Nepozaben citybreak: Povratni let v Amsterdam – le 67 evrov!

Amsterdam, mesto kanalov in koles bi lahko označili za sanjski citybreak. V enem izmed najbolj liberalnih mest na svetu ne manjka kulturnih, arhitekturnih niti gurmanskih atrakcij.

Zagotovite si povratno letalsko vozovnico že za 67 evrov do Amsterdama že danes. KLIK!

V Amsterdamu boste prav povsod prišli s kolesom. Mesto je popolnoma ravno. Ima odlično urejen kolesarski promet in s kolesi se vozijo poslovneži, učiteljice, peki, natakarji, profesorji, doktorji… Vsi. Torej, če imate možnost, s seboj pripeljite kolo. Če pa potujete z letalom, si ob prihodu v mesto »bicikel« izposodite (za to boste potrebovali kreditno kartico) ter se naprej malce popeljite po mestu, ki ni tako zelo veliko. Na nekaj več kot 200 kvadratnih kilometrih namreč živi dobrih 840.000 prebivalcev.

V muzej ali coffee shop

V umetniškem mestu sta nekdaj iskala navdih kultna slikarja Vincent van Gogh in Rembrandt. Tu je nekaj časa živela celo Ana Frank. Njihovo bivanje in delovanje je Amsterdamu pustilo pečat svobodne in kulturne prestolnice, njihova dela pa si danes lahko ogledamo v Muzeju Vincenta van Gogha, muzeju Amsterdam in Rijkmuseum ter hiši Ane Frank.

V tem zelo odprtem mestu seveda ne moremo mimo dveh stvari. Rdečega distrikta in takoimenovanih »cannabis coffee shopov«. Ti dve panogi, ki sta drugod po Evropi večinoma ilegalni, sta se z nizozemsko kulturo prepletli že toliko časa nazaj, da sta danes obdavčeni in zakonsko urejeni ter sodita v normalen vsakdan prebivalcev. V coffee shopih boste tako srečali celo babice in dedke. Najbolj znani med njimi so Dampkring, kjer je bila posneta celo scena iz filma Oceanovih 12, The Bulldog, Barney’s Coffeeshop in Amnesia, seveda pa je za vstop potrebno šteti vsaj 18 let.

Čeprav boste v Amsterdamu ljudi večkrat srečali na pijači kot na kosilu, morate poskusiti vsaj par njihovih preprostih a nadvse okusnih jedi. Slaščica, ki je nikakor ne morate spregledati je stroopwafle, okrogel karamelni vafelj s sirupom, saj ga prodajajo povsod, najboljšega pa po mnenju lokalcev prodajajo na Noordermarktu. Zraven se odlično prileže koffie verkeerd, kar pomeni napačna kava, ki je pravzaprav nizozemska različica cafe au laita, »prava kava« pa po holandskem mnenju vsebuje čisto malo mleka.

Foto: Shutterstock

Opomba: Cene vozovnic se lahko spreminjajo.

Preberite še: Slovenki Evi se je uresničila srednješolska želja, ko je postala stevardesa

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.