Petek, 13. – dan, ki se ga boji več milijonov ljudi (in vse, česar o njem ne veste)

Petek, 13. je datum, ki bi ga marsikdo najraje kar prespal, preskočil ali izbrisal s koledarja. Zakaj se ga drži takšna smola in od kod prihaja? Za nesrečen dan velja že več kot 700 let, a točen izvor tega vraževerja ni znan.

Petek, 13. velja za nesrečni dan poleg Slovenije še v Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Finskem, Nizozemskem, Belgiji, Irskem, Poljskem, Bolgariji, Danskem, Islandiji, Litvi, Makedoniji, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Filipinih in ZDA. Izvor fobije ni povsem jasen, a obstaja nekaj teorij. Ena od njih je tudi biblijska. Na zadnji večerji je bilo na primer 13 ljudi, skupaj z Jezusom, ki so ga naslednji dan, v petek, križali.

Letos bomo takšno “smolo” doživeli dvakrat

V gregorjanskem koledarju je trinajsti v mesecu najbolj pogosto ravno petek. V enem letu so najmanj en in največ trije petki, 13. V letu 2023 bomo to doživeli dvakrat – januarja in oktobra.

Fobija, ki ima celo svoje ime

Strah pred petkom trinajstim se imenuje paraskavedekatriafobija, ki je posebna oblika triskaedekafobije – strahom pred številom trinajst. Samo v ZDA za fobijo pred tem datumom trpi več kot 17 milijonov ljudi, po svetu pa ocenjujejo, da celo okoli 60 milijonov ljudi. Strah pred številko 13 naj bi imela celo nekdanji ameriški predsednik Roosevelt in cesar Napoleon.

Za sosednje Italijane je ta nesrečen dan na drug datum

Podobna praznoverja obstajajo tudi v drugih kulturah. V Italiji je to petek sedemnajstega. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu imajo na primer torek trinajstega za nesrečni dan.

Dan, ki je slab za posel

Pa ne zato, ker bi bil za posel slab sam po sebi. Na petek, 13., naj bi v poslovnem svetu obstali milijoni, ki jih ljudje na ta dan zaradi vraževerja ne želijo zapraviti. Na primer – na ta dan številni ne kupujejo letalskih vozovnic, niti sedejo na letalo, ne podpisujejo pomembnih pogodb in ne sklepajo poslov. Vandraj namig za tiste, ki se na vraževerje požvižgate – preverite cene popotniških aranžmajev prav na ta datum, morda bodo zaradi upada povpraševanja ugodnejše!

Dan, na katerega so se rodila (ali umrla) velika imena

Na petek, 13. so se rodili veliki režiser grozljivk Alfred Hitchcock (1899), Kubanec Fidel Castro (1926) in železna lady Margaret Thatcher (1925). Na nesrečni petek pa je septembra 1996 umrl ameriški raper Tupac Shakur.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kdaj na potovanje v 2023, da boste porabili čim manj dopusta

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.