Pet napak, ki jih ne smete početi, ko kupujete letalske karte

Čeprav je za vami že nešteto potovanj, morda še vedno počnete napake, ki vas stanejo preveč.

Ni lepšega, kot načrtovati novo potovanje, a brskanje za letalskimi vozovnicami včasih ni tako prijetno. Tako kot preostale stvari v življenju, je namreč tudi to veščino potrebno osvojiti, saj vas v nasprotnem primeru lahko stane kar nekaj denarja.

Podjetje, ki je ustvarilo aplikacijo Hopper, je nedavno analiziralo kar 15 milijard dnevnih iskanj za letalskimi vozovnicami ter izpostavilo glavne napake, ki jih zagrešijo popotniki. Te jih lahko stanejo tudi do 1961 evrov, a seveda v primeru, da ob rezervaciji storijo prav vsako napako s seznama.

A na srečo lahko izgube – večje ali manjše – preprečite. Če le ne boste ponavljali spodnjih napak.

1. Vaš let rezervirate prepozno

Takšna napaka vas bo v povprečju udarila po žepu za dodatnih 140 do 500 evrov, pravijo pri Hopperju. Če tudi vi spadate med neodločneže, ki se nikakor ne morejo odločiti, kateri dan bi bil najbolj primeren za nakup, verjetno veste, kako kisel je občutek, ko ugotovite, da ste za letalsko karto odšteli mnogo preveč, ali pa je na koncu sploh niste kupili. Avtorji aplikacije tako priporočajo, da lete do popularnih turističnih destinacij rezervirate dober mesec pred odhodom, če pa se odpravljate na službeno pot, to storite tri mesece prej.

2. Niste prilagodljivi

Napaka! Če ste pripravljeni za kakšen dan spremeniti datum vašega odhoda, namreč lahko v povprečju prihranite do 200 evrov, če pa ste fleksibilni tudi glede počitniške destinacije, vam bo denarnica nadvse hvaležna.

Na srečo mnoge aplikacije že omogočajo, da izberete možnost fleksibilnih letov – tako vam bo algoritem sam poiskal najugodnejši termin za vaše počitnice. Sicer pa pri Hopperju potrjujejo, da so v splošnem še vedno najugodnejši torkovi leti, ki so v primerjavi s petkovimi v povprečju kar 20 odstotkov cenejši.

3. Pri nakupu ste impulzivni

Če vaš let ni zares nujen, ga nikar ne rezervirajte kar takoj. Kar dvema izmed treh letalskih kart namreč v časovnem oknu štiriindvajsetih ur cena pade nižje. V povprečju boste prihranili približno 14 odstotkov, če nakupu letalske vozovnice namenite malce več časa in premisleka.

4. Počitnice organizirate prezgodaj

Čeprav je načrtovanje v naprej načeloma pametna odločitev, pri nakupu letalskih kart ne smete biti preveč neučakani. Cene letov so namreč več kot pol leta v naprej precej zasoljene in prav gotovo se boste ušteli, če ne boste počakali še kakšen mesec. Cene se namreč pričnejo spuščati približno pet mesecev pred datumom odhoda, priporočamo pa, da si za destinacije, ki vas zanimajo, v aplikacijah nastavite alarme, ki vam bodo javljali ugodne možnosti za nakup.

5. Pozabljate na alternativna letališča

Če ne letite ravno na otok, na katerem je le eno letališče, verjetno obstaja možnost alternativnega letališča. Cene med posameznimi letališči se lahko razlikujejo tudi do 100 odstotkov, zato vedno preverite, katera letališča se nahajajo na vaši destinaciji. Seveda pa ne pozabite preračunati tudi, ali se vam morebitna razdalja, ki jo boste nato morda morali prevoziti s taksijem, izplača.

Ugodne letalske vozovnice lahko najdete s tem povsem preprostim iskalnikom! 

Fotografija: Shutterstock
Vir: Insider

Preberite še:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.