce spada (mečarica na različne načine) in jajčevci v vseh oblikah. Tipična sicilijanska poulična jed so arancini (riževi kroketi, polnjeni z različnimi nadevi).

Če iščete poceni restavracije, ki še vedno ponujajo kvalitetno hrano, jih boste največ našli v bližini tržnic. Za posladek je obvezen sladoled, brez katerega v Italiji tako ali tako ne gre. In naj nanizamo še nekaj restavracij v Palermu, ki s svojimi okusi očarajo in so vredne obiska:

Trattoria Piccolo Napoli
Za vse ljubitelje morskih dobrot.
trattoriapiccolonapoli.it

Antica Focacceria San Francesco
Tukaj lahko poskusiš najboljše arancine v mestu- riževi kroketi, polnjeni z različnimi nadevi.
anticafocacceria.it

Osteria dei Vespri
Ena najbolj priljubljenih in priznanih restavracij v mestu, ki čarajo tradicionalne okuse Sicilije.
osteriadeivespri.it

Antica Pizzeria Bellini
Ne gre pa seveda brez pizze in testenin. Ne bo te očarala samo hrana, temveč tudi ambient na trgu Piazza Bellini.
anticapizzeriabellini-palermo.it

palermo_shutterstock_371717572

Katanija in vulkan Etna

Drugo največje sicilijansko mesto je Katanija. Stoji ob vznožju vulkana Etna, najstarejšega še delujočega vulkana na svetu. Baročno mesto so večkrat prizadeli tresljaji in potresi, a mesto stoji trdno in vedno pripravljeno na zabavo.

Sicilija je raj za ljubitelje plaže in morja

Sicilija ima nekatere najlepše plaže na svetu. Otok je poln raznolikih plaž, ki nudijo fantastične poglede na kristalno čisto morje. Če začnete pri prvi in obiščete vse do zadnje, vam niti za eno ne bo žal.

S klikom na to povezavo si zagotovite ugodno letalsko vozovnico v Katanijo!
Povratni let na Sicilijo že za 43 evrov (ali celo 7 evrov, če boste ostali dlje časa)!

 

Foto: Shutterstock, Unsplash

PREBERITE ŠE: “Na potovanjih mi največ pomenita svoboda in dostop do domačinov.” – Urška Repnik #intervju Sicilija

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.